Politika je vážná věc, kurňa fix!

naše první fórum... :-)

Re: Politika je vážná věc, kurňa fix!

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 12:33:01

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_stf

Orgány zavražděných Srbů si prý koupil i bohatý Švýcar a Němec

čtvrtek 7. května 2009

Rada Evropy zahájila vyšetřování v případu obchodování s tělesnými orgány zavražděných kosovských Srbů. V roce 1998-99 s nimi údajně kupčili příslušníci Kosovské osvobozenecké armády. Srbské úřady navíc tvrdí, že si orgány unesených a zavražděných Srbů na černém trhu koupili i dva bohatí Evropané - Švýcar a Němec.

Nové vyšetřování Rady Evropy vede švýcarský senátor Dick Marty, kterého proslavilo šetření v případu údajných věznic CIA ve východní Evropě. Spolupráci s ním potvrdil srbský prokurátor Vladimir Vukčevič, který mu předal veškerou dokumentaci, kterou Bělehrad ke kupčení s orgány má.

Právě Srbové přišli podle agentury AP před nedávnem s novými obviněními. Podle jejich zjištění měly ledviny, játra a další orgány zavražděných Srbů dostat i dva bohatí Evropané - Švýcar a Němec. Prodej za miliony dolarů se měl odehrávat přes prostředníka. K dopravě orgánů se údajně používala i soukromá letadla.

Mluvčí prokurátora Vukčeviče odmítl kupce blíže popsat, řekl ale, že informace pocházejí od lidí, kteří se obchodu přímo účastnili včetně samotných členů Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Sám Vukčevič odmítl jména uvést s tím, že chce chránit identitu albánských zdrojů.

Na obchod s orgány upozornila Carla del Ponteová
Obchodování s orgány Srbů loni poprvé ve své knize Lov: Já a váleční zločinci naznačila bývalá nejvyšší žalobkyně haagského trestního tribunálu Carla del Ponteová. Její kniha odhalila další temnou stránku války v Kosovu a především rozvířila veřejnou debatu.

Carla del Ponteová ve své knize uvádí, že byl do obchodu s orgány zapletený i nynější kosovský premiér Hashim Thaci. Podle bývalé lovkyně zločinců albánští povstalci odváželi zajaté Srby na sever Albánie. Tam z nich vybrali ty mladé a zdravé, které pak zabili a jejich nepoškozené orgány prodali překupníkům.

Spekulace ještě podpořilo nedávné vyšetřování agentury AP, které se podařilo získat dokumenty orgánů OSN a srbských úřadů. Podle nich se na zapadlé farmě poblíž města Rripe v Albánii našly skvrny od krve, injekční stříkačky, prázdné ampule s léky na uvolnění svalů, chirurgické nářadí a další materiál.

Po brutální a krvavé kosovské válce z let 1998 až 1999 zbyly dodnes stovky pohřešovaných kosovských Albánců i Srbů. Po skončení konfliktu zůstalo Kosovo pod správou OSN - až do letošního 17. února, kdy jednostranně vyhlásilo samostatnost.
Alaja

Příspěvekod Trini » sob 26. bře 2022 13:50:04

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... nek-697126
Ukrajinská válka má svůj předobraz právě v Srbsku, myslí si Štěpánek

První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek se nestačí divit, kam až je vláda Petra Fialy (ODS) schopna zajít v omezování svobody slova a nastolování totalitních praktik. „To, co vláda aktuálně dělá, je samozřejmě nezákonné, ba dokonce protiústavní. A tak je potřeba tu cenzorskou prasárnu legitimizovat. Tak si na to bruselská pětka odmává zákon,“ myslí si Štěpánek, který se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také k válce na Ukrajině. „Je vrcholným pokrytectvím tvářit se o pár let později, že když někdo jiný dělá něco podobného, že je to válečný zločin, zatímco v roce 1999 to 78 dní trvající bombardování zřejmě bylo humanitární akcí a těch dva a půl tisíce zavražděných civilistů je jen takovým maličkým stínem na jinak skvělé operaci,“ domnívá se Petr Štěpánek.

V minulých dnech se po delší době opět zaplnilo Staroměstské náměstí demonstranty, kteří protestovali proti omezování svobody v České republice. Jste stejného názory i vy?

