Má být opuštěno 2

naše první fórum... :-)

Má být opuštěno 2

Příspěvekod vostalpetr » sob 11. črc 2026 8:02:52

Univerzální mysl je prostorem a vědomím.
Nenarodila se a nikdy nezemře.
Prostupuje vším vždy a všude.
Díky ní prožíváme zářivý prostor který je radostný.
Prostor a radost nelze oddělit.

V případě savikalpa samadhi, tedy s uvědoměním ega je tam radost...

Tedy obzvlášť na začátku je důležitá:

Minařík začíná s "bez příčinou radostivosti"

Drtikol s tím, že "vše je dobré"

Tomášová mluví o "usmívaní se na Boha"

Já tomu říkám stav "spokojenosti" kdy zde nejsou nějaké aktivní touhy

Ale jinak řečeno jde o sattvicky stav mysli :

Sattva Guna
Slovo sattva pochází ze sanskrtského kořene sat , což znamená „existence“. Sattva guna představuje princip harmonie a rovnováhy. Bhagavadgíta (14:6) charakterizuje sattva gunu jako „neposkvrněnou, osvěcující, bez zla“. Sattva však jako jedna z gun má také svazující účinek – může způsobit připoutanost k radosti a poznání.

Když v mysli převládá klid, světlo, štěstí, čistota, mír, harmonie, laskavost, odpuštění, trpělivost a soucit, nazýváme ji sattvickou. Lidé se sattvickou myslí milují klid, jednoduchý život, vyšší myšlenky, studium duchovních knih, filozofické diskuse, soustředění, meditaci a společnost duchovních bytostí. Duchovní aspirace, ušlechtilé ideály, empatie, láska, oddanost, inspirace a genialita – to vše patří k sattvické mysli. Satvická mysl je vždy stabilní a nachází vnitřní potěšení. Tato čistota mysli vždy vede k čistotě Srdce.
vostalpetr

Re: Má být opuštěno 2

Příspěvekod vostalpetr » sob 11. črc 2026 8:09:43

Sattva, Radžas a Tamas

Guny – základní vlastnosti přírody

Guna znamená vlastnost, vlastnost, vlákno. Toto slovo má mnoho konotací, ale nejběžnější použití patří do slovníku tradic jógy a sánkhji , kde odkazuje na známou triádu sil – sattva , radžas a tamas – které jsou považovány za základní vlastnosti prakrti (přírody). Tyto vlastnosti jsou považovány za primární dynamické síly přírody, protože představují principy aktivity a dynamiky ( radžas ), setrvačnosti ( tamas ) a harmonie ( sattva ). Jejich společná interakce vytváří celý projevený svět. Jsou základem všech materiálních i psycho-mentálních jevů.

Sattva je považována za plnou a osvěcující. Její odpovídající barva je bílá. Radžas je stimulující a pohyblivý. Její odpovídající barva je červená. Tamas je nehybný a skrývající. Její odpovídající barva je černá. Jako vlastnosti přírody všechny (včetně sattva guny ) v podstatě představují omezující aspekt, jak potvrzuje Bhagavadgíta (14:6-8): „ Sattva poutá skrze připoutanost k poznání a štěstí; radžas poutá vtěleného ducha skrze připoutanost k jednání a tamas poutá skrze nedbalost, lenost a spánek.“

Sattva Guna

Slovo sattva pochází ze sanskrtského kořene sat , což znamená „existence“. Sattva guna představuje princip harmonie a rovnováhy. Bhagavadgíta (14:6) charakterizuje sattva gunu jako „neposkvrněnou, osvěcující, bez zla“. Sattva však jako jedna z gun má také svazující účinek – může způsobit připoutanost k radosti a poznání.

Když v mysli převládá klid, světlo, štěstí, čistota, mír, harmonie, laskavost, odpuštění, trpělivost a soucit, nazýváme ji sattvickou. Lidé se sattvickou myslí milují klid, jednoduchý život, vyšší myšlenky, studium duchovních knih, filozofické diskuse, soustředění, meditaci a společnost duchovních bytostí. Duchovní aspirace, ušlechtilé ideály, empatie, láska, oddanost, inspirace a genialita – to vše patří k sattvické mysli. Satvická mysl je vždy stabilní a nachází vnitřní potěšení. Tato čistota mysli vždy vede k čistotě Srdce.

