takže se můžeme podívat co slovo samadhi vlastně znamená.
Eduard Tomáš to popisuje jako přirozené sebeodevzdání - Bud vůle Tvá. Na mužského velikánský výkon.
Kdyby to bylo tak jednoduché, jak to popisuje Vostálpetr, tak se to tady jen hemží samými osvícenými.
to Eduard Tomáš nádherně popisuje, ale je to samozřejmě už pro velmi pokročilé:
838.
Medituji už mnoho let, prakticky celý život, a přece po dlouholetém cvičení a studiu jsem přišel do stavu, s nímž si nevím rady.
Pokuste se mi popsat Váš stav.
Je to jednoduché. Jakmile se začnu soustředit do srdce, což dělám skoro pořád, nastane v srdci pocit rozpynutí, který se stále stupnuje, až už to dál nejde.
To je skvělé, buddte rád, tohoto stavu dosahuje jen málo lidí.
Já nejsem rád, a to právě proto, že to dál nejde, at dělám, co chci. Jak mám pokračovat, co mám dělat? Vím, že je to hluboký stav, ale já bych si přál ho prohloubit až k Poznání. Jsem stár a času mám proto málo. A tolik už cítím blízkost Nadjá. Jakoby bylo za dveřmi.
Nic.
Co nic?
Nedělejte nic! Všechno, co se nyní stane, udělá Nadjá za Vás. Právě proto došlo k stagnaci. To je výzva pro Vás, abyste přestal usilovat a předal všechnu akci Bohu. Vy Ho jen proste, aby Vás úplně ovládl, aby si Vás přivlastnil a vzal za svého a pak Vás použil jako svůj nástroj k dobru lidí i všech ostatních bytostí. To je všechno, co smíte udělat.
V tom závratném tichu nemohu vlastně dělat skoro nic. A přece se tu a tam snažím.
Tak jen v něm spočívejte a oddaně čekejte na to, co se stane. Tady platí Eckhartovo pravidlo: Nic nemít, ničím nebýt a o ničem nevědět.
Skutečná duchovnost nespočívá v tom, že „nikdy necítíme hněv“, ale v tom, že ho dokážeme prožívat tak, aniž bychom jím byli zcela pohlceni. Že si v jeho průběhu všímáme, co se v nás děje – jak reaguje tělo, jaké myšlenky se objevují, co bychom nejraději udělali – a přesto neztrácíme schopnost volby.
takovém okamžiku nejsme hněvem „uneseni“, ale jsme s ním v kontaktu. Víme, že hněv prochází námi, ale nejsme s ním ztotožněni – nejsme tím, kdo se hněvá. Právě tento vnitřní odstup, i když je velmi jemný, vytváří prostor pro změnu. Místo automatické reakce se objevuje možnost odpovědi – a v tom spočívá jeho transformační potenciál.

Uživatelé procházející toto fórum: vostalpetr a 1 návštěvník