Určitě. Právě proto jsme spolu s předsedkyní Trikolory Zuzanou Majerovou hned první den připojili své podpisy pod text Charty 2022. Ostatně, proč také ne, když její text zcela koresponduje s programem Trikolory. Osobní spory a nevraživosti musí jít stranou, když nám jde o stejnou, respektive společnou věc.

Nicméně média o této demonstraci takřka mlčela. Čím si to vysvětlujete?

Jak se projevuje totalita? Třeba tak, že o protirežimní demonstraci, jež zcela zaplní Staroměstské náměstí, se v médiích hlavního proudu neobjeví ani slovo. Co z toho plyne? Zase už jsme v totalitě až po uši. A jestli ne po uši, tak do pasu určitě.

V čem se podle vás toto omezování svobody projevuje nejvíce? Je to omezování svobody projevu?

Svoboda obvykle nemizí ze dne na den. Je to plíživý proces. První ránu dostanete spolu s prvním banem, tedy blokací, kterou vám na sociálních sítích nějaký pohůnek Velkého bratra uštědří za to, že jste si dovolili něco „nedovoleného“ napsat nebo postovat nějaký „závadný“ obrázek. Z veřejnoprávní obrazovky postupně začnou mizet lidé, kteří říkali něco jiného, než papouškují protagonisté hlavního politicko-mediálního proudu. Přijdou pokusy o vyhladovění nepohodlných serverů. Pak dojde – samozřejmě s vládním požehnáním – na pokoutní vypnutí webů, které nedrží tu jedinou správnou linii.

Likvidace alternativních názorů se bude vydávat za boj s dezinformacemi. Přijdou výhrůžky z úst nejvyšších funkcionářů státního zastupitelství. Všehoschopní šmejdi z řad konformních politiků se začnou předhánět v obhajování neobhajitelného. Novináři si znovu osvojí autocenzuru. Znovu rozkvete udavačství. Lidé opět budou říkat něco jiného doma, a něco jiného na veřejnosti.

Mluví se o tom, že na Ministerstvu spravedlnosti vzniká dokonce nový zákon, který by měl dát vládě do ruky nástroj, jak bojovat s dezinformacemi. Jak to na vás působí?

To je další level. To, co vláda aktuálně dělá, je samozřejmě nezákonné, ba dokonce protiústavní. A tak je potřeba tu cenzorskou prasárnu legitimizovat. Tak si na to bruselská pětka odmává zákon. Jak prosté, milý Watsone! Vůbec se nedivím, že za tuhle zradu ideálů svobody se na hlavu ministra spravedlnosti Pavla Blažka snáší kritika i zevnitř ODS. Obávám se ale, že ani to bolševizaci ODS už nezastaví.

Trikolora vyzvala v minulých dnech vládu k dodržování Ústavy právě s ohledem na svobodu slova. Opravdu máte dojem, že dochází k porušování Ústavy? Neuvažujete třeba o iniciování ústavní stížnosti nebo o jiných krocích?

Když to vypadá jako kachna, kváká to jako kachna a kolíbá se to jako kachna, můžete vzít jed na to, že to je kachna. Když je v Ústavě napsáno, že „svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny“ a že „cenzura je nepřípustná“, a ve skutečnosti nic zaručeno není a cenzura se tu naopak praktikuje, můžete vzít jed na to, že je to protiústavní. Což na druhou stranu vůbec neznamená, že se i mezi právníky i politiky nenajde dostatek – s prominutím – opovrženíhodných sráčů a všehoschopných gaunerů, kteří budou tvrdit opak.

Vedení Opery Národního divadla se rozhodlo, že vyřadí z letošního dramaturgického plánu operu P. I. Čajkovského, aby její uvedení nezavdalo příčinu zneužití proruskou propagandou. Je to podle vás správné rozhodnutí?

Na facebooku jsem to okomentoval těmito slovy: Tohle už se nedá nazvat jinak, než jako idiocie povýšená na státní ideologii. Je naprosto neuvěřitelné, kam nás eurobolševická vláda Petra Fialy za pár měsíců své vlády dovedla.

Na sociálních sítích jste sdílel fotku z března 1999, kdy vojska NATO bombardovala srbský Bělehrad, a zároveň jste mluvil o válečných zločincích. Vidíte snad nějakou paralelu s dnešní válkou na Ukrajině?

