od vostalpetr » sob 17. kvě 2025 16:12:35
Ve snu, ve kterém se zdá, že nás honí šelma, je útěk samozřejmě jedinou možností. A touhou ve snu je útěk někam, kde žádné nebezpečí nehrozí. Ale když se probudíme, tak je jasné, že důvod k útěku zmizel. Důvod k útěku nebyl ve skutečnosti dokonce ani když jsme spali.
Dokud věříme, že jsme tělo a mysl, že jsme to pomíjivé, proměnlivé, tak je tady stále pocit ohrožení, odporu, strachu a touhy.
Jakmile se objeví uvědomění toho nekonečného věčného Bytí, jakmile se objeví uvědomění, že absolutně všechno, co existuje, ať se to jeví jakkoliv, je ve své podstatě Láska, tak veškerý strach z pomíjivosti pomíjivého zmizí.
Buddha před ničím neutíkal
a neexistuje žádné větší štěstí, než tenhle život. To mi nemusíš věřit, ale můžeš to sám poznávat, jakmile zjistíš, že jsi Skutečný, že nejsi to, co se objeví a zmizí. Jsi to, co JE.
Skutečné se nemění a všechno co se mění a pomíjí, se jenom tak jeví jako skutečné, ale s poznáním, kdo jsi a čím tohle všechno je, je poznávaná skutečná podstata všeho, co JE.
To, co JE, je Bytí. Ty se snažíš vidět jako skutečnost bití, ale nejsem nic, co bys ve skutečnosti mohl jakkoliv urazit nebo se toho jakkoliv dotknout.
A přitom uvědomění absolutní blízkosti je dokonale probouzející a osvobozující.
Ve snu ?
Aha,
tak to jo, tak si dal sní o svém osvícení
V tom svém snu..
Ale proč to seres sem je mně záhadou,
Mě tvoje vlhké sny nezajímají...