běžném prožívání reality se zdá naprosto samozřejmé, že jsme oddělené bytosti – já jsem já, ty jsi ty, a každý máme svůj vlastní život, myšlenky a zkušenosti. V tomto běžném stavu vědomí je pojem "iluze oddělenosti" nesrozumitelný, protože oddělenost se zdá být naprosto reálná a nezpochybnitelná.
Osvícení či probuzení však přináší hlubší vhled – jakmile dojde k rozšíření vědomí, začne být zřejmé, co je skutečné a co je iluzorní. Právě až s tímto probuzením je možné rozpoznat, že oddělenost je pouze zdánlivá, že ve skutečnosti neexistuje žádné "já" a "ty" jako absolutně samostatné entity. Místo toho se ukazuje, že vše je součástí jednoho celku, jednoho Bytí.
Paradoxem je, že dokud k tomuto pochopení nedojde, samotná myšlenka o iluzi oddělenosti působí jako nesmysl – protože v běžném vědomí se oddělenost jeví jako naprosto skutečná a přirozená. Osvícení tedy nepřináší novou teorii nebo koncept, ale přímo ukazuje, že to, co jsme dříve považovali za realitu, bylo jen omezeným vnímáním skutečnosti.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků