Mraky na obloze přicházejí a odcházejí, ale objevování a mizení mraků oblohu nijak neovlivňuje.
Tvá skutečná přirozenost je jako obloha, jako prostor.
Jednoduše zůstávej jako obloha a nechej mraky myšlenek přicházet a odcházet.
Pokud budeš pěstovat tento postoj lhostejnosti vůči mysli, postupně se s ní přestaneš ztotožňovat.
Kdykoliv se na cestě objeví překážky, pohlížej na ně jako na něco, co „nejsem já“.
*****************************************************************************************************
Toto video trefně shrnuje jádro advaitové praxe.
Metafora oblohy a mraků: Tato analogie je v indické tradici klasická. Obloha (Vědomí) je bez hranic, neměnná a neposkvrněná. Mraky (myšlenky, pocity, vjemy) se v ní sice pohybují, ale nijak ji nemění. Když prší, obloha nenavlhne; když bouří, obloha necítí strach. Nisargadatta často zdůrazňoval: "Vše, co se mění, nejste vy." Ty jsi tím neměnným pozadím.
Síla lhostejnosti (Vairágja): Lhostejnost zde neznamená apatii nebo nezájem o život, ale spíše stažení pozornosti z nekonečného proudu mysli. Ramana Maharši učil, že pokud se nebudeme o myšlenky zajímat (nebudeme je ani potlačovat, ani rozvíjet), prostě samy zmizí pro nedostatek „potravy“, kterou je naše pozornost. Otázka "Komu se tato myšlenka objevuje?" vrací pozornost od mraků zpět k obloze.
Neti-Neti (Ne já, ne toto): Závěrečná rada – pohlížet na překážky jako na „ne já“ – je praktickou aplikací metody Neti-Neti. Cokoliv, co můžeš pozorovat jako objekt (emoce, strach, tělesná bolest, pochybnost), nemůže být subjektem – tebou. Jakmile si uvědomíš, že překážka je jen dalším mrakem, ztrácí nad tebou moc, protože tvá identita už není v tom, co se děje, ale v tom, čím to je vnímáno.
Tento přístup vede k přirozenému stavu, kdy člověk není ovládán obsahem své mysli, ale spočívá v tichu vlastního Bytí.
Jj,
Z toho se vasany určitě strachem poserou !
Nejlépe je jim oznámit že neexistují, že jsou jen mraky na obloze
To je zabije nato šup !
No a pak tam samozřejmě
Tak jako vždy u dznaninů chybí druhá polovina nauky
Ale to je jedno
I jako celek je to píčovina
Dznaninska kopírka usilování ega o osvícení...