armin píše:Vytýkání je tvoje hobby o tom žádná, já zase vytýkám Putinovi a jeho bandě, co teď dělají na Ukrajině, která jim nic neudělala, jenom se chtěla vymanit z ruského područí.
Jenomže to prostředí bylo i ruské, na Ukrajině byla velmi početná ruská menšina. A ukrajinská většina chtěla tuto ruskou menšinu buď asimilovat, nebo odsunout, nebo vyvraždit, to je zkrátka váš nepřiznaný fakt.
armin píše:Mně přijde, že pro Putina bylo nemyslitelné, že by se Ukrajina stala součástí EU, že by se tam kvůli tomu musel změnil režim z autoritářsky - oligarchistického na normální demokratický a Ukrajincům by se následně začalo dařit jako ostatním v EU. To by tomu Putinovskému režimu, který žije hlavně z prodeje surovin, nastavilo velice nelichotivé zrcadlo před vlastními obyvateli.
To možná asi také, ale asi tak v desátém pořadí důležitosti.
V prvé řadě se Rusko obávalo vstupu Ukrajiny do NATO. Protože to pociťovalo jako své existenciální ohrožení (a to je pro řešení situace důležité, jaké je v této věci cítění tvé nemá pro řešení situace vůbec žádnou váhu). Jak jsem psal, na vlastní oči jsem viděl inzerát/výběrové řízení Pentagonu na rekonstrukci vojenské budovy v Sevastopolu. To by byla pro Rusko strategická katastrofa. Mohla si snad něco podobného jako Ukrajina dovolit Kuba?
Kdyby se postupovalo v r. 2014 podle práva, Rusové by sice potajmu házeli písek do soukolí, ale Ukrajina by značně dosáhla svých cílů, protože by vystupovala z pozice morálně silnějšího. Ale to by EU nesměla být v pozici lokaje USA, které z geopolitické rivality podporovaly ukrajinské fašisty, cvičily vojsko a vyráběly biologické zbraně na východní hranici (a kdo ví co ještě).
Ale protože jste vy píčusové vyvolali v Rusech tuto existenciální hrozbu (a opakuji znova, je v této situaci irelevantní jestli to považuješ za oprávněné) a pocit morální převahy, nemůžete je porazit. Buď prohrajete, nebo prohrajou všichni. Proto se také Američané začínají stahovat, nechají vám v tom, vy bezcharakterní lokajové, vymáchat držku. A pak budete odebírat americký plyn, americké zbraně, a platit za americkou ochranu.
armin píše:A to, jak režim markantně ovlivňuje životní úroveň a svobodu občanů, můžeš vidět například na rozdílu mezi severní a jižní Koreou.
Nač se koukat do tak vzdálené nám kultury. Koukni se na začátek třeba
tohohle videa.