Politika je vážná věc, kurňa fix!

naše první fórum... :-)

Re: Politika je vážná věc, kurňa fix!

Příspěvekod Alaja » sob 02. dub 2022 23:03:11

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/da ... f6b220ee8/

Další přísný lockdown v Číně. Miliony lidí nesmějí ani na nákup, stěžují si na hlad

4. 1. 2022

Po celý loňský rok se Číně dařilo udržovat počet nakažených koronavirem na minimu. Nejnovější šíření nemoci covid-19 ve městě Si-an ale statistiku zhoršilo a 13 milionů obyvatel skončilo v přísném lockdownu. Lidé už více než týden nemohou opouštět své domovy, a to ani na nákup základních potravin.

Poslední týden roku 2021 zaznamenaly čínské úřady přes 1100 nakažených koronavirem. V porovnání s jinými zeměmi to byl velmi nízký přírůstek, například v Česku bylo jen za neděli odhaleno 1919 nových případů. V Číně šlo ale o největší týdenní výskyt koronaviru za uplynulý rok. Více případů země hlásila jen na začátku pandemie, kdy se virus objevil ve Wu-chanu.

Většina nově nakažených bydlí ve městě Si-an, kde je ukryta Terakotová armáda a kde stojí továrny firmy Samsung. Od poloviny loňského prosince, kdy se nákaza poprvé objevila u cestujícího přijíždějícího z Pákistánu, se tu podle agentury Reuters komunitně nakazilo 1600 lidí. A jelikož Čína uplatňuje strategii nulové tolerance koronaviru, město a jeho 13 milionů obyvatel se 23. prosince zavřelo do lockdownu.

Karanténa v Si-anu připomíná situaci ve Wu-chanu před dvěma lety, kdy se virus poprvé objevil. Opustit město je povoleno jen v ojedinělých případech a musí to schválit úřady. Byly zrušeny veškeré lety a zavřené je také nádraží s dálkovými autobusy nebo podniky, které neposkytují nezbytné služby a zboží.

Ulice jsou víceméně prázdné, protože lidé musí zůstávat doma. Vidět lze spíše zdravotníky v ochranných oblecích nebo policejní a kontrolní hlídky, které dohlížejí na dodržování pravidel.

Pandemie koronaviru navíc nemusí být jediným důvodem k přísným opatřením. Státní deník Global Times informoval o další nemoci, která se ve městě objevila. Bylo odhaleno "několik případů krvácivé horečky, přírodní epidemické nemoci s vysokou úmrtností", píše list, který dodává, že jde o sezonní onemocnění přenášené hlodavci. Deník, loajální komunistické vládě, zároveň vyzval, aby lidé nepanikařili, protože na krvácivou horečku existuje účinné očkování.

Místní si však podle serveru Radio Free Asia povídají o tom, že Si-an by mohl být "dalším Wu-chanem".

Pro jídlo chodí v noci jako zloději
V Si-anu se nyní opakují problémy, na které si lidé stěžovali už při uzavírce Wu-chanu. Ještě nedávno mohli vycházet jednou za tři dny, aby doplnili zásoby. Od minulého týdne jim však úřady nařídily zůstat doma, kromě případů, kdy se jdou nechat otestovat na koronavirus. Číňané se proto bojí, že jim brzy dojde jídlo a další nejnutnější věci.

"Obchody nejsou otevřené, a i kdyby byly, nemůžeme ani sejít ze schodů," napsal podle deníku Financial Times jeden z obyvatel města na čínskou sociální síť Weibo. Zároveň uvedl, že jediný způsob, jak získat jídlo, je dohodnout se s majiteli obchodů a vydat se ven v noci. "Při nákupu jídla jste jako zloději," myslí si.

Řešením není ani objednání potravin na internetu nebo čekání na slíbený potravinový balíček od vlády. "Slyšel jsem, že jiné čtvrti postupně dostávají zásoby, ale já nic nedostal. V budově nám zakázali vycházet ven. Objednal jsem si nějaké jídlo před čtyřmi dny on-line, ale nevypadá to, že by mělo přijet. Už několik dní jsem neměl žádnou zeleninu," cituje britská stanice BBC jiného obyvatele Si-anu.

"Mám doma rýži a zbývá mi ještě několik vajec na jedno jídlo denně," hodnotí své zásoby žena, které se podařilo získat je z obchodu. "Zbývají mi jen dva balíčky nudlí, které nebudu jíst tak dlouho, jak to vydržím. Sním je tehdy, až budu nejhladovější," napsala další.

Obyvatelé navíc netuší, jak dlouho lockdown potrvá. Na začátku pandemie trvaly uzávěry celých měst čtyři až šest týdnů, následně je vláda zkrátila na dva týdny. Konec karantény Si-anu ale dosud nikdo neoznámil. Úřady podle agentury Reuters jen oznámily, že časem dojde k rozvolnění pravidel v místech, kde není takové riziko nákazy.

Tresty jako za kulturní revoluce
Na dodržování pravidel v ulicích dohlíží protipandemické hlídky, které na sebe před pár dny upozornily, když její členové zbili muže, jenž se vydal i přes zákaz pro plněné knedlíčky. Incident zachycený na videu, při kterém hlídka napadne muže s taškou jídla, vzbudil na sociálních sítích velký ohlas, píše specializovaný server What’s On Weibo.

Policie následně členy hlídky zatkla. Ti stráví týden ve vězení a budou muset zaplatit pokutu 200 jüanů (téměř 700 korun).

Trestům za porušení přísných koronavirových pravidel v Číně se nedávno nevyhnuli ani čtyři obyvatelé města Ťing-si, které leží na jihu země poblíž hranic s Vietnamem. Muži se údajně podíleli na převádění lidí přes uzavřené hranice a policie se je rozhodla potrestat mimo jiné tím, že je veřejně zostudí. Čtveřice mužů s cedulemi se svými fotografiemi a jmény musela v doprovodu policistů projít kolem davu lidí, píše francouzská stanice France24.

Tato praktika se přitom běžně používala za kulturní revoluce a za vlády Mao Ce-tunga. Od 80. let minulého století ale byla zakázaná, doplňuje britský deník The Guardian.

Alaja

Příspěvekod Alfons » ned 03. dub 2022 8:15:36

Srí Lanka se ponořila do ekonomické krize. Noční osvětlení nesvítí, výpadky proudu jsou i 13 hod. denně. Aktuální celková inflace je 18,7%, potravinová 30,2%. Obchodování na Kolumbijské burze cenných papírů se muselo zastavit v důsledku pádu cen akcií.
"Krize je důsledkem špatně načasovaného snížení daní a dopadu pandemie koronaviru spolu s historicky slabými vládními financemi, což vedlo k poklesu devizových rezerv o 70 % za poslední dva roky."
https://thepeninsulaqatar.com/article/3 ... mic-crisis

Že je to daleko, že tohle se nás přece netýká? :-)
Alfons

Příspěvekod armin » ned 03. dub 2022 9:22:45

Alfons píše:Srí Lanka se ponořila do ekonomické krize. Noční osvětlení nesvítí, výpadky proudu jsou i 13 hod. denně. Aktuální celková inflace je 18,7%, potravinová 30,2%. Obchodování na Kolumbijské burze cenných papírů se muselo zastavit v důsledku pádu cen akcií.
"Krize je důsledkem špatně načasovaného snížení daní a dopadu pandemie koronaviru spolu s historicky slabými vládními financemi, což vedlo k poklesu devizových rezerv o 70 % za poslední dva roky."

No vidíš, a Putin do toho marasmu ještě začal navíc válčit a vyhrožovat jadernými zbraněmi...
armin

Příspěvekod Alfons » ned 03. dub 2022 9:49:00

armin píše:
Alfons píše:Srí Lanka se ponořila do ekonomické krize. Noční osvětlení nesvítí, výpadky proudu jsou i 13 hod. denně. Aktuální celková inflace je 18,7%, potravinová 30,2%. Obchodování na Kolumbijské burze cenných papírů se muselo zastavit v důsledku pádu cen akcií.

No vidíš, a Putin do toho marasmu ještě začal navíc válčit a vyhrožovat jadernými zbraněmi...

https://www.youtube.com/watch?v=hFOxq5rlwqc
Alfons

Příspěvekod Jana » ned 03. dub 2022 10:50:20

Jana

Příspěvekod Alfons » ned 03. dub 2022 11:09:22

Jana píše:
Alfons píše:....

:sun:

https://www.youtube.com/watch?v=2IJjmxu3UxQ

:hahaha:
Alfons

Příspěvekod Alfons » ned 03. dub 2022 15:58:00

Zajímavé postřehy na současnou válku přináší Zoltan Pozsar z Credit Suisse – nejvíce mě zaujal dialog mezi Yamanim (tehdejším saudským ministrem ropy) tazatelem BBC v době izraelsko-arabské války, kdy Saudové přerušili dodávky ropy:

Yamani: Chceme úplné stažení izraelských sil z okupovaných arabských území. A pak budete mít ropu na stejné úrovni jako před zářím 1973.
BBC: Je tento požadavek vyjednávací pozicí nebo je absolutně rigidní?
Yamani: Určitě. Rozhodně. Nevzdáme se ani kousku těchto zemí.
BBC: Neznamená tento nový masivní nárůst ceny ropy změnu ve světové rovnováze sil mezi rozvojovými zeměmi, jako jste vy, producenti, a námi rozvinutými průmyslovými zeměmi?
Yamani: Ano, znamená.
BBC: Co z toho podle vás vyplývá?
Yamani: No, nový typ vztahu. Musíte se přizpůsobit novým okolnostem. A myslím, že si musíte sednout a vážně si s námi promluvit o této nové době.

Následovalo vytvoření speciálního americko-saúdského vztahu neboli konkordie a neochotné přijetí saúdské ideologie a jejího způsobu jednání. Dohoda také zahrnovala obrovský převod bohatství k elitám zemí produkujících ropu.

https://the-blindspot.com/a-deep-dive-i ... orld-view/
Alfons

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 18:18:03

https://www.youtube.com/watch?v=bAtQoQNKzWQ

TRUMP 2024. HUNTER BIDEN DO VAZBY. ROZHOVOR CNN BOURAČKA MEZI VLAKEM A KOČÁRKEM [ CNN = KOČÁREK ]

3. 4. 2022

:cumim:

:kafe:
Alaja

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 18:40:04

https://www.youtube.com/watch?v=GgQp8cv05h4

Ukrajina - A dalšia humanitarna pomoc v Mariupole od R.Kadyrova,toto vam media neukažu. 3.4.2022

Alaja

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 18:42:02

https://www.youtube.com/watch?v=E7fB1ULAgx4

Ukrajina bombardovaná a vraždená už 8 rokov po americkom majdane od 2014 trvá do dnes.

Ruská Armáda oslobodzuje Ukrajinu od Ukro-nacistov.
Alaja

Příspěvekod salmo1cz » ned 03. dub 2022 19:27:36

Rusové děkují čečencům za záchranu.Když jsem jim to tenkrát vysvětloval tak jsem skoro dostal smetákem.
To bylo po útocích v moskevském metru.
Viveka khyati...Para Vairagya
salmo1cz

Příspěvekod salmo1cz » ned 03. dub 2022 19:49:06

Doktor nemůže říci, že štěp je z prasečí kůže.Muslim by se svalil.To nevymyslíš, když to budeš ufounům vyprávět tak ti to neuvěří.
salmo1cz

Příspěvekod armin » ned 03. dub 2022 19:54:48

Zajímavé ty úkroky stranou.
Nechuť si připustit co se děje teď, jednoduchou pravdu, že Putin je agresor a vrah.
To je problém Rusů, zkratka jejich vůdce přece nemůže dělat něco, co by bylo špatně.
Podobně jako to viděli Němci, když byli zblblí Hitlerem.
A zdejší užiteční idioti - zřejmě poznamenaní totáčem (že za vše špatné ve světě může USA) také pravdu o tom co se děje nemohou skousnout.
Prostě Putin kdyby nemusel, by ani kuřeti vlas na hlavě nezkřivil. Přece...
armin

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 19:59:04

armin píše:Zajímavé ty úkroky stranou.
Nechuť si připustit co se děje teď, jednoduchou pravdu, že Putin je agresor a vrah.
To je problém Rusů, zkratka jejich vůdce přece nemůže dělat něco, co by bylo špatně.
Podobně jako to viděli Němci, když byli zblblí Hitlerem.
A zdejší užiteční idioti - zřejmě poznamenaní totáčem (že za vše špatné ve světě může USA) také pravdu o tom co se děje nemohou skousnout.
Prostě Putin kdyby nemusel, by ani kuřeti vlas na hlavě nezkřivil. Přece...

Máš mizernou paměť.... :mrgreen:

Už jsem ti to kdysi psala: Na Voloďu mi nešahej.

...zapomněl jsi?

Alaja

Příspěvekod armin » ned 03. dub 2022 20:01:09

salmo1cz píše:Rusové děkují čečencům za záchranu.Když jsem jim to tenkrát vysvětloval tak jsem skoro dostal smetákem.

Za těmi útoky bylo určitě NATO, že jo, a Čečenci je zachánili... :poklona:

Byl si s tím už u psychiatra?
Možná by to neškodilo, jsou na to docela účinné prášky.
armin

Příspěvekod armin » ned 03. dub 2022 20:16:29

Alaja píše:

Podobně jako dříve by mi tobě podobná napsala (kdybych v té době byl už živ a aktivní) "Na Ádu mi nešahej"
armin

Příspěvekod salmo1cz » ned 03. dub 2022 20:24:19

armin píše:
salmo1cz píše:Rusové děkují čečencům za záchranu.Když jsem jim to tenkrát vysvětloval tak jsem skoro dostal smetákem.

Za těmi útoky bylo určitě NATO, že jo, a Čečenci je zachánili... :poklona:

Byl si s tím už u psychiatra?
Možná by to neškodilo, jsou na to docela účinné prášky.

To si Miroslave zobni, ale pochybuju že ti to pomůže.
salmo1cz

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 20:38:06

armin píše:
Alaja píše:

Podobně jako dříve by mi tobě podobná napsala (kdybych v té době byl už živ a aktivní) "Na Ádu mi nešahej"

Uznej, nějaký anonymní armin u mne nemá šanci. zabodovat, když tenhle se představil plným jménem i odkud je, okamžitě....a to byl ještě vlastně úplně neznámý...

Alaja

Příspěvekod armin » ned 03. dub 2022 20:44:12

Alaja píše:]Uznej, nějaký anonymní armin u mne nemá šanci. zabodovat

Myslíš, že by u tebe chtěl někdo "zabodovat"?
Proč jako?
armin

Příspěvekod Alaja » ned 03. dub 2022 20:47:20

armin píše:
Alaja píše:]Uznej, nějaký anonymní armin u mne nemá šanci. zabodovat

Myslíš, že by u tebe chtěl někdo "zabodovat"?
Proč jako?

Další ztráta paměti.... :old: :mrgreen:
Alaja

PředchozíDalší

Zpět na Všechno možný