salmo1cz píše:Nejhorší to bude v zemích, kde mají pocit, že před virem se dá zamknout do chlívku.
armin píše:salmo1cz píše:Nejhorší to bude v zemích, kde mají pocit, že před virem se dá zamknout do chlívku.
Jako třeba Alaja
Dříve či později se s covidem setkáme všichni a štěstí přeje připraveným (očkovaným)
Naštěstí omikron už není tak agresivní (smrtonosný).
Trini píše:S některými se covid setkat nechce, i když v těsném okolí mnohé nakazí. Jiný se naočkuje, ale nic mu to nepomůže, stejně na covid umře nebo někdy i na to očkování.
Izraelská herečka a dokumentaristka o škodlivosti vakcín: Chci, aby se svět dozvěděl pravdu!
Odmítla se podílet na diskriminaci a segregaci - raději kvůli tomu pověsila kariéru profesionální herečky a zpěvačky na hřebík. Stále více ji děsily příběhy lidí, u nichž se po očkování začaly objevovat vážné zdravotní problémy. Rozhodla se cestovat po Izraeli a přinášet "svědectví" těch, kteří se nebáli promluvit. Stejnojmenný dokumentární film je dechberoucí. Je to pádný výkřik a nezvratný důkaz svědčící proti celosvětové, masivní a nátlakové očkovací kampani. Jeho autorkou je odvážná žena, matka dvou synů. AVITAL LIVNY
1.2.202252
Avital Livny
Avital, na úvod nám prosím řekni něco o sobě – jsi herečka, zpěvačka a samozřejmě autorka dokumentu „Svědectví“. Co bychom ještě měli vědět? Proč jste se rozhodl natočit příběhy lidí, kterým vakcína covid-19 změnila život? Jaká byla vaše hlavní motivace?
Byla jsem herečkou v izraelském Národním divadle Habima. Než jsem začal hrát v covidu, hrál jsem ve velkém a známém muzikálu. Před měsícem se rozhodli obnovit představení, ale já jsem se odmítl vrátit, protože jsem odmítl spolupracovat se systémem kvidových pasů. Odmítám se podílet na segregaci a diskriminovat lidi, kteří nemají kovidské pasy. Nebudu se na této agendě podílet. Celý život jsem byl aktivistou a vždy jsem řešil problémy, které jsem považoval za důležité. Kromě toho jsem od svých známých začala slýchat různé příběhy o tom, co se jim stalo po očkování. Objevilo se mnoho nežádoucích účinků, nejčastější bylo vaginální krvácení, různé ženské problémy, časté byly i kožní problémy.
Později jsem zjistil, že se stále více lidí obrací s dotazy na ostatní na Facebooku: „Hele, stalo se ti něco podobného po očkování? Měli jste podobné vedlejší účinky? Ve skupinách jich byly nejprve stovky, později tisíce. V izraelských médiích o tom nebyla žádná zmínka. Vše je podle nich úžasné, samozřejmě neexistují žádné vedlejší účinky. Izraelská vláda a ministr zdravotnictví nejprve začali s očkováním starých lidí, pak pokračovali s šedesátiletými, padesátiletými, čtyřicetiletými… až začali píchat vakcíny teenagerům ve věku od šestnácti do osmnácti let. Tehdy jsem se konečně rozhodl, že se do projektu pustím.
Věděl jsem, že nakonec půjdou po mladších dětech. I když jsem také věděla, že moje budou v pořádku, protože je budu chránit – nicméně pro mě jako matku to byla a stále je velmi citlivá záležitost, protože mi záleží na všech dětech. Kontaktoval jsem mnoho organizací, které jsou v tomto směru velmi aktivní, a zeptal jsem se jich, proč se nepokusí natočit nějaké video svědectví. Bylo mi řečeno, že to není možné, protože lidé se příliš bojí a nechtějí se veřejně přiznat. Jsou jako oběti znásilnění – z nějakého důvodu se bojí a stydí. Ale řekl jsem si, že vždycky existuje způsob, jak lidi oslovit, a začal jsem to dělat sám. Hledal jsem je ve skupinách na Facebooku, prošel jsem tisíce komentářů a svědectví.
Všechny, kteří měli po očkování jasné a závažné nežádoucí účinky, jsem kontaktovala prostřednictvím messengeru a snažila se jim dodat odvahu, aby se ozvali. Dal jsem jim slovo, že nic nezveřejním, dokud neshromáždím čtyřicet svědectví. Chtěl jsem, aby si byli jisti, že v tom nejsou sami. Začal jsem cestovat po celé zemi a v mém týmu byl kromě mě ještě redaktor a pět fotografů. Na začátku jsem si myslel, že budeme natáčet krátká šesti- až sedmiminutová virální videa, ale rychle jsem si uvědomil, že to ode mě bylo velmi naivní. Nakonec jsme shromáždili čtyřicet silných svědectví, která si zaslouží čas a úctu. Tak jsem se rozhodl, že z nich natočím dokument.
Výpovědi jsme rozdělili do několika kategorií podle typu vedlejších účinků – srdeční onemocnění, neurologické problémy, vaginální krvácení a potraty, kožní problémy, autoimunitní problémy, krevní sraženiny. 21. září, jen pár minut poté, co jsme dokument zveřejnili, ho v reálném čase sledovalo na osmnáct tisíc lidí. Naše webové stránky se zhroutily. V prvních třech dnech jsme měli až tři sta tisíc návštěv, dnes jsou to asi dva miliony. Myslím, že je to ve skutečnosti mnohem víc, protože lidé dokument nahrávají na různé jiné videoplatformy, takže nad tím nemáme kontrolu a netušíme, kde se už objevil. A to je dobře. V současné době je přeložena do dvanácti jazyků a další překlady se připravují.
Na začátku se zmínila o médiích – v Izraeli to funguje stejně jako všude jinde na světě. Média jsou mimo jiné hlásnou troubou kovidové a vakcinační propagandy, nemluví ani nepíší o negativních účincích očkování… jako by žádné nebyly. Existují ve vaší zemi nějaká alternativní média a platformy, prostřednictvím kterých by lidé mohli získat další informace a zároveň se podělit o své vlastní zkušenosti?
Jedinými „nezávislými médii“ v Izraeli jsou sami lidé, kteří začali vysílat na sociálních sítích. Informace jsou všude, jen o nich média mlčí. Neexistují silná a nezávislá média, kterým by lidé mohli věřit. Jeden mediálně velmi známý člověk, který je neustále v televizi a je velmi politicky nekorektní, protože říká, co chce, před časem v jednom rozhovoru otevřeně řekl: „Vyložme karty na stůl. Na začátku očkování nám všem v médiích bylo řečeno, abychom se proti vakcínám nevyjadřovali. Takže v médiích existuje jen jeden jediný narativ, a pokud se někdo odváží říct něco jiného, snaží se ho znemožnit, umlčet, úplně umlčet. Bude trvat dlouho, než si lidé uvědomí všechny tyto souvislosti.
V jednom e-mailu jsem se vám zmínil, že jsem měl možnost udělat rozhovor se Slovákem, který skončil v nemocnici s diagnózou Guillain-Barrého syndromu a po jediné dávce přípravku Astra Zeneca zcela ochrnul. Byl prvním člověkem v naší zemi, který se rozhodl promluvit a já si jeho odvahy velmi vážím. Jaké byly vaše zkušenosti? Nebáli se lidé mluvit? Protože doba, ve které žijeme, v mnoha ohledech vyžaduje odvahu…
Musíte pochopit, jaká je situace a atmosféra v Izraeli. Sám premiér Naftali Bennett řekl, že neočkovaní jsou jako lidé, kteří chodí po ulici se samopalem a „střílejí“ virus na všechny kolem sebe. Přesto je již dlouho jasné a oficiálně potvrzené, že se mohou nakazit jak neočkovaní, tak očkovaní – právě ti druzí jsou omikronem postiženi častěji a závažněji. Přesto se v médiích neustále opakuje, že neočkovaní zabírají lůžka v nemocnicích. Někteří lidé dokonce tvrdí, že očkovaní by měli mít při transplantacích přednost. Výsledkem toho všeho je, že tisíce neočkovaných lidí v Izraeli, včetně mě, již nejsou ochotni být dárci. Naše orgány nedostanete, zapomeňte na to! Ministr zdravotnictví utratil dvě stě padesát milionů šekelů z našich peněz za reklamu a kampaň na vakcíny. Všechny televizní stanice žijí z reklamy – každého, koho ukázali v televizi s tím, že má covid… skoro to vypadalo, že tam zemře, byli zaplaceni. Neříkám, že se takové věci neděly, jen říkám, že tito lidé byli často placeni. Atmosféra byla náročná. První věc, kterou mi řekli téměř všichni, kdo byli ochotni svědčit, byla tato: „Především chci říct, že nejsem odpůrce vakcín.“
Odpověděl jsem, že nechápu, jak je někdo může označit za odpůrce očkování, když už mají dávku v ruce. To krásně ukazuje, jak je celá věc absurdní. Znám matku patnáctiletého chlapce, který onemocněl myokarditidou jen několik dní po očkování. Matka o tom nechce veřejně mluvit, protože se bojí. Pracuje v místní samosprávě na velmi vysoké pozici a má o něj strach. Ona prostě není ochotná. Znám také jednoho velmi známého hudebníka, který také nechce mluvit o tom, co se mu stalo. Bojí se o svou kariéru. Izrael je jednou z nejočkovanějších zemí na světě a zároveň jsme jedním z nejvíce „pozitivních“ a infekčních národů. Bylo objeveno sedm set tisíc nových případů omikronu, zemřel pouze jeden člověk. A ten muž měl posilovač. Očkovaní jsou k onemocnění náchylnější, protože jejich imunitní systém je oslaben. Všechny nové případy se během poslední vlny vyskytly především u očkovaných osob, které kromě dvou vakcín podstoupily i posilovací vakcínu. A přesto je schválena čtvrtá vakcína… Kdybyste měli opravdu dobrý produkt, nemuseli byste ho tak silně prosazovat. Výrobek není dobrý. Nefunguje to. Myslím, že lidé se díky tomu začali trochu probouzet.