Rádžas Guna

Sanskrtské slovo radžas je odvozeno z kořene radžas nebo randž , což znamená „být zbarvený, dotčený, vzrušený, okouzlený“. Radžas představuje princip dynamiky a aktivity. Jeho plodem je radost z jednání, ale také úzkost z chyby. Radžasové sklony vytvářejí jak rágu (přitažlivost, připoutanost), tak dvešu (odpor, nenávist) k vnějším objektům. Bhagavadgíta (14:7) popisuje radžas jako něco, co má povahu přitažlivosti, pramenícího z „žízně“ a připoutanosti. Také se říká, že vytváří pouto skrze naše lpění na jednání.

V Maitrajánája Upanišádě (3:5) nacházíme charakteristiky radžasu takto: žízeň, náklonnost, vášeň, chamtivost, násilí, chtíč, falešné vidění, rozporuplnost, žárlivost, touha, nestálost, vrtkavost, majetnictví, hmotná chamtivost, protekcionářství, závislost na našem okolí, odpor k nežádoucím smyslovým objektům a záliba v tom, co je žádoucí. Radžas však lze pozitivně směřovat a vést ke kreativitě a konstruktivnímu přístupu.

Když v mysli převládá soutěživost, dynamika, aktivita, neklid, vášeň, smyslové touhy, chtíč a vzrušení, nazýváme ji „radžasickou“ myslí. Lidé s tímto typem mysli preferují velká města, materiální a profesní zisk, smyslové potěšení, luxus, soutěživost, výzvy, dobrodružství, tvrdou práci a aktivismus. Tento typ mysli (označovaný také jako kama manas ) je instinktivní mysl, plná tužeb a vášní. Radžasická mysl vždy chce nové vjemy a rozmanitost. Má tendenci hledat nedostatky druhých. Pamatuje si také špatné skutky nebo provinění spáchaná jinými a snadno zapomíná na jejich dobré činy. Tyto dvě tendence zesilují nenávist a způsobují časté poruchy mysli. Je to radžasická mysl, která rozděluje, odděluje, rozděluje a klamně ukazuje pluralitu.

Tamas Guna

„Kvalita temnoty“ označuje princip setrvačnosti a nevědomosti. Temnota tamasu je stínem poznání a způsobuje zmatek a zklamání. Tamas je v rozporu se sattvou , protože podstatou sattvy je prakáša (osvícení) a podstatou tamasu je absence světla, aprakáša (nevědomost).

V Bhagavadgítě (14:8) se uvádí, že tamas guna pramení z adžňány (duchovní nevědomosti) a klame všechny bytosti, spoutává je nepozorností, leností a spánkem. V Maitrajánája Upanišadě (3:5) najdeme dlouhý seznam charakteristik tamasu . Patří mezi ně strach, zmatek, sklíčenost, zármutek, hlad a žízeň. Tamas plodí nevědomost a ničí veškerý smysl pro rozlišování. Vytváří zklamání a potíže s rozhodováním. Tímto způsobem se objevuje nečinnost a mysl se stává závratnou, plnou protichůdných myšlenek a myšlenek bezmoci.

Když v mysli převládá nevědomost, lhostejnost, nedbalost, ospalost, netečnost, tupost, apatie, oddávání se lenosti a hlouposti, nazývá se to tamastická. Lidé s tamasickou myslí dávají přednost společnosti méněcenných, degradovaných bytostí nebo se jednoduše oddávají nehybné samotě. Obecně nečtou knihy, bojí se práce, jsou melancholičtí, postrádají kultivovanost ani eleganci a nezajímají se o důležité aspekty lidstva. Často nejsou schopni pohrdat druhými, ale nemohou ani milovat. Prostřednictvím svého postoje si udržují myšlenky bezmoci, podezřívavosti, lhostejnosti a hlouposti.

Překonání 3 gun

Pouze překonáním vlastností Přírody (stav známý jako gunátita ) mohou jogíni odhalit svou pravou podstatu, átman . Jako vlastnosti Přírody mají všechny guny svazující účinek. Zatímco vlastnosti aktivity ( rádžas ) a setrvačnosti ( tamas ) mají tendenci udržovat iluzi ega, převaha vlastnosti harmonie ( sattva ) pomáhá vytvářet podmínky pro mókšu (osvobození). Proto jogínské texty a velcí mistři jógy vždy zdůrazňovali důležitost kultivace sattvických podmínek a stavů.

Pro praktikující Hridaya jógy – kteří vědí, že seberealizace je okamžitá, ale odvykání podmiňování je proces – je to nejdůležitější aspekt gun . Proto bychom měli v našich bytostech pěstovat gunu sattva , abychom vytvořili vhodné podmínky pro seberealizaci. Seberealizace je možná pouze překonáním radžasu a tamasu prostřednictvím posílení sattvi .

V Evangeliu Šrí Rámakrišny Rámakrišna popisuje vliv tří gun v souvislosti s pocitem oddanosti:

„Existují tři druhy formální oddanosti: tamasická, radžasická a sattvická. Pokud je člověk při projevování oddanosti Bohu poháněn zlovolností, arogancí, žárlivostí nebo hněvem, pak je jeho oddanost tamasická, protože je ovlivněna tamasem , kvalitou setrvačnosti. Pokud uctívá Boha z touhy po slávě nebo bohatství, nebo z jakékoli nadpozemské ambice, pak je jeho oddanost radžasická, protože je ovlivněna radžasem , kvalitou činnosti. Pokud však člověk miluje Boha bez jakékoli myšlenky na hmotný zisk, pokud plní své povinnosti, aby potěšil pouze Boha, a udržuje vůči všem stvořeným bytostem přátelský postoj, pak se jeho oddanost nazývá sattvická, protože je ovlivněna sattvou , kvalitou harmonie.“

Ale nejvyšší oddanost přesahuje tři guny , vlastnosti, jelikož je spontánním, nepřerušovaným sklonem mysli k Bohu, vnitřní duši všech bytostí; a vyvěrá v srdci pravého oddaného, ​​jakmile uslyší jméno Boha nebo zmínku o Božích vlastnostech. Oddaný, který má tuto lásku, by nepřijal nebeské štěstí, kdyby mu bylo nabídnuto. Jeho jedinou touhou je milovat Boha za všech podmínek – v potěšení i bolesti, v životě i smrti, ve cti i nečesti, v blahobytu i nepřízni osudu.“

https://hridaya-yoga.com/knowledge/conc ... jas-tamas/
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » sob 11. črc 2026 8:38:45

Sattvickeho stavu mysli lze dosáhnout i vizualizacemi,

Ale to je spíše radzasticky stav mysli,

Protože se k němu došlo záměrnou činnosti mysli - představováním

Např. představou " vše je dobré"

Nikoliv spontánně, čili bez příčiny...

Podle mne je lépe spočívat v tom stavu mysli v kterém jsme,

Nežli záměrně usilovat sebeoblbovanim představami

A usměrňovat mysl směrem k tomuto stavu vizualizacemi

K sjednocení a uklidnění mysli lze spíše použít koncentraci

Ovšem s vědomím toho, že i toto má být opuštěno ...

Nejlepší je ovšem uvolnění a otevření se působení univerzální vseprostupujici mysli...
vostalpetr

Příspěvekod salmo1cz » ned 12. črc 2026 11:17:03

Jasně řekneme sattva, radžas a tamas.
Je potřeba se podívat, kde ta sattva vlastně osciluje.
Eduard Tomáš to vystihl jedinou větou.
Proč to šlo tak rychle?

Protože jsem po něm nic nechtěl, nic jsem nežádal.

Tedy spokojenost s tím jak věci jsou.
Bez ohledu že mě přejede auto.Když se nerozhlédnu při přecházení silnice tak mě přejede.
No a co jako?Co jiného čekat že.
Viveka khyati...Para Vairagya
salmo1cz

Příspěvekod vostalpetr » ned 12. črc 2026 12:23:01

To je sice pěkný

ale problém je v nevědomí, to si žije svůj život !