Ukrajinská válka má svůj předobraz právě v Srbsku a v Kosovu. V roce 1999 tam totiž západní země v čele s USA předvedly, že se to může. Že si svoji vůli můžete vynutit bombardováním cizí země, že si svoji vůli můžete vynutit zničením civilní infrastruktury a že si svoji vůli můžete vynutit zabíjením civilistů. Že si můžete vynutit odtržení části země a že ji můžete prohlásit za samostatný stát, v tomto případě Kosovo, abyste si tam mohli zřídit svoji největší vojenskou základnu v Evropě a nádavkem si tam zrealizovat ještě pár soukromých kšeftíků, třeba si tam pořídit a pak výhodně střelit místní Telecom.

Je vrcholným pokrytectvím tvářit se o pár let později, že když někdo jiný dělá něco podobného, že je to válečný zločin, zatímco v roce 1999 to 78 dní trvající bombardování zřejmě bylo humanitární akcí a těch dva a půl tisíce zavražděných civilistů že je jen takovým maličkým stínem na jinak skvělé operaci.

Válka na Ukrajině dřív nebo později skončí, ale zdá se, že s jejími následky se bude celý svět potýkat ještě hodně dlouho. Co by se podle vás mělo v tomto ohledu stát prioritou české vlády?

Na to vám neumím odpovědět, protože prioritou Fialovy bruselsko-ukrajinské vlády nepochybně bude pravý opak toho, co bych preferoval já. Prioritou občanů, kteří se s Fialovou eurohujeskou kamarilou neztotožňují, by každopádně mělo být její odeslání do historického propadliště. Čím dřív, tím lépe.

Za tři měsíce se Česká republika chopí unijního předsednictví. Naše role v mezinárodním kontextu se tak ještě alespoň symbolicky zvýrazní. Jak by měla vláda toto předsednictví podle vás pojmout?

Skromně, zdrženlivě, přiměřeně. Tedy přesně tak, jak to Fialova vláda určitě neudělá.

Trini

Příspěvekod armin » sob 26. bře 2022 18:10:21

Sleduješ také něco jiného než parlamentní listy?
Ten Štěpánek je podle mne Rusy placený agent nebo pravděpodobněji jen užitečný blbec, který to dělá zadarmo a z přesvědčení.
Obrázek

P.S.
Tak trochu jako ty.
:-)
armin

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 18:33:40

armin píše:Sleduješ také něco jiného než parlamentní listy?
Ten Štěpánek je podle mne Rusy placený agent nebo pravděpodobněji jen užitečný blbec, který to dělá zadarmo a z přesvědčení.
Obrázek

P.S.
Tak trochu jako ty.
:-)

A nebo užitečný blbec, jako jsi ty.... :mrgreen:
Alaja

Příspěvekod armin » sob 26. bře 2022 18:50:55

Alaja píše:

Já, na rozdíl od tebe, blbec nejsem.
To ty zatím nevidíš.
A asi ještě dlouho neuvidíš. To má svoje příčiny v minulosti a tvoje pohledy a názory jsou toho výsledkem. Já to chápu a nebráni mi to mít tě rád a přát ti, aby si se z toho nakonec dostala.
armin

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 19:18:35

armin píše:
Alaja píše:

Já, na rozdíl od tebe, blbec nejsem.
To ty zatím nevidíš.
A asi ještě dlouho neuvidíš. To má svoje příčiny v minulosti a tvoje pohledy a názory jsou toho výsledkem. Já to chápu a nebráni mi to mít tě rád a přát ti, aby si se z toho nakonec dostala.

Příčiny v minulosti?
Myslíš to, že tvůj spolužák byl zastřelen u rozhlasu?
Proto nenávidíš všechny Rusy?

A jsi si jistý, že ho zastřelil nějaký Rus? Nebyl to náhodou nějaký Ukrajinec?
Alaja

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 19:20:49

armin píše:Já, na rozdíl od tebe, blbec nejsem.

Ale jsi. Jen holt na jiné straně než já.

No, já jsem zase viděla, jak vychovávali na Ukra svou mládež před 40 lety......děs.....nyní z těch kluků jsou 50 - 55 letí pánové....se samopaly v ruce...

Zdvihali pravice , skandovali a hajlovali už za mlada.....

Možná, že někteří byli syny ukra vojáků, co pomáhali obsadit v 68 roce naši republiku....
Alaja

Příspěvekod armin » sob 26. bře 2022 20:18:17

Alaja píše:
No, já jsem zase viděla, jak vychovávali na Ukra svou mládež před 40 lety......děs.....nyní z těch kluků jsou 50 - 55 letí pánové....se samopaly v ruce...