Který z příběhů a lidských osudů, s nimiž jste se během natáčení setkali, vám nejvíce utkvěl v paměti?
Například příběh čtyřiačtyřicetileté ženy – nechala se očkovat, protože se chtěla vrátit do kondice. Byl to její život. Dřív běhala deset kilometrů po městě, nebyl to pro ni problém. Na břiše měla doslova „cihly“, byla to prostě atletka. Po očkování se u ní rozvinulo autoimunitní onemocnění, její tělo začalo napadat vlastní svaly. Strávila pět měsíců v nemocnici a stále není v pořádku. Předtím byla zdravá žena. Další případ: čtyřicetiletý boxer. Po druhém očkování měl dvě mrtvice. Po natočení dokumentu dostal třetí dávku a nyní je na invalidním vozíku. Má ochrnutou celou levou stranu těla. Mladá žena, pětadvacetiletá, ortodoxní – týden po očkování ji strašně bolela hlava, v mozku jí našli nějakou tekutinu. Museli je operovat, aby je odstranili. Během operace však došlo ke komplikacím a ona zemřela. Nebo šestadvacetiletý mladík, který byl nalezen mrtvý dva měsíce po očkování, ležící vedle postele. Nevím, který z příběhů je nejsložitější. Všechny jsou smutné.
Očkování dětí a dospívajících je samostatnou kapitolou… Mají rodiče zájem? Setkali jste se s případy, které nedopadly dobře? Jaká je současná situace v Izraeli?
Očkování dětí a dospívajících se naštěstí nedaří tak, jak vláda očekávala. Lidé začínají věci chápat, vidí všechny vedlejší účinky, které se objevují, a bojí se je dávat dětem. Myslím, že dodnes je očkováno asi 25 procent dětí, což je podle mě stále dost. Není jich však tolik, kolik vláda chtěla. Osobně jsem viděl dva případy myokarditidy u patnáctiletých dětí, mám jeden případ čtrnáctiletého chlapce, který dostal infarkt, víme o třináctileté dívce z okupované zóny, která zemřela několik dní po očkování. Před několika dny se rozpoutala velká debata, protože se objevila zpráva o devítileté dívce, která ve škole zkolabovala – zastavilo se jí srdce. Zdravotní úředník potvrdil, že byla dvakrát očkována. Ministerstvo zdravotnictví se nyní snaží vše ututlat a tvrdí, že to není pravda. Před dvěma měsíci zemřel 16letý chlapec na zástavu srdce. Ministerstvo zdravotnictví to označilo za postkovidový syndrom, ale jeho otec potvrdil, že nikdy nebyl nemocný.
Existuje v Izraeli systém podobný americkému VAERS, který zaznamenává nežádoucí účinky po očkování? Co se stane s lidmi, kteří byli takto poškozeni?
V Izraeli takový systém neexistuje. I když chce člověk nahlásit nežádoucí účinek, má jen několik možností, které se mu nabízejí. Pokud se však u něj objeví nějaký jiný zdravotní problém, má smůlu. Taková zpráva má mimo jiné omezený text, takže člověk nemůže přesně a podrobně popsat, co by měl udělat. Navíc neexistuje žádná transparentnost – i když člověk nahlásí nežádoucí účinek, neví, co se s jeho hlášením bude dít dál, a nemůže ani dohledat hlášení nežádoucích účinků od jiných lidí. Důležité je, že 99,9 % lékařů nejenže není ochotno napsat, že k poškození došlo po očkování, ale dokonce ani to, že dotyčný byl očkován například dva dny předtím, než se u něj objevily jakékoli příznaky. Pokud všichni dělají totéž, je to k zamyšlení.
Zajímalo by mě, jak jsou na tom ortodoxní komunity v Izraeli… Je v nich větší odpor?
Ortodoxní Židé, ti skutečně ortodoxní, se řídí tím, co jim řekne rabín. Co řekne, to udělají. Když jim řekne, aby se nenechali očkovat, přestane je zajímat, co říká vláda. Vždy byli nezávislí. Naprostá většina to pochopila již v počátcích, ještě před zahájením očkování. Například mladí chlapci chodí do náboženských škol a domů se vracejí jen na víkend. Když covid začal, rabín jim řekl: „Poslyšte, zůstaňte tu celý měsíc, všichni se navzájem nakazíte, a tak dosáhneme kolektivní imunity.“ A měl pravdu. Když byla velká vlna delty, procento nemocných v pravoslavných městech bylo velmi, velmi malé. Ani procento očkovaných. V ortodoxních městech je to asi dvacet pět až dvacet sedm procent obyvatel. Nikdy nebyl problém s nemocností. Ano, to je nejlepší způsob, jak nakazit mladé lidi a vybudovat si imunitu.
Již víme, že kovidové pasy se nezavádějí ze zdravotních důvodů, ale čistě z politických důvodů. Stávají se nástrojem nátlaku a kontroly. Víme o nesmírně „inspirativním“ čínském systému sociálního kreditu, který rozděluje lidi na poslušné a neposlušné – ti druzí si kvůli špatnému osobnímu skóre už nemohou koupit ani lístek na vlak. Mobilní aplikace jim to jednoduše nedovolí. QR kódy se stávají běžnou součástí našich životů a „nového normálu“, v němž není daleko k zavedení jednotné digitální identity a digitální měny. Jak vypadá život a segregace lidí v Izraeli? Jak se žije s kovidskými pasy a zejména – jak se žije bez nich?
V Izraeli žije přibližně 9,2 milionu lidí. Téměř 5,5 milionu je očkováno dvěma dávkami. Dětí, které měly kovidský pas, je zhruba 2,5 milionu. Většina obyvatelstva tedy měla kovidské pasy. Během delty onemocnělo velmi mnoho očkovaných lidí a vláda nechtěla, aby jejich počet rostl. Proto přišli se změnou: pokud jste dostali pouze dvě dávky a nedostali posilovací dávku, byli jste považováni za neočkované. Případně – pokud máte přeočkování a od očkování neuplynul alespoň týden, jste stále považováni za neočkované. Lidé, kteří zemřou několik dní po očkování, jsou tedy vedeni jako „neočkovaní“.
Na začátku byli všichni pro a chtěli kovidový průkaz. Nyní však vidí, že onemocnět může každý. Začínají chápat, že pokud nebudou dělat to, co vláda chce, nedostanou covid pas. Začínají se velmi zlobit, mnoho lidí už si posilovač nevezme. Naprostá většina izraelské populace je tedy v současné době „neočkovaná“, protože pouze 3,8 milionu lidí má očkovací látku. Pro vstup do kina, divadla nebo restaurace byl potřeba průkaz Covid, později se snažili rozšířit seznam i na nákupní centra. Výsledkem bylo, že většina lidí do nich nechodila a obchody přišly o třicet až čtyřicet procent tržeb. Po týdnu byly covid passy v nákupních centrech zrušeny. Peníze diktovaly, jako vždycky. Mimochodem, je to už několik měsíců, co byl náš premiér zachycen na videu, jak říká, že kovidové propustky nemají žádné lékařské opodstatnění. Jsou jen nástrojem, jak přimět lidi, aby se podrobili očkování. A nyní několik slov o dětech. Vláda vidí, že mnoho rodičů je nechce nechat očkovat, a proto vyhlásila: „Pokud jste byli v úzkém kontaktu s někým, kdo je kovid pozitivní, musíte se izolovat!“
Očkované děti tedy mohou podstoupit test a po jednom dni se vrátit do školy, ale neočkované děti musí zůstat v karanténě sedm až deset dní. Nyní je hezké vidět, že neočkované a zdravé děti posílají do karantény očkované učitelky, které jsou samy nemocné. A do školy mohou chodit pouze očkované děti. Teprve nyní rodiče konečně začínají chápat, o co jde. Jde jen o kontrolu lidí, nic víc. Mnoho rodičů už kvůli tomu neposílá své děti do školy. Raději bych, aby dítě bylo doma a mohlo jít, kam chce, než aby šlo na jeden den do školy a pak bylo deset dní zavřené v pokoji. Právě školy a situace v nich jsou velkým impulsem k tomu, aby se lidé probudili.
V souvislosti s kovidskými pasy mě napadla jedna věc, kterou jste zmínil v jednom z rozhovorů. Říkal jste, že pamětníci holocaustu se nemohli zúčastnit pietního aktu, protože neměli kovidské pasy…
To se nedá komentovat… V Jeruzalémě je místo, které se jmenuje Jad Vašem, je to památník, muzeum holocaustu. V současné době je povolen vstup pouze osobám s kovidským pasem. Neočkovaní musí stát venku… (smích).
Vždycky zůstávám v němém úžasu, když vidím a slyším Židy, kteří obhajují segregaci a vyzývají k boji proti neočkovaným lidem. Jedním z nich je například Gene Simmons, baskytarista skupiny KISS izraelského původu, vlastním jménem Chaim Witz, o němž jsem před časem napsal článek. Prohlásil, že neočkovaní lidé by měli být „označeni“. Nebo nejmenovaný slovenský novinář, který řekl, že „neočkovaní by měli kvičet jako prasata na jatkách“… Je paradoxní a pobuřující, když taková slova zaznívají z úst Židů… Jak je to vůbec možné? Jak tomu lze rozumět?