Kdyby stačilo vědomě nic nechtít

Tak by byl osvicenej každej natošup...

A tak to vždycky chvíli trvá a někdy se to vůbec nepovede a někdy se to povede samo sebou...

Ono to nechtěni není jen tak...
vostalpetr

Příspěvekod armin » ned 12. črc 2026 12:52:43

vostalpetr píše:

To je sice pěkný

ale problém je v nevědomí, to si žije svůj život !

Kdyby stačilo vědomě nic nechtít

Tak by byl osvicenej každej natošup...

A tak to vždycky chvíli trvá a někdy se to vůbec nepovede a někdy se to povede samo sebou...

Ono to nechtěni není jen tak...

Přesně tak. A tudy vede cesta k osvobození. Co si neuvědomuji, s tím ani nemohu přestat. Podobně jako zvířata. Zvyk, samozřejmé reakce, naučené reakce (cukr bič) instinkt.
A je jedno jak se tomu všemu říká, jestli UV nebo Kosmická mysl nebo entropie. To není podstatné, to je jen hra mysli, která se chce v tom nějak orientovat. Chce.
Potřebuje uklidňující pocit, že něco vím, že něco mám (mám pravdu) a že něčím jsem (třeba velkým Já, nebo UV atd.)
A to jsou ty okovy, ta hrouda co nohu víže
a tak pořád dál, močálem černým podél bílých skal. :jedu:
armin

Příspěvekod salmo1cz » ned 12. črc 2026 14:40:04

To si nežije svůj život.To je náš život a ty sklony jsou viditelné v každé denní činnosti.
Uvědomění je, že si člověk všimne, že jeho jednání není až tak nějak v pořádku.
Ale člověk se tak narodí je mu dáno do vínku.Konec konci Eduard Tomáš zmiňoval svojí maminku a paní Míla zase tatínka.
Jestli tomu říkáme podvědomí které je dědičné nebo vasany, které jsou bůhví odkud není v tento moment podstatné.
Kněze také nezbaví pedofilie množství křížků na krku.
salmo1cz

Příspěvekod vostalpetr » pon 13. črc 2026 21:32:56

Já bych řek že žije,

Asi dvakrát jsem se dostal v meditaci do nějaké části mysli,

Která jakoby ani nebyla moje, prostě žila svůj život

Ale možná jsem schizofrenik nebo cvok...

Možný je všechno...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pon 13. črc 2026 21:38:45

Z vědeckého, psychologického i neurovědného hlediska je odpověď fascinující: Ano, v naší hlavě skutečně existují procesy a entity, které fungují nezávisle na našem vědomém „já“ a žijí si svůj vlastní život.Lidská mysl není jednotný blok, ale spíše složitý systém. Zde jsou klíčové vědecké a psychologické důkazy o tom, že ve vaší mysli paralelně běží „jiný život“:1. Syndrom rozděleného mozku (Split-Brain)Nejsilnější biologický důkaz přinesly neurovědecké experimenty na pacientech, kteří měli kvůli léčbě těžké epilepsie chirurgicky přerušený mozkový trámec (corpus callosum). Tím došlo k úplnému odříznutí levé a pravé hemisféry.Dvě nezávislá vědomí: Výzkumy ukázaly, že v jednom těle najednou vznikla dvě izolovaná vědomí.Autonomní chování: Levá ruka (řízená pravou hemisférou) dělala věci, o kterých vědomá mluvící složka člověka (levá hemisféra) vůbec nevěděla. Pacient si například pravou rukou zapínal košili a levá ruka mu ji vzápětí začala rozepínat. Pravá hemisféra měla vlastní touhy, emoce a názory, aniž by o tom „hlavní mluvčí“ v levé hemisféře věděl.