Možná, že někteří byli syny ukra vojáků, co pomáhali obsadit v 68 roce naši republiku....

No vidíš, a tím jsi poznamenaná. Já to chápu a respektuji.
Mně ani tak nepřesvědčilo, že mi zastřelili spolužáka, ale ta následně vnucená doba temna a lží co potom přišla.
Tak chápu a obdivuji Ukrajince, že se tomu brání se zbraní v ruce, když na to mají. Doufejme.
My jsme na to neměli, tak jsme hold museli držet hubu a krok.
armin

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 20:21:12

armin píše:
Alaja píše:

No vidíš, a tím jsi poznamenaná. Já to chápu a respektuji.
Mně ani tak nepřesvědčilo, že mi zastřelili spolužáka, ale ta následně vnucená doba temna a lží co potom přišla.
Tak chápu a obdivuji Ukrajince, že se tomu brání se zbraní v ruce, když na to mají. Doufejme.
My jsme na to neměli, tak jsme hold museli držet hubu a krok.

Doba temna neskončila, doba temna trvá.....
Třeba víš, kdo zapálil ten tank u rozhlasu a tak vyvolal tu střelbu......
Alaja

Příspěvekod armin » sob 26. bře 2022 20:32:43

Alaja píše:Doba temna neskončila, doba temna trvá.....

To nevím, ale ruské tanky tu neměli co dělat, tak jestli někdo nějaký ruský tank zapálil, tak bych byl s ním.
Já jsem byl v té době v Italii, kdybych byl v Čechách, tak bych při mé povaze také cizí vetřelecké tanky zapaloval.

Stejně tak ruské tanky nemají co dělat na Ukrajině. A kdo je zapálí nebo odstřelí - tak to je nutná a potřebná sebeobrana.
A na to má každý právo - na rozdíl od těch, kdo tam ty tanky pošle - ten na to žádné právo nemá.
A nebo myslíš, že ano?
armin

Příspěvekod armin » sob 26. bře 2022 20:33:38

Alaja píše:

V Rusku, bohužel.
armin

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 20:42:40

armin píše:
Alaja píše:

V Rusku, bohužel.

Haha, spletl jsi se. Temno panuje v EU i v USA....

Odmítají například prozradit jak je to doopravdy s těmi mimozemšťany.....(jeden příklad z mnoha) ....
Alaja

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 20:51:36

armin píše:
Alaja píše:Doba temna neskončila, doba temna trvá.....

To nevím, ale ruské tanky tu neměli co dělat, tak jestli někdo nějaký ruský tank zapálil, tak bych byl s ním.
Já jsem byl v té době v Italii, kdybych byl v Čechách, tak bych při mé povaze také cizí vetřelecké tanky zapaloval.

Stejně tak ruské tanky nemají co dělat na Ukrajině. A kdo je zapálí nebo odstřelí - tak to je nutná a potřebná sebeobrana.
A na to má každý právo - na rozdíl od těch, kdo tam ty tanky pošle - ten na to žádné právo nemá.
A nebo myslíš, že ano?

NATO v Kosovu také nemělo co pohledávat....... :kafe:

Ale chápu tě, Havel to dovolil, Havel byl přítelem tvých duchovních učitelů......

Jo... a Ukra byla zásobena zápaďáckými zbraněmi už před 8 lety.....asi preventivně, že ano.....
A s oblibou se tam konala vojenská cvičení NATO.....i když tam to NATO nemělo co pohledávat....
Alaja

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 22:24:08

Z Poradny:

od miroslav » sob 26. bře 2022 21:49:49

Návštěvník píše:
Dobře, ze subjektivního pohledu je možné tvrdit, že něčí rozum s jiným názorem je na rozdíl od tvého rozumu nezdravý. Mě zajímá, jak konkrétně vidíš, že by kupříkladu to, čemu říkáš "zdravý rozum" u Trini a Alaji mohl situaci nějak konkrétně zlepšit. Co by se "zdravým rozumem" podle tebe udělaly, aby to prospělo situaci?

Myslím, že si to moc komplikuješ a relativizuješ.
Zkrátka když mi v noci někdo vleze do domu a ohrožuje mne a moji rodinu nebo můj majetek, tak nebudu filozofovat nad tím, že třeba měl chudák těžké dětství nebo že přece NATO bombardovalo Srbsko, ale vezmu do ruky vidle a propíchnu ho. To je zdravý rozum v akci (wuwei jak by řekl Vostál).
Zažil jsem to na vlastní kůži. Vykradli nám částečně chalupu (víc toho zrovna neunesli) a tak jsem si pak, když jsme tam přijeli, vedle postele večer postavil vidle. Naštěstí pro ně, další noc ani žádnou další už nepřišli...

V některém z výše uvedených odkazů jsem si přečetla, že se jakýsi Srb se "zdravým rozumem" namíchl, když mu kdosi kradl auto. A zastřelil ho....
A pak přišla odveta....bylo povražděno spousta Srbů etnikem, kam příslušel ten zloděj aut. Pak přišla odveta zase z druhé strany...a pořád dokola...až tam nakonec vlítla letadla NATO a vybombardovala hlavně Srby......

:kafe:
Alaja

Příspěvekod Alaja » sob 26. bře 2022 22:38:46

Z Poradny:
Miroslav:

Vypadá to, že Alaja či Trini se za totáče měli nebo cítili lépe než teď a to je ovlivňuje v postojích k tomu, co se teď děje.

Trochu jsem si prošla internet. A zjistila jsem, že ve městě (a v jeho okolí), ve kterém jsem žila, nebylo žádné úmrtí, které by se dalo připočítat na vrub Spojeneckých vojsk. Přestože ve městě byla početná vojenská posádka armád Varšavské smlouvy..

Divné, že ano.....

Alaja

Příspěvekod armin » ned 27. bře 2022 8:55:36

Alaja píše:
Z Poradny:
Miroslav:

Vypadá to, že Alaja či Trini se za totáče měli nebo cítili lépe než teď a to je ovlivňuje v postojích k tomu, co se teď děje.

Trochu jsem si prošla internet. A zjistila jsem, že ve městě (a v jeho okolí), ve kterém jsem žila, nebylo žádné úmrtí, které by se dalo připočítat na vrub Spojeneckých vojsk. Přestože ve městě byla početná vojenská posádka armád Varšavské smlouvy..

Divné, že ano.....

Když už řešíme tu minulost, tak zajímavé je, že v 45tém nás od nacistů osvobodili Ukrajinci - 2. a 4. Ukrajinský front.

armin

Příspěvekod Trini » ned 27. bře 2022 10:09:05

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ach-355392

Osvětim osvobodili Ukrajinci, padlo. A Tomáš Haas zalistoval v knihách...

22.01.2015 11:01

Publicista Tomáš Haas upozorňuje na historickou bizarnost, která se objevila v poslední době v souvislosti s debatami o Ukrajině a Rusku. Tento nesmysl však neuvěřitelným způsobem hanobí stovky tisíc padlých sovětských vojáků, a proto je i neobyčejně pobuřující.

„V osnovách Nových dějin Evropy stojí, a pilní žáčkové jako Jaceňuk, polský ministr zahraničí a naši rusofobové nám říkají, že koncetrační tábory ve východním Polsku, a i Terezíně a nakonec i Prahu, osvobodili Ukrajinci,“ píše Haas. Pak sarkasticky poznamenává, že po objevu, že osvoboditeli našeho hlavního města byli spřátelení Ukrajinci, by možná oficiální verze mohla trochu více připomínat příjezd Rudé armády, doposud bagatelizovaný s tím, že vlastně přijeli, až když bylo po všem.

„Jen to má háček. Ti užiteční idioti, kteří nám čtou z Nových dějin Evropy, jsou o hodně vedle,“ reaguje publicista na nový historický výklad. Tvrdí se nám totiž, že Ukrajinci osvobodili Prahu proto, že do ní přijela vojska 1. Ukrajinského frontu. Všichni přitom předpokládají, že Ukrajinský front byl složen z Ukrajinců, jenže to je naprostý nesmysl.

Fronty, sdružující několik armád, nebyly v Sovětském svaze formovány na teritoriálním principu, ale objevovali se v nich vojáci všech národností. Nejvíc samozřejmě Rusové, prostě proto, že byli nejpočetnějším sovětským národem. Pojmenovávány byly nejčastěji podle místa nasazení. Ukrajinský front tedy proto, že byl nasazen na Ukrajině, ze které se pak probil do Polska, kde osvobodil Osvětim, a v závěru tažení pak přijel do Prahy.