Nikdy jsem tomu nerozuměl, ale teď už ano. Je to pomalé vymývání mozku. Stejně jako třeba gayové útočí na neočkované. Takže jste se léta cítili diskriminováni a teď útočíte na lidi, kteří nemohou být očkováni? Média jsou největšími zločinci, protože přesně tímto způsobem lidi straší a vymývají jim mozky. Očkování přišlo rok poté, co se začalo očkovat proti kovidu. Média měla celý rok na to, aby lidi vyděsila! Lidé se báli vycházet ven, na hlavách měli pomalu igelitové pytle! Nevím, kdo je autorem pravdivé věty: „Strach je někdy silnější než láska“. To je vše.
V dnešní době už mnoho lékařů lidi neošetřuje, nebo je ošetřují po telefonu. Bojí se svých pacientů a ve svých ordinacích se před nimi uzavírají, aby se při kontaktu s nimi náhodou nenakazili… Propagují očkování a obracejí se proti lidem, jako by zapomněli, že složili Hippokratovu přísahu a zvolili si povolání, které je především „posláním“. Někteří z nich jsou součástí agendy, někteří vědí, co se děje – ale mlčí, nemluví nahlas. Mnoho lékařů je dnes součástí problému a podílí se na zločinech proti lidskosti… lidé si je budou pamatovat. Na druhou stranu je třeba zmínit i lékaře, kteří plní své poslání jako doposud a nevyhýbají se lidem. Lékaři, kteří mají jiný názor a nebojí se ho prezentovat navzdory propagandě, i když se jim za to dostává jen posměchu a opovržení. Jaká je v tomto ohledu situace v Izraeli?
Někteří lékaři mají doslova vymyté mozky a někteří se prostě bojí o své místo a pozici. Před několika měsíci jsem na Facebooku napsal: „Teď jdou po dětech. Je to velmi jednoduché. Musíte se podívat do zrcadla a rozhodnout se. Kariéra a peníze, nebo život? Je to na vás, jsou to vaše hodnoty, je to vaše volba. Je to vaše zkouška lidskosti.“ Ale musím také říct něco optimistického, protože jsem optimista. Kdybych nevěřil, že může dojít ke změně, nikdy bych projekt svědectví nerealizoval. Lidé v Izraeli se snaží nastartovat alternativní systém života ve všech ohledech. Například pět set tisíc dětí nechodí do škol a školek kvůli tomu, co se tam děje. Jsou mimo systém, protože se jejich rodiče rozhodli vzdělávat je alternativním způsobem. Učitelé také opouštějí systém kvůli jeho fungování. A tito lidé – rodiče a učitelé – se navzájem hledají a nacházejí. Totéž se děje v medicíně. Spousta lékařů se spojuje, aby léčila lidi „mimo systém“. Poskytují jim zdravotní péči, aniž by tito lidé museli do nemocnice. Radí jim, říkají jim, co a jak mají dělat, co používat, jak se léčit různými prostředky. Ale hlavně uklidňují lidi, učí je důvěřovat vlastnímu tělu, vlastnímu imunitnímu systému a sobě samým obecně.
Očkování proti kovidu-19 pokračuje i přesto, že se po celém světě množí případy vážného poškození zdraví. Připouštíte možnost, že se to všechno děje záměrně?
Když jsem s projektem začínal, myslel jsem si, že je to jen nezodpovědný experiment. Jsem si jistý, že vláda zná čísla a ví o obrovském počtu lidí, kterým vakcíny uškodily – a přesto v tom pokračuje. Chtějí očkovat i malé děti, i když vědí, že kovid není nemoc, která by je ohrožovala. Každé vysvětlení může být logické. Žádný výklad už mi nepřipadá šílený. Myslím, že odpověď se skrývá někde ve smlouvě Izraele se společností Pfizer, která je celá začerněná a my netušíme, co je jejím obsahem. Těla Izraelců se stala součástí experimentálního testování. Aniž by lidé věděli, co se děje.
Šéf společnosti Pfizer Albert Bourla označil Izrael za „světovou laboratoř“. V Izraeli se totiž očkuje výhradně vakcínami společnosti Pfizer a většina populace již byla očkována. Je to tentýž Albert Bourla, který se před několika dny stal v roce 2022 laureátem „Ceny Genesis“, kterou časopis Time nazval „židovskou Nobelovou cenou“. Přidám krátký citát: „Cena Genesis je udělována výjimečným osobnostem za jejich profesionální úspěchy, přínos lidstvu, oddanost židovským hodnotám a službu židovské komunitě a státu Izrael.“ Mám na tebe dvě zvídavé otázky, Avital. První – proč si myslíte, že byl Izrael vybrán jako „světová laboratoř“?
Myslím, že politická situace Izraeli velmi prospěla. Bývalý premiér Benjamin Netanjahu je velmi, velmi zkorumpovaný člověk, kterému se nepodařilo vyhrát třetí volby v řadě. Musel něco udělat, aby se zachránil a stal se „zachráncem“ země. Chtěl být první, kdo přijde s očkováním, aby se stal největším vůdcem na světě. Myslím, že by za to byl ochoten podepsat cokoli. Cokoli! Za vakcíny jsme také platili trojnásobek toho, co jiné země. Někdo musí platit za to, aby se stal laboratorní krysou! Obvykle při experimentech výzkumníci platí těm, kteří se jich účastní! Benjamin Netanjahu je nejzkorumpovanější politik, jakého kdy Izrael měl, na lidi kašle a absolutně se o ně nestará. Stará se jen o sebe. Jediným „trumfem“, který měl v kapse, bylo očkování. Pro úspěch by prodal i vlastní matku.
A nyní druhá část otázky… Proč „židovskou Nobelovu cenu“ dostal muž, který si z Izraele udělal laboratoř? Člověk, který je také zodpovědný za to, že se s obyvateli Izraele, kteří nesmírně trpí vedlejšími účinky vakcín, zachází jako s laboratorními krysami? Vypadá to, jako by se někdo arogantně vysmíval lidem do tváře…
Je to tak absurdní, že ani nevím, jak to celé uchopit… není za tím žádná logická úvaha. Nemám pro to slov. Absurdní… Lidé na celém světě začínají pozorovat vedlejší účinky očkování – lidé v Británii, v USA. Izraelská vláda zakrývá negativní dopady a předstírá, že se nic neděje. Proto si prý lidé na celém světě začínají myslet, že izraelská populace byla očkována placebem. Proto dělám tyto rozhovory. Chci, aby se svět dozvěděl pravdu: „Poslouchejte, trpíme vedlejšími účinky! Skrývají to před vámi!“
Přesně proto jsem se do tohoto projektu pustil. Podvod dosahuje obrovských rozměrů. Existuje mnoho otázek, které stále nejsou zodpovězeny. Mnoho lidí, kteří měli vedlejší účinky a šli do nemocnice, mi řeklo zajímavou věc… Víte, jaký je první krok, který se lékaři snaží udělat, když pacienti přijdou do nemocnice? Umístěte je na oddělení pro nemocné! Slyšel jsem úvahy, že pokud tam člověk chytí covida, budou se ho snažit přesvědčit, že všechno, co se mu děje, se děje kvůli covidovi. Po očkování máte následky, ale jste umístěni na oddělení pro nemocné kovidem a zemřete – zemřeli jste na kovid! Asi před dvěma týdny se objevily zprávy, že vedlejším účinkem omikronu je myokarditida! Takže třikrát očkovaná osoba má myokarditidu kvůli omikronu! Jde to pomalu, ale cítím, že probouzení lidí začalo.
Například mnoho mých přátel, kteří se mi neozvali více než rok a kteří nikdy nic nekomentovali, se začínají ptát a komentovat, co se děje. Jedna z maminek, kterou znám ze školky, byla očkována dvakrát a na třetí dávku nechce jít. Problém si uvědomila, až když se pokusila umístit náš dokument na youtube, kde byl smazán. Otevřela tedy oči a začala hledat důvod. Ve světě existuje obrovské množství cenzury a je načase se začít ptát proč. Jeden z našich spolupracovníků, který projekt přeložil do němčiny, sdílel dokument na facebookové stránce ministerstva zdravotnictví. O patnáct minut později zjistila, že je už měsíc zablokovaná.
Dá se tedy říci, že se v Izraeli objevují známky probuzení, nesouhlasu a že začíná růst odpor?
Lidé v Izraeli byli očkováni jen proto, aby měli kovidové pasy. Uvěřili vládě, která jim řekla, že si vezmou dvě dávky a budou se moci vrátit do normálního života. Například jeden z účastníků dokumentu – dostal zánět myokardu po vakcíně, kterou si nechal píchnout jen proto, aby mohl jet na dovolenou… a teď bude mít zdravotní problémy do konce života. Již dříve jsem zmínil, že Izraelci jsou v současné době považováni za neočkované kvůli novým vládním kritériím. Naprostá většina obyvatel. Lidé nemají platný kovidový pas, protože si nechtějí nechat udělat booster. Stejně tak lidé se zdravotní výjimkou, kteří dokonce dostali potvrzení od lékaře, že se prostě očkovat nemohou nechat.
Vláda jim kovidový pas nedá – buď se nechají očkovat, nebo ho nedostanou. Říká se jim, aby si alespoň vzali lék Astra Zeneca, který byl mimochodem v mnoha zemích stažen z oběhu právě kvůli vysokému výskytu krevních sraženin. Část lidí už pochopila, že covid pas je špatná věc, a nechce se jí účastnit. Už ho nechtějí používat, protože si myslí, že to není správné. Nyní skutečně vidí, že dvě dávky je do normálního života nevrátí. Nebudou „svobodní“, dokud nebudou dělat to, co jim vláda nařídí. Před několika měsíci jsem na Facebooku napsal, že se nebojím nových extrémních opatření. Naopak, vítám je s otevřenou náručí, protože teprve až se situace zdramatizuje, budou se muset lidé rozhodnout. Buď jste otrokem a hra skončila, nebo si uvědomíte, že jste svobodný člověk. Takže si myslím, že v Izraeli existuje odpor, ale bohužel ho nevidíme například na demonstracích. Izrael je v tomto ohledu ve srovnání se zbytkem světa velmi zaostalý.
