Přestaň se snažit zavděčit všem
Štěstí nezávisí na přijetí ostatními.
Potřeba být pochopen nebo schválen vytváří závislost. Přijmi, že někteří lidé tě nemusí chápat – a nemusí. Vnitřní svoboda začíná tam, kde končí potřeba vnějšího potvrzení.
Poselství shrnuté do jedné věty:
Mizí prožívající, ne Blaženost
Když Eduard Tomáš mluví o blaženosti jako o „nepříteli“, nemá tím na mysli, že by se hledající měl radosti a míru vyhýbat. Jde o jemný, ale kritický rozdíl v prožívání:
* V dualitě (překážka): Ego si přivlastňuje prožitek. Říká: „Já teď cítím blaženost, já jsem něčeho dosáhl.“ Toto „já“ funguje jako oddělený pozorovatel, který si užívá nějaký objekt (v tomto případě duchovní pocit). Tím se udržuje iluze oddělenosti.
* V neduálnosti (realizace): Ego se svou představou o „vlastnictví prožitku“ se rozpustí. Zmizí ten, kdo by mohl říct „já cítím“. Co však zůstává, je čistá Blaženost sama o sobě, která už není závislá na žádném objektu ani úsilí.
Jak říkal Nisargadatta Maharadž: „Když odejde 'já jsem tohle' nebo 'já jsem tamto', zůstává Bytí. A přirozeností tohoto Bytí je naprostý mír a blaho.“
Blaženost tedy nikam neodchází – naopak, teprve po odstranění ega přestává být kolísavým stavem a stává se vaší trvalou podstatou. Už to není něco, co „máte“, ale něco, čím jste. Mizí jen ta pyšná představa ega, že „dosáhlo vrcholu“, protože v oceánu Absolutna není nikdo, kdo by mohl stát na břehu a měřit hloubku.

Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka "já jsem tělem" je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou."
E. Tomáš
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků