Pokud jenom vidíš nějaké světlo nebo třpytící se prázdno, tak takové světlo - které vidíš - nic nerozpouští.
No jasně že ne,
jen je to znamení že jsi se malinko napojil na UV,
na to aby světlo mohlo něco rozpustit tak musí být všeprostupující (vždyt to sakra furt píšu)
to je to o čem je dzogčhen,
všeprostupující světlo vědomí,
to znamená že to prostupuje tělem i myslí,
to je to UV,
v mysli to pak spontánně rozpouští pocity a myšlenky,
a ve všech duchovních tělech to pak spontánně rozpouští vasány a zároven to harmonizuje všechny čakry a duchovní těla
v dzogčhenu tomu říkají samoosvobozování,
děje se to prostě samo sebou
Prostě pouhé světlo nestačí, musí mít tu kvalitu všeprostupujího světla
PS.
JÁ NEVÍM, PRO MĚ JE TODLE SNADNO POCHOPITELNÝ, MŮŽE BEJT ŽE TO ALE NĚKDO NEPOCHOPÍ :
KÜNŽI A VLASTNÍ ZKUŠENOST
Jakmile nám mistr objasní základ, jak jej chápe dzogčhen, je dobré tento popis srovnat s vlastní zkušeností základu, kterou získáme prostřednictvím praxe a uvedení.
V dzogčhenu je základem všech jevů künži, která odpovídá ze sebe samé povstávající moudrosti a principu osvobození. V Žangžung ňängjü je všudypřítomnost künži symbolizována neohraničeným prostorem. Prostor je nekonečným základem veškeré existence... Podle bönu není tento prostor omezen pouze na vnější prostor či na vnitřní prostor mysli. V künži neexistuje rozlišování na vnější a vnitřní... Künži prostupuje naprosto stejnoměrně sansáru i nirvánu a není rozdělena na vnitřní a vnější. Běžná dualistická mysl však rozlišuje mezi vnitřní künži, neexistencí já v člověku, a vnější künži, která je absolutní skutečností veškeré existence. Takové hranice ale künži nemá. Sama ze sebe povstávající moudrost künži prostupuje jak myslí cítících bytostí, tak i všemi jevy a celým vesmírem...
PS.
Vždyt tibetská kniha mrtvých není vo ničem jiném než o světle,
jen jsou tam různé úrovně toho světla
a k tomu jsou přidaný nějaký božstva nebo co, už jsem to zapomněl...
To vlastně popisuje tvoji čistotu, světlo...
Takže zcela evidentně nejde o světlo Poznání ale o poznání Světla...