Samozřejmě máme i nějaké demonstrace, ale ty se nikdy neobjevily v televizi. Jsem přesvědčen, že odpor spočívá v akci. Jednoduše v tom, že netestuje lidi, nepoužívá tajné pasy, neposílá děti do škol. Je to v tom, že řeknou, že se dostanou z domu, protože nejsou nemocní. A je to! Otázkou zůstává, zda jsou lidé skutečně rebelové, nebo se jen bojí vzít si další dávku. Mnozí z nich jsou proti, ale svůj postoj nedávají nijak najevo. Mlčí. Můžeme to však také považovat za dobré znamení, pokud se někdo rozhodne posilovací injekci si nevzít. Pokud bude dostatek lidí, kteří nebudou mít k vidění pasy, ekonomika bude stlačena. Například svět kultury, divadla, kde jsou podle mého názoru ti nejubožejší lidé… Všechny ty celebrity, které mají moc a mohly by říct: „Ne. S kovidskými pasy pracovat nebudeme, je nám líto“. Ale oni jsou ochotni lidi segregovat, spolupracovat se systémem, a ten se teď obrací proti nim. Protože najednou není dost lidí, kteří mají kovidové pasy. Kvůli tomu jsou rušena představení a umělci se chystají obrátit s pláčem na vládu. Naříkají, že potřebují dotace, protože jsou ztrátové. Tomu se však říká karma. A karma je mrcha.
Jak vidíte budoucnost projektu Svědectví?
Protože jsem viděla, že vláda nehodlá očkování zastavit a nebere v úvahu vedlejší účinky, rozhodla jsem se pokračovat a udělat druhý díl Svědectví. Bude to trochu jiné, budou to krátká tříminutová videa, která budu dělat přes Zoom a už jich mám přes dvacet. Mám čtrnáctiletého chlapce, který dva dny po očkování dostal infarkt, mám ženu, jejíž manžel dostal mrtvici a zemřel. O několik týdnů později se totéž stalo jejímu bratrovi.
Potřetí se to opakovalo, když úplně stejným způsobem zemřel další blízký člen rodiny. Mám také mladou třicetiletou ženu, u které se bezprostředně po očkování objevilo vaginální krvácení. O dva měsíce později jsem natočil svědectví její sestry, které se objevily nádory v prsou. Před několika dny jsem mluvil s ženou, která několik týdnů po očkování začala mít potíže s polykáním. Měla vážné problémy se štítnou žlázou – našli jí nádor o velikosti 3,8 cm, který o dva týdny později měřil více než 5 cm. Její vlastní dědeček měl krátce po očkování velký nádor na plicích. Shodou okolností byl před očkováním také vyšetřen a jeho plíce byly v perfektním stavu. Lékař mu řekl, že tento druh nádoru roste roky. Nepřežil to. Byl jsem velmi naivní.
Myslel jsem, že projekt dokončím a vrátím se k normálnímu životu, protože jsem ho během natáčení zdržel na tři a půl měsíce. Uvědomil jsem si, že se to nestane. Dostávám e-maily z celého světa, dělám rozhovory, protože chci, aby lidé věděli, co se v Izraeli skutečně děje. Kvůli časovým posunům je často dělám pozdě večer nebo v noci. Nemohu přestat, musím všechna svědectví dostat ven. Teprve když se lidé pořádně rozzlobí, mohou to říct: „Už ne!“ Doufám, že se vše dostane k soudu a ti, kteří jsou za tuto situaci zodpovědní, skončí v nejlepším případě ve vězení…
Věnuji tomu jednu etapu svého života, protože si myslím, že je to silná a důležitá věc. Dělám to také kvůli neuvěřitelnému mediálnímu vymývání mozků, kterému lidé ze strachu podléhají. Mají doslova vymyté mozky. K probuzení jim nepomohou čísla a statistiky. Jsou to svědectví. Protože ty se nedotýkají jejich mozků, ale srdcí. Je to, jako když je někdo v hypnóze – jediný způsob, jak ho z ní dostat, je pořádně ho rozhodit. A způsob, jak toho dosáhnout, jsou tato svědectví.
Co bychom měli dělat jako společnost, jako lidé? Kam vede cesta? Co byste vzkázal obyvatelům Slovenska a České republiky?
Za prvé – buďte optimističtí. Všude na světě povstává mnoho dobrých lidí. Měli bychom udělat jednu jednoduchou věc… spojit se a říct: „Ne. Už ne. Už na tom nebudeme spolupracovat.“ Je nás víc než jich a oni se nás bojí. Když se sjednotíme, nic nezmůžou. Spojme se, bojujme za svá práva a řekněme „Ne“. To je vše.
zdroj: hlavnespravy.sk
https://ceskobezcenzury.cz/2022/02/rozh ... el-pravdu/
armin píše:Trini píše:S některými se covid setkat nechce, i když v těsném okolí mnohé nakazí. Jiný se naočkuje, ale nic mu to nepomůže, stejně na covid umře nebo někdy i na to očkování.
Podstatná pro srovnání a racionální rozhodování je pravděpodobnost výskytu jednotlivých variant, které uvádíš.
armin píše:Mám dojem, že například u nás na očkování proti covidu nikdo nezemřel.
Po očkování proti covidu zemřelo v Česku už 39 lidí. Úřady prošetřují
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/umrt ... ntent=main
Skoro 140 tisíc za rok. V Česku zemřelo nejvíc lidí v poválečné historii
V loňském roce zemřelo 139,6 tisíce obyvatel České republiky. Jde o vůbec nejvyšší roční počet úmrtí v naší poválečné historii. Zemřelých bylo o více než 10 tisíc víc než v prvním pandemickém roce 2020.
„Po patnáctiprocentním nárůstu počtu zemřelých v roce 2020 se v roce 2021 počet zemřelých meziročně zvýšil o dalších osm procent. Celkem během posledního kalendářního roku zemřelo 139,6 tisíce obyvatel Česka, což je nejvíce od konce druhé světové války,“ oznámil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.
K nejvyššímu počtu úmrtí přitom došlo v prvním čtvrtletí 2021. Měsíční počet zemřelých vrcholil v březnu (16,8 tisíce), druhý nejvyšší byl v lednu (16,2 tisíce), třetí v únoru (13,8 tisíce). V těchto měsících zemřelo o 39 až 63 procent obyvatel více než v průměru posledních pěti let před propuknutím pandemie onemocnění covidem (2015–2019). Výrazně nadprůměrné (o 43 a 42 procent) však byly počty zemřelých i na konci roku, v listopadu (12,7 tisíce) a prosinci (13,7 tisíce).
Období vysoké úmrtnosti bylo v roce 2021 výrazně delší než v roce 2020, což potvrzují také denní počty zemřelých. Zatímco v roce 2020 bylo zaznamenáno 89 dnů s počtem zemřelých minimálně o čtvrtinu vyšším oproti průměrnému počtu z let 2015 až 2019, v roce 2021 jich bylo 168. K maximu úmrtí došlo 15. března, kdy zemřelo 619 lidí. Vlna zvýšené úmrtnosti v závěru roku byla již nižší, vrcholila počtem 535 zemřelých 1. prosince.
Také v roce 2021 se nepříznivá epidemická situace projevila více u mužů, u nichž počet úmrtí vzrostl o 10 procent, zatímco u žen o šest procent. Vedlo to k prohloubení rozdílu očekávané průměrné délky života žen a mužů.
Pád průměrné délky života
První odhad naděje dožití při narození pro rok 2021 ukazuje na její další nemalý pokles. U mužů o 1,1 roku a u žen o 0,8 roku, tedy ještě o něco větší než v roce 2020. Předběžné hodnoty naděje dožití 74,2 roku pro muže a 80,6 pro ženy odpovídají situaci z období let 2009 a 2010,“ upozornila vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.
Mezi zemřelými meziročně přibylo nejvíce sedmdesátníků, a to o více než 5,8 tisíce, respektive o 16 procent. K této věkové skupině se však řadí početné generace narozených ve 40. letech 20. století.
Úmrtnost se mezi roky 2020 a 2021 zhoršila nejvýrazněji u lidí ve věku od 55 do 74 let, a to v průměru o 16 procent. Oproti roku 2019 byla jejich úmrtnost vyšší o čtvrtinu. Nejstarších seniorů nad 80 let zemřelo vloni stejně jako v roce 2020. Obdobná byla i jejich míra úmrtnosti, což však znamená, že zůstala nadále o 15 procent vyšší než před pandemií,“ dodala Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.
Nejvýraznější byl v roce 2021 meziroční nárůst počtu zemřelých v Královéhradeckém (o 14 procent) a Karlovarském (o 13 procent) kraji, kde byla zaznamenána nejsilnější jarní vlna zvýšené úmrtnosti s výrazným únorovým vrcholem nadúmrtnosti. Naopak nejmírnější byl meziroční nárůst počtu zemřelých ve Zlínském kraji (o dvě procenta), respektive v Kraji Vysočina, kde se meziročně udržel na stejné úrovni.
Itálie neočkované trestá jednorázovými pokutami
Očkovací povinnost pro obyvatele starší 50 let zavádí od úterý Itálie. Těm, kteří dosud proti covidu-19 vakcinováni nejsou, hrozí pokuta ve výši sto eur (zhruba 2500 Kč). Podle listu La Repubblica v této věkové kategorii dosud není očkováno zhruba 1,8 milionu lidí.
Pokuta bude jednorázová, úřady tak nebudou moci dvakrát postihnout téhož člověka. Výnos z pokut připadne státnímu fondu na řešení mimořádných událostí.
Itálie zkracuje i platnost covidpasu z devíti na šest měsíců od druhé či posilovací dávky. Očekává se však, že po třetí dávce bude schválena neomezená platnost.
Certifikáty se od úterý kontrolují i na poštách, v bankách, trafikách a v obchodech.
Od 15. února se pro lidi nad 50 let zpřísní i podmínky pro vstup na pracoviště. Budou muset předložit posílený zelený pas, který dostanou po dokončeném očkování nebo po prodělání nemoci. Za vstup na pracoviště bez certifikátu bude pokuta až 1500 eur (zhruba 37 tisíc Kč).
Quebec vzdal daň pro neočkované, příliš rozděluje společnost
Kanadská provincie Quebec zrušila plán na zavedení speciální daně lidi, kteří se odmítají nechat naočkovat proti koronaviru. Premiér quebecké vlády François Legault, který daň prosazoval, to v úterý zdůvodnil tím, že záměr společnost příliš rozděluje.
V polovině ledna Legault tvrdil, že tito lidé představují velkou finanční zátěž pro ty, co se nechali naočkovat. ”Deset procent obyvatel, kteří zatím nemají ani jednu dávku očkování, nesmí „škodit“ zbylým 90 procentům,” uvedl. Mluvil také o tom, že daň by měl být vysoká.
Dnes premiér prohlásil, že ho znepokojuje, jak covid-19 a opatření zaváděná kvůli němu společnost rozdělují. Osmimilionový Quebec je po Ontariu druhá nejlidnatější z kanadských provincií.
"Má role je dávat Quebečany dohromady, sjednocovat je. Proto nebudeme dále prosazovat podíl na výdajích zdravotnictví. Quebečany to rozděluje, my ale nyní musíme stavět mosty," řekl Legault.
Stejně jako sousední Ontario chce začít Quebec uvolňovat restrikce, protože vlna epidemie spojená s variantou omikron začíná opadávat.
Karantény paralyzují Česko. Doma dřepí už 628 tisíc lidí
V České republice bylo v úterý v karanténě či izolaci 628 000 lidí, což znamená každý 17. obyvatel země. Souvisí to s rekordními přírůstky nakažených kvůli variantě koronaviru omikron, která je nakažlivější, ale má obecně menší dopad na zdraví. Sílí proto hlasy, aby se zrušilo plošné testování a testovali se pouze lidé, kteří mají nějaké příznaky. Tím by se omezil i počet lidí v karanténě.
„K úterý evidujeme 270 tisíc izolací a 358 tisíc karantén. V číslech jsou započítaní všichni, kteří dostali SMS, že jdou do izolace, resp. karantény, a to bez ohledu na to, jakým způsobem se do ní dostali,“ uvedl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.
Kvůli karanténám nefungují některé školy a školky, což se následně projevuje například i v nemocnicích, kde chybí personál. Upozornil na to třeba jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který se vyslovil pro zrušení plošného testování.
„Jsou to maminky sestřičky, které jsou často doma se svými dětmi,“ řekl Kuba v České televizi k chybějícímu personálu nemocnic. Podle něj už společnost nemá vynakládat enormní prostředky na to, co jí nepřináší žádný prospěch.
Podobně se vyjádřil o víkendu i epidemiolog Roman Prymula, plošné testování už podle něj v této fázi epidemie při rozšíření varianty omikron nedává smysl a mělo by se zrušit.
Podle primářky kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hany Roháčové by se měli testovat jen lidé s příznaky covidu.
Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) je přesvědčen, že plošné testování dál smysl má, aby nakažení nepřibývali rychle, i on ale upozornil, že v nemocnicích začíná chybět personál, který se například musí starat o své děti v karanténě.
Česko v posledních hlásí vysoké denní přírůstky nakažených, za úterý bylo odhaleno rekordních 57 195 případů plus 9775 podezření na reinfekci.
Ve většině případů se však nákaza projevuje jen mírně nebo vůbec. Počet hospitalizovaných sice stoupá, ale zatím jen zvolna. V úterý bylo v nemocnicích 2653 lidí, z toho 213 ve vážném stavu. Do nemocničních statistik se navíc dostávají i infikovaní pacienti, kteří nejsou primárně hospitalizováni kvůli covidu.
Kolik přesně je v karanténě dětí předškolních a mladšího školního věku, ministerstvo zdravotnictví neeviduje. Jejich rodiče pobírají ošetřovné, které činí 80 procent denního vyměřovacího základu, minimálně 400 korun na den. Na ošetřovné mají rodiče nárok, pokud je dítě v izolaci, v karanténě nebo jim školu či školku zavřela hygiena.
Nárok pozbývají, pokud školu zavře ředitel a využije k tomu dny ředitelského volna. Například opět proto, že v karanténě či doma se svými dětmi v karanténě je příliš mnoho učitelů a personálu, než aby mohla výuka probíhat. Rodiče při vyhlášeném ředitelském volnu nárok na ošetřovné nemají.
Školy mohou požádat ministerstvo školství o tzv. změnu organizace školního roku, za poslední týden tak učinilo 56 škol. Nárok na ošetřovné pak opět vzniká.
Konec. Soud pustil neočkované do restaurací
Další těžkou ránu zasadil opatřením ministerstva zdravotnictví omezujícím provoz restaurací či ubytování v rámci boje proti pandemii koronaviru Nejvyšší správní soud (NSS). Zrušil totiž mimořádné opatření, podle něhož měli zapovězený vstup do stravovacích podniků, klubů, ale i do krátkodobého ubytování lidé bez dokončeného očkování nebo po prodělané nemoci.
Soudci nechali opatření z 29. 12. 2021 v platnosti ještě týden, poté přestane platit.
Podle předsedy senátu NSS Petra Mikeše nemělo ministerstvo pro omezování služeb oporu v pandemickém zákoně.
„Ministerstvo nemá oporu pro omezování tohoto typu provozoven v tzv. pandemickém zákoně, nejde-li o technická opatření, jako je například používání dezinfekce či rozmístění míst k sezení. Jejich činnost by ministerstvo mohlo omezit jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nicméně to jen vůči osobám podezřelým z nákazy,“ vysvětlil Mikeš s tím, že podezřelým z nákazy nemůže být bez dalšího každý. To by bylo myslitelné pouze za situace, kdy by byla celá ČR označena za ohnisko nákazy.
Stát nesmí lidi nutit do očkování
Soud také upozornil s odkazem na argumentaci ministerstva, že cílem opatření v této podobě nemůže být to, aby občané byli nuceni do očkování, které je dobrovolné.
„Cílem opatření však nemůže být nepřímo donutit občany k očkování. Tím by se totiž z dobrovolného očkování stalo prostřednictvím mimořádného opatření očkování povinné, neboť osobám neočkovaným by nezbývalo nic jiného než se nechat naočkovat, pokud by chtěly běžně žít,“ zdůraznil Mikeš.
K týdenní lhůtě, která nyní vstoupila v platnost, soud přistoupil vzhledem k aktuální epidemické situace, jejíž zvládání je podle verdiktu v rukou moci výkonné, nikoli soudní.
Tři možné scénáře
„Ministerstvo má za stávající legislativy tři možnosti. Buď vyhodnotit situaci tak, že situace je tak špatná, že každého je možné považovat za podezřelého z nákazy, nebo se obrátit na vládu, aby vyhlásila nouzový stav. A samozřejmě je tu možnost, že tuto oblast ponechá bez regulace,“ řekl Mikeš.
„Ministerstvo zdravotnictví by za současného znění pandemického zákona obdobnou úpravu mohlo přijmout jen tehdy, pokud by byly naplněny podmínky zákona o ochraně veřejného zdraví. Muselo by tedy tvrdit a prokázat, že podezřelým z nákazy může být každý na území ČR. Pokud tyto podmínky splněny nejsou, pak je na vládě, aby rozhodla, zda je bez této regulace schopna pandemii zvládat nebo zda tomu tak není, a při splnění dalších podmínek to je důvod pro vyhlášení nouzového stavu a přijetí obdobné regulace prostřednictvím krizového opatření vlády,“ dodal Mikeš.
Válek: Novela pandemického zákona by to umožnila
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nejprve hodlal verdikt komentovat na tiskové konferenci vlády. Na plénu Sněmovny, která se zabývá novelou pandemického zákona, se ale k rozsudku vyjádřil s tím, že právě proto je potřeba normu přijmout. Její projednávání obstrukcemi komplikují poslanci SPD.
V případě, že by už platila novela pandemického zákona, by současná situace podle Válka nenastala. „Toto opatření by bylo nenapadnutelné,“ řekl Válek na plénu.
Na žádost redakce Práva o vyjádření reagoval Válek podrážděně. „Nemůžete,“ odvětil znatelně rozladěný ministr na dotaz reportéra, jestli může položit dotaz. Již v sobotu ale Novinkám sdělil, že vstup do restaurací pro neočkované je v České republice ve hře.
Soud řeší i další žaloby
Soud ke zrušení opatření přistoupil na základě žaloby ženy z Brna. Zrušená ustanovení zákazníkům zakazují vstoupit do provozoven stravovacích služeb, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin a využít krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb, pokud nesplní podmínky, které ministerstvo označuje jako tzv. bezinfekčnost. Těmito podmínkami jsou buď ukončené očkování, nebo prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Pouze výjimečně je možné prokázat se i PCR testem.
NSS má na stole už další žaloby na platná opatření a není vyloučeno, že i je z podobných důvodů zruší.
https://www.expres.cz/zpravy/gdpr-tecka ... ntent=main
Číšnici na lovu si mnou ruce: Díky údajům z Tečky si lustrují fešné zákaznice
Ministerstvo zdravotnictví s tím sice zřejmě nepočítalo, to by ale nebyli vynalézaví Češi, aby aplikaci Tečku nevytěžili více než jen ke kontrole hostů v době covidu-19. Díky údajům, které se načtou, barmani a číšníci celkem snadno zjistí více o dámě, která jim padne do oka.