„Ono to pro české uši sice zní lákavě, protože staré rakouské regimenty byly formovány a doplňovány na územním principu, a tak dodnes máme v paměti Švejkův 91. Budějovický a samozřejmě Pětatřicátníky, hochy jako květ z 35. Plzeňského. U Rudé armády to ale bylo za války jinak,“ dodává publicista, načež předkládá výčet jednotlivých frontů v sovětském vojsku.

Později Tomáš Haas připsal ještě poznámku, že prezident Putin udělal velmi dobře, že se nenechal vyprovokovat snahou vyloučit Rusko z oslav osvobození Osvětimi právě odvoláním na „ukrajinské“ zásluhy.

„Putin prokazuje větší úctu k nacisty zavražděným obětem holocaustu, k od nacistů Sovětskou armádou osvobozenému Polsku i k padlým vojákům všech spojeneckých armád, kteří položili své životy za vítězství nad nacismem, než Evropská unie, polská vláda, jejíž ministr zahraničí hrubě zkresluje dějiny a hlavně Ukrajina, která nacismus rehabilituje svými oslavami ukrajinských SS a banderovců,“ připsal publicista.

Trini

Příspěvekod salmo1cz » ned 27. bře 2022 10:45:22

Na to nemusí nic hledat v knihách, proto se ty pomníky nazývají...Pomníky padlým sovětským vojákům a partyzánům.

Jak říkám morální žumpa.Morální žumpa hledá ducha pravdy to je vtip roku.
Viveka khyati...Para Vairagya
salmo1cz

Příspěvekod Alaja » ned 27. bře 2022 11:25:04

https://cnn.iprima.cz/syn-bidena-figuro ... 2_E5ze22nk

Bidenův syn figuroval ve výzkumu smrtelných virů na Ukrajině, tvrdí britští novináři

26. března 2022

Moskva tvrdí, že syn amerického prezidenta Hunter Biden pomáhal na Ukrajině financovat program na vojenský výzkum biologických zbraní. Ačkoliv se podobná vyjádření Rusů považovala za součást propagandy, která má ospravedlnit útok na Ukrajinu, e-maily, které má k dispozici web Daily Mail, naznačují, že by ruská tvrzení mohla mít pravdivý základ.

Velitel ruských sil proti jaderným, biologickým a chemickým hrozbám ve čtvrtek uvedl, že existuje projekt spolupráce mezi americkými vládními agenturami a ukrajinskými biologickými laboratořemi. Řekl také, že tyto aktivity financují lidé z blízkého okolí současné vlády. V této souvislosti zmínil investiční fond Rosemont Seneca, v jehož čele stojí právě Hunter Biden.

Většina západních expertů označila tyto výroky za bezostyšnou propagandu, která má ospravedlnit Putinovu invazi na Ukrajinu. Jenže Daily Mail nyní zveřejnil e-maily uniklé z Hunterova notebooku a jejich obsah je poměrně zajímavý. Podle webu ukazují, že syn amerického prezidenta pomáhal zajistit miliony dolarů pro společnost Metabiota, což je dodavatel ministerstva obrany USA specializující se na výzkum nemocí způsobujících pandemie. Ty by mohly být využity jako biologická zbraň, píše web.

Hunter Biden také zajistil kontakty mezi Metabiotou a ukrajinskou firmou Burisma, která se zabývá těžbou zemního plynu. Obě společnosti se měly podílet na vědeckém projektu, jehož součástí byly i vysoce zabezpečené biologické laboratoře na Ukrajině.

A přestože Metabiota má být společností poskytující lékařská data, její viceprezidentka Mary Guttieriová poslala Hunterovi v roce 2014 e-mail s popisem, jak by mohli „prosadit kulturní a ekonomickou nezávislost Ukrajiny na Rusku“, což je pro biotechnologickou firmu neobvyklý cíl, píše Daily Mail. E-maily a smlouvy, které redakce webu důkladně prozkoumala, naznačují, že Hunter hrál významnou roli v možnosti Metabioty provádět výzkum patogenu jen několik stovek kilometrů od ruských hranic.

Důstojník CIA: Je to zvláštní
Za nestandardní označil nabídku pomoci prosadit nezávislost Ukrajiny také bývalý vysoký důstojník CIA Sam Faddis, který měl možnost se s e-maily rovněž seznámit. „Vyvstává otázka, jaký je skutečný účel tohoto podniku? Je to velmi zvláštní,“ řekl pro Daily Mail.