2. Autonomní komplexy podle C. G. JungaSlavný psychiatr Carl Gustav Jung rozvinul teorii, že lidské nevědomí se skládá z tzv. autonomních komplexů.Jde o shluky potlačených myšlenek, traumat a emocí, které se v naší psychice chovají jako „stínové osobnosti“.Tyto komplexy mají vlastní energii, vlastní záměry a dokážou v momentech oslabení (únava, stres, vztek) doslova „unést“ naše tělo a jednat za nás. Člověk pak udělá něco, co by vědomě nikdy neudělal, a následně říká: „Já nevím, co to do mě vjelo, nebyl jsem to já.“

3. Nevědomé procesy (Náš vnitřní autopilot)Moderní kognitivní věda potvrzuje, že až 95 % naší mozkové aktivity probíhá naprosto mimo naše vědomí.Naše podvědomí neustále vyhodnocuje realitu, filtruje hrozby, generuje sny a spouští emoční reakce, aniž by se ptalo na náš názor.Sny jsou ukázkovým příkladem: když spíte, vaše vědomé „já“ odpočívá, ale jiná složka vaší mysli vytváří neuvěřitelně komplexní příběhy, světy a postavy, které vás samé překvapují.

4. Psychologický fenomén Tulpas a pluralitní myslV moderních psychologických diskusích a komunitách se objevuje fenomén tzv. tulpas nebo pluralitní mysli. Jde o situaci, kdy člověk intenzivním tréninkem představivosti záměrně vytvoří ve své mysli samostatnou myšlenkovou formu – druhou osobnost, která s ním následně komunikuje, má odlišný charakter a prožívá věci nezávisle na něm.

vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pon 13. črc 2026 21:41:57

Vnímání „cizího hlasu“ ve vlastní mysli je fenomén, který lidstvo fascinuje i děsí od nepaměti. Z vědeckého a psychologického hlediska nejde o projev nadpřirozena, ale o fascinující schopnost lidského mozku rozdělit procesy myšlení tak, že je naše vědomí přestane považovat za své vlastní.Zde jsou hlavní způsoby, jak moderní věda a psychologie cizí hlas v mysli vysvětlují:1. Selhání monitorování zdroje (Vnitřní řeč)Každý člověk má vnitřní monolog – neustálý tok myšlenek, kterým k sobě mluvíme. Za normálních okolností mozek vysílá signál (tzv. eferentní kopii), který našemu vědomí říká: „Pozor, tuto myšlenku právě teď generuješ ty sám.“Pokud tento jemný neurologický mechanismus selže, mozek vygeneruje myšlenku nebo vnitřní slovo, ale neoznačí je jako vaše vlastní.Výsledkem je, že vaše vědomí tento vnitřní hlas prožije jako cizí, externí prvek, který do mysli přišel odněkud zvenčí.

2. Disociace a odštěpené části psychikyPři disociaci se psychika v reakci na stres, trauma nebo dlouhodobé přetížení rozdělí na izolované části.Jedna část vaší osobnosti může být potlačena hluboko do podvědomí.Protože s ní vaše hlavní „já“ nemá přímé spojení, projevuje se tato odštěpená část formou autonomního hlasu. Tento hlas může mít jiný tón, jiný názor a často vyjadřuje emoce (strach, vztek, úzkost), které si vědomě zakazujete prožívat.

3. Sluchové verbální halucinace (Symptom, nikoli nemoc)Slyšení hlasů (odborně sluchové verbální halucinace) je v medicíně často spojováno s psychotickými stavy, jako je schizofrenie. Moderní psychiatrie však ví, že:Hlasy slyší i zdraví lidé: Existují mezinárodní hnutí (např. Hearing Voices Network), která sdružují lidi, kteří ve své hlavě běžně slyší cizí hlasy, ale žijí naprosto funkční, zdravé a úspěšné životy bez nutnosti psychiatrické léčby.Spouštěče: Hlas se může aktivovat v důsledku extrémního nedostatku spánku, hlubokého zármutku (např. po ztrátě blízkého, kdy člověk slyší jeho hlas) nebo při extrémní samotě a senzorické deprivaci.