„Vzhledem k tomu, při prokazování Tečkou zjistíte jméno a příjmení i datum narození hostů, kteří přijdou do restaurace, může aplikace sloužit jako super nástroj k seznámení,“ svěřil se Expresu jeden z číšníků, jenž si z pochopitelných důvodů nepřál zveřejnit své jméno.
Pokud dotyčná příliš nedbá na soukromí ve virtuálním světě a má otevřený profil na sociální síti, může si zvědavec prolustrovat podrobnosti o její osobě, případně i její fotky.
A tak zatímco si hosté pochutnávají na zaslouženém obědě nebo drinku po práci, je možné, že v podniku už si je někdo „googlí“ a zjišťuje o nich více. Nebo se jen kochá galerií z poslední dovolené u moře.
„Protože je to pár minut, co se hosté kontrolovali, člověk se málokdy při hledání splete, protože dotyčná sedí jen pár metrů od něj,“ doplnil číšník k praxi, která v pohostinství není výjimečná.
„Vlastní používání certifikátů, tj. kdo komu informace uvedené v certifikátech ukazuje, a právo kontrolujících osob požadovat zobrazení certifikátu je řízeno nařízením EU o digitálních covidových certifikátech a mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví,“ řekla na adresu ochrany osobních údajů v Tečce tehdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.
Evidentně ani v EU nepočítali s tím, jak se národní aplikace pro kontrolu platných certifikátů dá ještě využít. Těžko říct, jestli by ze svérázné seznamky jásali, tuzemští pracovníci v pohostinství jsou docela spokojení.
https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/pra ... sel-den-d/
Právnička Sudolská: Přišel den D?
Vláda dne 19. ledna 2022 projednala a schválila návrh novely zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „pandemický zákon“) [1]. (Foto: Shutterstock)
Proč k takovému kroku vláda přistupuje a jsou tyto návrhy v souladu s ústavním pořádkem a mezinárodními úmluvami, jimiž je Česká republika vázána?
Nebo-li patří tento vládní návrh pandemického zákona do právního řádu České republiky, jakožto demokratické země?
A další otázka, kterou je na místě vyslovit, řeší vládní návrh pandemického zákona současnou situaci z epidemiologického/lékařského hlediska, kdy i okolní země jako Anglie, Švédsko, Španělsko, Portugalsko a další se počínají vydávat na cestu bez „restrikcí“.
Bez ohledu na naše odpovědi vládní návrh pandemického zákona přináší významný potencionální zásah do lidských práv a svobod.
Novela obnáší významné rozšíření pravomocí krajských hygienických stanic, Ministerstva zdravotnictví a nově i Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra vydávat mimořádná opatření.
K zásadním změnám má novelou pandemického zákona dojít v jeho § 2 odst. 2. Toto ustanovení vymezuje oblasti, které je možné mimořádnými opatřeními omezit. Zde je navrženo jednak upřesnění některých již možných omezení a jednak, a to především, k rozšíření oblastí každodenního života, které je možno na základě pandemického zákona omezit.
Platné znění § 2 odst. 2 písm. b) pandemického zákona umožňuje mimořádným opatřením omezit činnosti obchodní nebo výrobní provozovny nebo provozu obchodního centra nebo stanovení podmínek pro jejich provoz. Novelou navrhované znění tohoto ustanovení rozšiřuje možnosti omezení výkonu podnikatelské nebo jiné činnosti v provozovně, obchodním centru, tržišti, tržnici nebo v jiném prostoru sloužícímu k podnikatelské nebo obdobné činnosti.
Z uvedeného vyplývá jasná snaha umožnit mimořádným opatřením omezovat téměř veškerou podnikatelskou činnosti. Je namístě se ptát, jaký smysl by mělo např. omezení provozu autoservisů, kde také dochází ke kontaktu fyzických osob (zákazníků) s pracovníky autoservisu, když tento kontakt je zcela marginální a předmětem služby autoservisu vůbec není. K rozšíření možnosti omezit provoz tržišť a trhů pak zcela zřejmě reaguje na snahu některých měst se vypořádat s restrikcemi vyplývajících z mimořádná opatření.
Podle platného znění pandemického zákona je možné omezit provozování přírodního nebo umělého koupaliště nebo sauny nebo stanovit podmínky pro jejich provoz. Novela počítá s možností omezit i sportoviště ve vnitřním prostoru stavby a venkovní sportoviště. Pokud by k takovému omezení došlo, bylo by jedincům, kteří si na čerstvém vzduchu chtějí utužovat své zdraví, toto zakázáno, popř. omezeno. Zcela bezpochyby přitom platí, že dobrý zdravotní stav, ke kterému sport přispívá, je v případě onemocněním nemocí COVID-19 a samozřejmě jiných nemocí k dobru pacienta. Nadto lze mít pochybnosti o skutečném přínosu omezení provozu venkovních sportovišť z epidemiologického hlediska.
Novela pandemického zákona dále precizuje zařízení, kde bude možno omezit výuku. Podle platného znění je možné omezení výuky nebo jiného provozu vysoké školy nebo stanovení podmínek pro výuku nebo jiný provoz vysoké školy. Novela kromě škol vyjmenovává i dětské skupiny, zařízení péče o děti do 3 let věku, zařízení pro výchovu, výuku anebo mimoškolní vzdělávání dětí nad 3 roky věku nebo jiného obdobného zařízení. Novela tedy zavádí jakýsi všeobjímající výčet, kde bude možné výuku nebo provoz omezit.
K významnému rozšíření má novelou dojít u „testovacího“ ustanovení § 2 odst. 2 písm. m) pandemického zákona. Podle platné úpravy platí, že mimořádným opatřením lze přikázat testovat zaměstnance a jiné pracovníky na přítomnost onemocnění COVID-19. Novela má umožnit přikázání testování i studentům vysokých škol, vyšších odborných škol, žáky a děti navštěvující školu, školské zařízení nebo dětskou skupinu, a to jak formou antigenního, tak PCR testu. Mimořádným opatřením bude, stejně jako tomu je v současnosti u zaměstnanců, možné stanovit postup v případě odmítnutí testování studenty. V současnosti přitom k plošnému testování studentů nedochází a studenti ani plošně nemusí prokazovat svou bezinfekčnost. Do budoucna by však toto bylo umožněno, takže kromě ke stresu z nadcházejí zkoušky by se studentům mohl ještě přidat stres z toho, že si studenti musí zajistit testování.
Hodné pozornosti je novelou zamýšlené zcela nové ustanovení § 2 odst. 2 písm. n) pandemického zákona. To umožní mimořádným opatřením přikázat fyzickým osobám, které podstoupily test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2 s pozitivním výsledkem, zdržovat se odděleně od ostatních fyzických osob po dobu, než bude prokázáno, že tyto fyzické osoby nejsou nakaženy tímto virem. Toto omezení však může trvat nejdéle 72 hodin od podstoupení antigenního testu. Předmětné ustanovení není zcela konkrétní, lze se však domnívat, že takto pozitivně testovaným osobám bude nařízena karanténa a absolvování PCR testu.
Novela rovněž uvádí rozsáhlý výčet provozů, kde dochází ke shromažďování lidí, jejichž provoz bude možné omezit. Jedná se o provoz hudebních, tanečních a podobných klubů, heren, divadelních, hudebních a kinematografických představení, galerií, muzeí, hradů, zámků a mimo jiné i zoologických a botanických zahrad či dětských táborů. Je vhodné poznamenat, že k omezení uvedených provozů došlo již v minulosti (např. tímto mimořádným opatřením č.j. MZDR 14601/2021-28/MIN/KAN [2]). Dosud tomu tak docházelo aplikací jiných písm. odst. 2 § 2 pandemického zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví.
Dále se nově počítá s výslovnou možnosti mimořádným opatřením nařídit fyzickým osobám, které po stanovenou dobu pobývaly na území cizího státu nebo jeho části, pokud je tento stát z epidemiologického hlediska relevantní, poskytnout orgánu ochrany veřejného zdraví (hygienickým stanicím) své identifikační a kontaktní údaje, informace o místě a délce pobytu na území cizího státu, o datu a způsobu překročení státní hranice ČR, použitém dopravním prostředku při návratu do ČR, o místě pobytu v České republice po stanovenou dobu od návratu do České republiky a další epidemiologicky významné údaje. Fyzickým osobám tedy může být uložena velmi rozsáhlá povinnost informovat o pobytu na území cizího státu. Za potenciálně problematickou lze považovat vágní formulaci „další epidemiologicky významné údaje“. Vzhledem k tomu, že výše uvedené informace jsou osobní údaje, mělo by se při sběru těchto informací postupovat tak, aby nebyly vyžadovány zbytečné, nerelevantní informace, resp. osobní údaje.
Jak bylo předestřeno výše, novelou pandemického zákona má přinést Ministerstvu obrany a Ministerstvu vnitra možnost vydávat některá mimořádná opatření podle § 2 pandemického zákona vojákům, příslušníkům bezpečnostních sborů, státním zaměstnancům a zaměstnancům ministerstva vnitra.