Guttieriová zastávala vedoucí pozici v aktivitách společnosti Metabiota na Ukrajině a v říjnu 2016 se setkala s dalšími výkonnými činovníky společnosti a americkými a ukrajinskými vojenskými představiteli, aby projednali „spolupráci při sledování a prevenci zvláště nebezpečných infekčních nemocí, včetně zoonotických nemocí na Ukrajině a v sousedních zemích“, cituje Daily Mail zprávu Vědeckého a technologického centra na Ukrajině z roku 2016.

V té době Hunter pracoval jako člen představenstva ukrajinské plynárenské firmy Burisma, kterou vlastní bývalý ministr a ukrajinský oligarcha Mykola Zlochevsky. Tento miliardář byl v minulosti mimo jiné vyšetřován pro podezření z korupce.

Čtyři dny po e-mailu Guttieriové napsal Hunterovi výkonný ředitel Burisma Vadym Požarskyj. V e-mailu se o projekt velice zajímal a ptal se, jaké partnery Metabiota na Ukrajině přesně hledá. Bývalý agent CIA uvedl, že pokus o vytvoření partnerství mezi Metabiotou a Burismou je záhadné a hlavně znepokojující odhalení. „Jeho otec byl viceprezidentem Spojených států a měl na starosti vztahy s Ukrajinou. Tak proč byl Hunter nejen v představenstvu podezřelé ukrajinské plynárenské firmy, ale také se spojil se společností pracující na výzkumu biologických zbraní?“ nechápe Faddis.

Smrtící patogeny v rukou Rusů?
„Jde o zjevný pokus ruské propagandy využít té situace. Ale to nic nemění na faktu, že se zdá, že je zde něco, co je potřeba prozkoumat. Pozice ministerstva obrany je taková, že nejde o nic nekalého, ​​že je to výzkum týkající se včasného varování před pandemií. Nevíme jistě, že se to vše dělo. Otázkou ale stále zůstává: Proč je středem toho všeho Hunter Biden? Zdiskreditovaný syn viceprezidenta a chlapík bez zjevných dovedností, zato se závislostí na kokainu,“ pokračuje Faddis.

Když ruská armáda před měsícem vtrhla na Ukrajinu, projekt se stal velkým problémem. Metabiota totiž na Ukrajině pracovala pro Black & Veatch, dodavatele amerického ministerstva obrany s vazbami na vojenské rozvědky, jenž na Ukrajině vybudoval zabezpečené laboratoře, které zkoumaly smrtící nemoci a biologické zbraně, tvrdí Daily Mail.

V březnu podle webu američtí představitelé varovali Kongres, že se ruské síly mohou snažit získat kontrolu nad těmito „biologickými výzkumnými zařízeními“, což vyvolalo obavy, že by se do ruských rukou mohly dostat smrtící a dokonce upravené patogeny.

Požarskyj ve svém e-mailu Hunterovi také uvedl, že se s takovými biologickými výzkumnými projekty již setkal ve funkci vládního úředníka a tvrdil, že B&V pracovala na „podobných nebo stejných projektech“, jako obsahuje navrhovaná smlouva pro Metabiotu.

Vazby i na institut ve Wu-chanu
Vládní záznamy o výdajích podle Daily Mailu ukazují, že americké ministerstvo obrany udělilo mezi únorem 2014 a listopadem 2016 společnosti Metabiota kontrakty ve výši 18,4 milionů dolarů, přičemž 307 091 dolarů bylo vyčleněno na „ukrajinské výzkumné projekty“.

Americká Agentura pro snížení rizika hrozeb (DTRA) také v roce 2010 pověřila společnost B&V vybudováním laboratoře úrovně 3 biologické bezpečnosti v Oděse, která „poskytla vylepšené vybavení a školení pro efektivní a bezpečnou identifikaci zvláště nebezpečných patogenů“, píše Daily Mail. Takové laboratoře se používají ke „studiu infekčních toxinů, které se mohou přenášet vzduchem a způsobit potenciálně smrtelné infekce,“ cituje web americké ministerstvo zdravotnictví.

B&V získala v roce 2012 další pětiletou smlouvu v hodnotě 85 milionů dolarů.

Metabiota má také úzké vazby na virologický institut v čínském Wu-chanu (WIV), který je podezřelý ze zavinění epidemie koronaviru.

