od vostalpetr » čtv 26. bře 2026 21:11:30
Past jménem „ten, kdo medituje“
Meditace je dnes často chápána jako technika, nástroj, prostředek ke zklidnění. Ale jak upozorňuje Eckhart Tolle, největší překážkou meditace je samotná myšlenka, že ji provádíme. Jakmile se z meditace stane položka na seznamu úkolů, zůstáváme uvězněni v konceptuální mysli — v prostoru, kde se „já“ snaží dosáhnout něčeho, co si představuje jako klid.
Jenže skutečná meditace nezačíná tam, kde se snažíme. Začíná tam, kde se přestáváme snažit.
Jakmile si sedneme s úmyslem „teď budu meditovat“, vzniká v mysli jemná, ale zásadní dualita:
já (ten, kdo medituje)
meditace (činnost, kterou vykonávám)
Z pohledu advaity je právě toto „já“ překážkou. Ramana Maharši i Nisargadatta Maharadž opakovaně zdůrazňovali, že ego nemůže dosáhnout klidu — protože ego je neklid. Je to pohyb, touha, napětí, snaha.
Když se ego snaží dosáhnout ticha, je to jen další forma chtění. Jen jemnější, duchovnější, ale stále chtění.
Skutečná meditace není činnost, kterou vykonáváme. Je to stav, který se objeví, když se vytratí ten, kdo se o ni snaží.
Není ticho jako ticho
Mnoho lidí si plete meditaci s relaxací nebo s krátkou pauzou od myšlenek. Ale i tyto stavy mohou být rafinovanou pastí.
Sattvická past
Vnitřní jas, lehkost, klid — to vše je krásné. Ale stále je to jen stav mysli. Pokud si uvnitř říkáme:
„Teď jsem v klidu. Teď nemyslím.“
je to stále ego, které si tento klid přivlastňuje.
Je to duchovní verze majetku. Jemný, ale stále majetek.
Pozorování není totéž co vědomí
Často slýcháme: „Pozoruj své myšlenky.“
Ale pozorování je stále činnost. Má směr. Vyžaduje úsilí.
Dokud něco pozorujeme, energie proudí ven — k objektu.
Skutečný klid nastává tehdy, když se pozornost přestane upínat ven a spontánně se vrátí ke svému zdroji.
Ne k objektu, ale k tomu, co je si vědomo objektů.
Puštění osobní vůle
Meditace v nejhlubším smyslu není disciplína, ale uvolnění.
Nejen těla, ale i mysli.
Nejen mysli, ale i osobní vůle.
Nejde o to zastavit myšlenky silou.
Jde o to přestat je krmit pocitem „já“.
Když se přestaneme snažit dosáhnout ticha, napětí mezi vědomím a tím, co se v něm objevuje, se začne rozpouštět. Energie, která byla vázaná v chtěních, obavách a úsilí, se vrací zpět ke svému zdroji.
Ramana Maharši tomu říkal Átma-vičára — dotazování se po „Já“.
Ne jako analýza, ale jako návrat pozornosti k tomu, co ji nese.
Rozpuštění pozorovatele v pozorovaném.
Meditace bez konce
Skutečná meditace nezačíná sezením a nekončí zazvoněním budíku.
Je to neustálé rozpoznávání toho, co je v nás neměnné.
Nisargadatta Maharadž to shrnul jednoduše:
„Zůstaňte v pocitu Já jsem.“
To není úkol.
Není to technika.
Není to výkon.
Je to návrat k tomu, co tu bylo dřív, než se objevila myšlenka „já medituji“.
Ať už sedíme v tichu, nebo zrovna odpovídáme na e-maily, skutečná meditace je stále dostupná — protože není něčím, co děláme. Je tím, co jsme.
Návštěvník
Tak jako obvykle,
Okopírovat a zkurvit !
Inu piča !