Významnou úpravu, kterou vládní novela pandemického zákona zamýšlí, je zcela nový § 8a. Podle tohoto orgán ochrany veřejného zdraví bude moci učinit oznámení o nařízení izolace nebo karantény ústně nebo písemně, a to i pomocí prostředku komunikace na dálku nebo též oznámením může pověřit vhodnou osobu. V současnosti má být podle § 67 zákona o ochraně veřejného zdraví o karanténě nebo izolaci rozhodnuto podle správního řádu [3], tedy písemně a s odůvodněním takového rozhodnutí. Tomu se tak v praxi neděje a karanténa nebo izolace je lidem nařizována během telefonického hovoru s pracovníkem příslušné hygienické stanice. Novela pandemického zákona tak tento dosud nezákonný postup legalizuje a tím zavádí zcela novou úpravu oproti zákonu o ochraně veřejného zdraví, která navíc zcela vylučuje možnost postupu podle správního řádu. Tedy i v případě rozporování důvodnosti nařízené karantény nebo izolace bude možné tvrzenou nedůvodnost namítat pouze orgánu ochrany veřejného zdraví (hygienické stanici), která o něm mimo procesní režim správního řádu rozhodne.
Poslední zásadní změna, kterou má novela pandemického zákona přinést, je úplné vypuštění jeho ustanovení § 22 odst. 2. Podle tohoto měly ustanovení pandemického zákona umožňující orgánům veřejného zdraví vydávat omezující mimořádná opatření pozbýt platnosti dne 28. února 2022. Jinými slovy, po 28. únoru 2022 už podle platné úpravy nebude možné na základě pandemického zákona vydat jakékoli mimořádné opatření. V případě schválení novely však bude mít pandemický zákon neomezenou platnost.
Z výše popsaného vyplývá, že novela pandemického zákona, jak byla schválena vládou, rozšiřuje kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví. Tyto tak budou moci ještě důrazněji vydávat mimořádná opatření, kterými budou omezovány jednotlivé oblasti lidského života. S ohledem na prodlouženou platnost pandemického zákona na neurčito navíc platí, že omezování ze strany orgánů ochrany veřejného zdraví může být i skutečně dlouhodobé.
Vládní návrh novely pandemického zákona jde 25.1.2022 k projednání do Výboru pro zdravotnictví a následně do Poslanecké sněmovny, přičemž bude projednán ve stavu legislativní nouze.
Tým AK Sudolská
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/ame ... ni-proces/
Američtí vojáci přinášejí svědectví o vedlejších účincích. Nastane soudní proces
+ videa
Právník Thomas Renz, jehož vystoupení je v druhé polovině videa, tuto záležitost bere k soudům. (Foto: Rumble)
„Nežádoucí účinky jsou tu ve velké míře,“ zjistil vojenský lékař Kalenda
Z databáze amerického ministertva obrany unikla data týkající se hlášení účinků covid vakcíny na obranné složky.
https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/nez ... r-kalenda/
„Nežádoucí účinky jsou tu ve velké míře,“ zjistil vojenský lékař Kalenda
+ video
Stanislav Novotný se ptá Vratislava Kalendy jaké informace obsahuje příbalový leták k experimentální mRNA vakcíně firmy Pfizer. (Foto: Youtube)
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/740 ... H5lyB5F3U4
U skupiny vědců vyvolal obrovský potlesk plán na vyhubení 90 procent lidské populace vzduchem se šířící Ebolou
26. 4. 2018
Některá vodítka o původu posledního propuknutí Eboly by šlo najít v obsahu proslovu proneseného na 109. zasedání Texaské akademie věd ještě z roku 2006. Tehdy profesor Erik Pianka údajně svým posluchačům řekl, že nejlepším způsobem jak vyhubit 90 procent lidské populace by bylo rozšířit vzduchem přenášený virus Eboly, za což se mu dostalo nadšených dlouhých ovací. Jak hlásil australský žurnalista John Ballantyne, otevřel Pianka zasedání sériemi vysoce znepokojivých prohlášení o kontrole populace, které byly tak kontroverzní, že je pak na videozáznamu pořízenému z této události sám zcenzuroval.
Pianka dal ve svém vytrubování v podstatě lidstvo na roveň bakteriím, když tvrdil, že ničíme planetu a potřebujeme masovou prořezávku.
Profesor Erik Pianka navrhuje přetvořit Ebolu na zbraň
„Pianka argumentoval, že prudký nárůst lidské populace od nástupu industrializace ničí planetu,“ psal Ballantyne pro News Weekly. „Varoval, že Země nepřežije, pokud nebude lidská populace zredukována na desetinu současných počtů.“
Aby toho bylo dosaženo, přišel Pianka s nápadem změnit Ebolu na zbraň a konkrétně Ebola Reston, aby se přenášela vzduchem místo jen tekutinami. Zatímco AIDSu zjevně trvá příliš dlouho, než své oběti vyhubí, tak Ebola je podle jeho názoru daleko lepší možností. To v kombinaci s obvyklými zbraněmi vyráběnými pro válku a s hladem by mohlo uspět při prořezávce od miliard lidí z této planety.
„Jím preferovanou metodou vyhubení pěti miliard lidí by byla vzduchem přenosná Ebola (Ebola Reston), protože je jednak vysoce smrtonosná a pak také své oběti zabíjí už po dnech místo po letech,“ dodal Ballantyne.
„S úžasem jsem zíral na několik stovek členů Texaské akademie věd, jak vstali ze židlí a dlouhými ovacemi ocenili řeč, která nadšeně prosazovala odstranění 90 procent populace Země vzduchem přenosnou Ebolou.“
Piankou vytoužená smrt se předvedla při západoafrickém propuknutí epidemie Eboly
Těch skoro 10 let od Piankových projevů touhy spatřit vyhubení většiny světové populace rychle uběhlo a my jsme spatřili krizi Eboly, která vypadala, že se vyrovná původní povídačce. Ty v současnosti se šířící kmeny Eboly jsou údajně přenosné jako přes povrchy, tak i přes vzduchem přenášené mikro-kapénky a míra úmrtnosti je neobyčejně vysoká.
„Ke kapénkovému šíření dochází, když se zárodky přenášené uvnitř kapének vykašlávaných nebo kýchaných nemocnými osobami dostanou další osobě do očí, nosu nebo úst,“ vysvětluje plakát vydaný v říjnu US Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Plakát CDC vypadá, že je v rozporu s prohlášením této agentury o Ebole
Když Dr. Meryl Nass z Institutu pro veřejnou přesnost ve Washingtonu D.C. diskutovala o neočekávaném vydání tohoto plakátu, který byl v té době zjevně v rozporu s tvrzením CDC, že se Ebola nemůže šířit vzduchem, tak médiím řekla, že CDC v podstatě blafuje. Ebola se ve skutečnosti může šířit i všemi ostatními druhy přenosů kromě pouhého přímého kontaktu s infikovanou krví či slinami.
Mohlo by tomu snad být tak, že tento nový a zjevně daleko smrtonosnější virus bude tím globálním zabijákem, ve kterého Pianka doufá? Vynoří se náhle vpravdě vzduchem přenosná, zmutovaná verze viru Eboly, co zabije 90 procent populace v souladu se zlověstnými „přikázáními“, která zkrášlují ty neblaze proslulé Georgijské Poradní kameny?
„Věřím, že po strašlivých zkušenostech nejkrvavějšího století v lidské historii, které je za námi, musí být všichni muži a ženy, co mají svědomí, v 21. století ve svém odporu ke genocidním či apokalyptickým filosofiím proaktivní ještě dříve, než tyto budou mít šanci inspirovat nějaké nové šampiony vůlí dovést své závěry k dalším krokům,“ varoval v the Citizens Scientist Dr. Shawn Carlson nedlouho po Piankově hrůzné litanii.
„Když profesionální vědci ztratili svůj smysl pro morální pohoršení vůči takovýmto ideologiím, pak už je to jen na širší americké komunitě občanských vědců, aby oni byli svědomím vědy.“
Zdroj: naturalnews.com
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _tr_pto=sc
...
Pianka se objevil naPOBOČCE NBC KXAN Austin[19]a ve dvou kabelových talk-show a zveřejněno prohlášení na svých webových stránkách University of Texas, které částečně uvedlo:[20]
Mám dvě vnoučata a chci, aby zdědili stabilní Zemi. Ale bojím se o ně. Lidé přelidnili Zemi a v tomto procesu vytvořili ideální nutriční substrát, na kterém budou růst a prosperovat bakterie a viry (mikroby). Chováme se jako bakterie rostoucí na agarové plotně, [21]vzkvétat, dokud nebudou dosaženy přirozené limity nebo dokud jiný mikrob nekolonizuje a nepřevezme vládu a použije je jako svůj zdroj. Kromě naší extrémně vysoké hustoty obyvatelstva jsme sociální a mobilní, což jsou přesně ty podmínky, které podporují růst a šíření patogenních (choroby způsobujících) mikrobů. Věřím, že je jen otázkou času, kdy mikrobi znovu prosadí kontrolu nad naší populací, protože my sami nejsme ochotni ji ovládat. Tuto myšlenku zastávají ekologové již nejméně čtyři desetiletí a není žádnou novinkou. Lidé to prostě nechtějí slyšet. Netrpím žádnou zlou vůlí vůči lidem. Jsem však přesvědčen, že svět, včetně celého lidstva , BY SE bez tolika z nás vedl mnohem lépe. Jednoduše zastavit ničení deštných pralesůby pomohl zprostředkovat některé současné planetární neduhy, včetně uvolňování dříve neznámých patogenů . Napadá mě starověká čínská kletba "můžeš žít v zajímavých časech" – žijeme v jednom z nejzajímavějších období, jaké kdy lidé zažili. Zvažte například rozmanité účinky globálního oteplování . Musíme provést přechod k udržitelnému světu. Pokud to neuděláme, příroda to za nás udělá způsobem, který si sama zvolí. Podle definice tyto způsoby nebudou naše a nebudou moc zábavné. Přemýšlej o tom.