Rusko v březnu několikrát zopakovalo, že Ukrajina s podporou amerického ministerstva obrany na svém území provozuje laboratoře na výrobu biologických zbraní. Sám ruský prezident Vladimir Putin minulý týden hovořil o „desítkách laboratoří na Ukrajině“, které „pod vedením a za finanční podpory Pentagonu“ experimentují s koronaviry, antraxem a cholerou. Moskva to ale nijak nedoložila a Západ tvrdí, že se jedná jen o dodatečnou záminku pro invazi na Ukrajinu a že použití chemických či biologických zbraní hrozí naopak spíše ze strany Ruska.

Podle amerického listu The New York Times sestavil Bílý dům v tichosti tým amerických bezpečnostních činitelů, který má načrtnout scénáře, jak by Spojené státy a jejich spojenci měli reagovat, pokud by ruský prezident Putin –⁠ frustrovaný nedostatečným pokrokem na Ukrajině nebo odhodlaný varovat západní země před zasahováním do války –⁠ použil své zásoby chemických, biologických nebo jaderných zbraní.

Alaja

Příspěvekod Alaja » ned 27. bře 2022 11:39:16

https://echo24.cz/a/SNGnU/preventivni-j ... predchudcu

Preventivní jaderný úder. Biden se vrací ke strategii svých předchůdců

Americký prezident Joe Biden mění názor na jaderné zbraně. Přeformuloval svá rozhodnutí o tom, za jakých okolností mohou Spojené státy po takovém typu obrany sáhnout. Podle Wall Street Journalu si tak nechává otevřená vrátka k „preventivnímu úderu“ i pro případ, že by bylo potřeba zasáhnout v rámci ukrajinsko-ruských bojů.
Joe Biden během své prezidentské kampaně sliboval, že bude usilovat o politiku, kde by použití jaderných zbraní mohlo být přípustné pouze pro odstrašení nebo jako odpověď na nepřátelský jaderný útok. Od tohoto slibu nyní údajně upouští. Vrátil se k dlouhodobé americké strategii, podle níž je možné použít nukleární arzenál také k odvrácení hrozby způsobené konvenčními a nejadernými zbraněmi.

Biden, i vzhledem ke stále trvající ruské invazi na Ukrajinu, tento týden přeformuloval své postoje k jaderným zbraním. Řekl, že základní úlohou amerického jaderného arzenálu bude odvrácení jaderného útoku. Důležité je v tomto prohlášení slovo „základní“, které tak neurčuje, že by se jednalo pouze o jedinou možnost. Touto formulací si tak Biden podle amerických úředníků ponechal otevřenou možnost, že by americké jaderné zbraně mohly být použity v nějakých jiných extrémních okolnostech i pro odstrašení nepřátelských tradičních, biologických, chemických a případně i kybernetických útoků.

Toto Bidenovo rozhodnutí přichází právě v době, kdy se rojí obavy z toho, že by Vladimir Putin v rámci invaze na Ukrajinu mohl pro útok použít i jaderné zbraně. A kdy prezident Biden upevňuje západní spojenectví se svými evropskými kolegy. Někteří představitelé Bidenovy administrativy ale tvrdí, že se nejedná o Bidenovu změnu názoru a není to v rozporu s jeho cílem snížit závislost USA na jaderných zbraních, ale jedná se pouze o upevnění podpory spojencům v době, kdy Rusko válčí na Ukrajině.

Americká administrativa se tak teď bude zabývat přezkumem americké jaderné strategie. Očekává se, že přezkum povede také ke škrtům ve dvou jaderných systémech, které byly přijaty Trumpovou administrativou. V případě, že by tyto škrty schválil i Kongres, přijde americký jaderný arzenál například o termonukleární bombu B83 nebo o program vývoje jaderné střely s plochou dráhou letu odpalované z moře.

Už v lednu Bidena vyzývali republikáni James Inhofe a Mike Rogers, aby se nevzdával amerického jaderného systému. Podle nich totiž již více než 70 let brání velkým válkám a využívání jaderných zbraní. Oproti tomu několik demokratů vyzývalo Bidena, aby minimalizoval roli jaderných zbraní, a aby stanovil, že USA jaderné zbraně nikdy nepoužijí v konfliktu jako první.

Alaja

PředchozíDalší

Zpět na Všechno možný