V důsledku kontroverze dostali Pianka a členové Texaské akademie věd výhrůžky smrtí. [22] [23] Podle Pianky se jeho dcery obávaly o jeho i svou bezpečnost a jeho život "obrátili naruby ' pravicoví blázni". [24]
...
https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Pianka
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/cov ... vy-vyzkum/
Covid-19 se v Norsku šířil už od prosince roku 2019, uvádí nový výzkum
Výzkumníci z nemocnice Univerzity Akershus v Norsku zjistili, že výskyt protilátek proti covid-19 se datuje do prosince roku 2019, což je o měsíc dříve než první potvrzený případ v Evropě. (Foto: Flickr)
Vědci z Univerzity Akershus nedávno objevili protilátky proti covid-19 v anonymních vzorcích krve.
Tyto vzorky byly odebrány těhotným ženám v prvních třech měsících těhotenství. V rámci péče o matku byly tyto krevní vzorky uchovány pro sledování potenciálních infekčních onemocnění.
Z 6.520 vzorků byly v 98 detekovány protilátky proti viru.
Vedoucí projektu poukázal na to, že tento objev je „velmi překvapivý“ a může změnit historii pandemie nového koronaviru v Norsku a ve světě.
Covid-19 se mohl ve většině částí světa rozšířit dříve, než se očekávalo. Řekl, že jen málo zemí skladuje dostatek krevních vzorků, takže existuje jen málo dalších retrospektivních studií.
Zdroj: euronews.com
http://www.pearceyreport.com/archives/2 ... t_dr_d.php
Přepis z projevu, který to všechno
začal Dr. "Doom" Pianka mluví
Autor: Rick Pearcey
Exkluzivně -- 6. dubna 2006: Na základě přepisu ze zvuku zaznamenaného během prezentace Dr. Erica Piinkyho na 109. zasedání Texaské akademie věd 2. - 4. března má Pearceyho zpráva z první ruky dokumentaci o tom, co kontroverzní ekolog řekl o řadě otázek, včetně daní, dětí, nucené sterilizace, přelidnění, hospodářského růstu a dalších.
Zprávy o názorech Dr. Pianky se objevily, když vědec a spisovatel Forrest Mims publikoval 31. března článek v The Citizen Scientist. V tomto článku Mims řekl: "S úžasem jsem sledoval, jak se několik stovek členů Texaské akademie věd zvedlo na nohy a tleskalo ve stoje projevu, který nadšeně obhajoval eliminaci 90 procent populace Země vzduchem Ebola."
31. března Dr. Pianka hovořila se studenty a rodiči na St. Edwards University v Austinu v Texasu. "Profesor Texaské univerzity říká, že Země by na tom byla lépe, kdyby 90 procent lidské populace zemřelo," je to, jak Gazette-Enterprise vedl své pokrytí rozhovoru. [Poznámka editora: Pearceyho zpráva si všimla 8. dubna 2006, že příběh Gazette-Enterprise se již neobjevuje na webových stránkách novin. Aktualizace: Od 10. dubna je odkaz obnoven.]
"Každý z vás, kdo přežije, musí pohřbít devět," říká profesor. Podle reportéra Jamieho Mobleyho "Piinkova slova jsou součástí toho, co nazývá svým 'rozhovorem o soudném dni' – 45minutovou prezentací nastiňující ekologické prohřešky lidstva a Piančiny předpovědi o tom, jak příroda, nebo možná lidé sami, vyhladí všechny kromě zlomku civilizace."
Mobley uvádí, že "i když jsou jeho prohlášení nepochybně odvážná, není bez hojných obhájců. Ale to, co může tohoto ctěného biologa odlišit od ostatních věštců soudného dne, je toto: Kolaps lidstva je představa, kterou přijímá."
Pro profesora to není nové intelektuální území. Hodnocení studentů z Texaské univerzity z podzimu 2004 říká: "I když souhlasím s tím, že konvervační biologie je pro svět nanejvýš důležitá, nemyslím si, že kázání, že 90% lidské populace by mělo zemřít na ebolu, je nejúčinnějším prostředkem k povzbuzení povědomí o ochraně."
Další studentský komentář z podzimu 2004 říká: "Nefandím ebole, ale možná zákaz mít více než jedno dítě. Souhlasím... příliš mnoho lidí ničí tuto planetu."
Tento student možná nefandí ebole, ale jak uvádí Jamie Mobley, Dr. Pianka má příznivce. Jeden z nich se zúčastnil přednášky Dr. Pianky v Texaské akademii věd a poté zveřejnil tyto komentáře online: "Přednáška Dr. Piinky na setkání TAS se týkala především problémů, které lidé způsobují, když se rychle šíříme po celém světě. Zatímco to, co musel říct, je příliš rozsáhlé na to, aby si to všechno pamatoval, navíc, aby to předal zde v tomto blogu, většina jeho řeči byla, že čeká na virus, který nakonec vznikne a zabije 90% lidské populace. Ve skutečnosti jeho naděje, pokud to tak můžete nazvat, spočívá v tom, že virus ebola, který v současné době napadá lidi (ale pouze prostřednictvím přenosu krve), bude mutovat s virem ebola, který napadá opice ve vzduchu, aby vytvořil vzdušný virus ebola, který napadá lidi. Je to radikální myslitel, tenhle! Myslím tím, že v podstatě obhajuje smrt všech kromě 10% současné populace! A i když riskuji, že to bude znít stejně radikálně, myslím, že má pravdu."
Nyní se obracíme k přepisu, založenému na zvuku z akademického projevu Dr. Piinky v březnu. To, že takový zvukový dokument vůbec existuje, může být zajímavou součástí tohoto příběhu, protože podle publikovaných zpráv byla zjevně vynaložena snaha zajistit, aby řeč Dr. Pianky nebyla zaznamenána prostřednictvím videa nebo zvuku.
DR. PIANKA PŘEPIS
ze zaznamenaného zvuku při projevu, 3. března 2006Texas
Academy of Science
Poznámka: Závorky označují možné znění. Následují dvě sady poznámek. Sada 1 je založena na zvuku ze samotné řeči. Sada 2 je z období otázek a odpovědí, které následovalo.
SET ONE: Z řeči
. . .
Máme leteckou 90% úmrtnost na zabíjení lidí [agent]. Přemýšlejte o tom.
Teď, zatím, to bylo dole, dolů, dolů. Začněme. Ale nemůžeme se dostat příliš daleko.
Aldo Leopold je jedním z největších ekologů všech dob. Byl opravdu prvním biologem ochrany přírody.
A tady jsou citáty od Alda. Pokud jste nečetli jeho almanach Sand County, doporučuji vám, abyste si ho přečetli.
Byla zveřejněna poté, co zemřel svými dětmi [nejasné]... spoustu povídek, které shromáždili a dali dohromady. Je to opravdu silná kniha. Rozpláče mě, když to čtu.
Říká, že etika země mění roli homosapiens z dobyvatele na správce . . .
Znamená to, že respektujeme naše kolegy a respektujeme komunitu a respektujeme jiné věci na této zemi.
To vyšlo z knihy o biologii ochrany přírody.
Aldo to nenakreslil. Ale je to etická posloupnost založená na Aldovi.
A tady můžete vidět, co opravdu znáte: Vaše vlastní já - staráte se o své peníze, staráte se o svůj majetek a možná jste trochu altruističtí vůči svým bratrům a sestrám a strýcům a tetám.
A myslím, že kdybychom se vrátili o 2000 let zpátky, když jsme žili v jeskyni, měli bychom tyto malé sociální skupiny – kmeny – kde každý znal každého a setkávali jsme se v jeskyních, které byly jako tato místnost a starší jedinci vyprávěli příběhy a mladší jedinci se od nich učili. A byl tam určitý stupeň altruismu a respektu, vzájemného respektu.
Nyní jsme až do bodu, kdy máme národ a náboženské skupiny a jsme v rozporu uvnitř Ameriky. 50-50 rozdělených přímo uprostřed mezi demokraty a republikány.
Pojďme trochu dál a přemýšlejme o lidech jiných [ras] a jiných národů.
Nedaří se nám moc dobře.
A co ostatní vnímající zvířata? Našimi nejbližšími příbuznými jsou šimpanzi a gorily. Nechováme se k nim moc dobře.
Loví gorily, které jsou na pokraji vyhynutí, a jedí je – říkejme tomu "bush meat" – v Africe.
Vystavujeme šimpanze všem druhům věcí v laboratořích, abychom vytvořili léčiva, která nám mohou pomoci.
Vždycky přemýšlím, jak bychom se cítili, kdyby se přírodní výběr nevydal cestou, kterou se vydal, a kdyby ve skutečnosti šimpanzi nebo gorily nebo oba byli nadřazeni nám a zacházeli s námi tak, jak se chováme k nim. Myslím, že by to bylo spravedlivé.
A nakonec, pokud budeme pokračovat ven [nahoru] a mluvit o všech ostatních druzích – a pak o celé Zemi.
A jde o to, že to je místo, kde je vše zaměřeno. A nemůžete se z toho dostat. Alespoň se zdá, že toho nejsme schopni.
Teď je tu hlas pláče na poušti. Všichni to široce ignorovali.
Herman Daly, který napsal 4 knihy o ekonomice ustáleného stavu – Beyond Growth: The Economics of Sustainable Development. Vymyslel tyto termíny.
A udržitelným rozvojem jsem si nejprve myslel, že to jsou antonyma jen navlečená dohromady ... nemohly být ... nebylo to možné.
Myslí tím něco trochu jiného. Znamená to používat obnovitelné zdroje a opouštět Zemi takovou, jaká byla, když jsme do ní vstoupili, každý z nás. Což by znamenalo kontrolu populace.
Měli bychom se narodit s právem reprodukovat, ale ne nadměrně produkovat.
Musíme změnit náš daňový systém tak, abyste byli zdaněni za to, že máte děti, spíše než za to, že dostanete odměnu. [Potlesk.]
Daly je zcela ignorován ekology hlavního proudu. Všichni jsou do toho růstu, rostou, rostou - princip ponzi ... víte, růst, řetězový dopis, Ponziho schéma.