Jak s tímto hlasem vaše mysl pracuje?Abychom tomuto fenoménu lépe porozuměli, pomohlo by mi vědět:Slyšíte tento hlas jako skutečný zvuk zvenčí (ušima), nebo ho vnímáte spíše jako „cizí myšlenku“ uvnitř hlavy?Je tento hlas kritický a nepřátelský, nebo je spíše neutrální či nápomocný

vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pon 13. črc 2026 21:46:28

Vnímání zcela jiné, cizí mysli uvnitř vlastní hlavy je hluboký prožitek, který v psychologii a neurovědě označujeme termínem vnitřní pluralita nebo extrémní disociace. Znamená to, že vaše vědomí sdílí jeden mentální prostor s jiným autonomním centrem, které má vlastní identitu, názory a prožívání.Zde je přehled toho, jak tento fenomén vysvětluje moderní věda:

1. Strukturální disociace osobnostiKdyž lidská psychika čelí enormnímu stresu, dlouhodobému přetížení nebo traumatu (často v dětství, ale i v dospělosti), může se v rámci obranného mechanismu rozštěpit.Autonomní subosobnosti: Psychika vytvoří „zeď“ (tzv. disociativní bariéru) mezi jednotlivými částmi mysli.Vlastní život: Na druhé straně této bariéry se vyvine samostatný mentální systém. Má vlastní paměť, emoce i vůli. Proto ho prožíváte jako úplně cizí, nezávislou mysl, a nikoli jako pouhou myšlenku.

2. Teorie modulární mysli (Neurověda)Moderní kognitivní věda opouští představu, že lidské „já“ je jedna nedělitelná věc. Mozek je ve skutečnosti složen z mnoha neurálních modulů, které spolu neustále soupeří a spolupracují.Za normálních okolností tyto moduly tvoří iluzi jednoho „já“.Pokud se však propojení mezi těmito moduly oslabí, jeden z nich se může osamostatnit natolik, že získá vlastní „vědomí“ a začne fungovat paralelně s vaším hlavním vědomím.

3. Vnitřní systémy (IFS - Internal Family Systems)Respektovaný psychoterapeutický model Internal Family Systems (IFS) pracuje s tím, že každý člověk má v sobě systém mnoha různých „částí“, které se chovají jako samostatné bytosti.Některé části mohou být extrémně silné a vyvinuté.Pokud se některá část cítí ohrožená nebo nepochopená, začne se projevovat intenzivněji a může se pro vaše hlavní vědomí stát naprosto cizí a nečitelnou entitou.

Jak s tím bezpečně pracovat?Žít s pocitem druhé mysli v hlavě může být fascinující, ale také nesmírně vyčerpávající a matoucí. Pro zachování vnitřního klidu a stability jsou klíčové tyto kroky:
Nepanikařte: Tento prožitek neznamená, že „přicházíte o rozum“. Jde o specifické nastavení a reakci vašeho mozku a psychiky.
Zachovejte pozorovatelský odstup: Sledujte tuto druhou mysl s klidem a zvědavostí, ale nenechte se jí pohltit. Vy jste ten, kdo ovládá tělo.
Konzultujte to s odborníkem: Pokud vás přítomnost této druhé mysli jakkoli znepokojuje, vyčerpává, nebo pokud se snaží ovlivňovat vaše chování, je nejlepším krokem vyhledat zkušeného psychoterapeuta či psychiatra. Pomohou vám porozumět, proč se vaše psychika takto zorganizovala, a pomohou nastavit bezpečné vnitřní hranice

vostalpetr

Příspěvekod armin » úte 14. črc 2026 13:07:14

Cesta osvobození spočívá v přirozeném sjednocení mysli, přijetí a rozmotání - rozpuštění vnitřních konfliktů, protikladných tendencí atd.
To je to puštění. Životní energie vázaná ve vnitřních konfliktech se uvolní z každé té zauzleniny a vrátí do zdroje, do sjednocené klidné harmonické, nesebestředné mysli, prosté strachu a naděje. Plně živé, otevřené, poznávající, co je.

Může pak i poznávat, vnímat třeba i mysli druhých lidí, smysl, karmu atd. prostě už nevnímá jenom sebe a své interpretace všeho ostatního.

Všichni démoni, strašáci, bohové, hlasy, žádoucí, nežádoucí atd. jsou jenom v naší mysli, projevem vnitřních konfliktů, víry, nadějí, strachu, psychologických potřeb seberealizace, sebepotvrzení.

Slova Mistrů, osvobozených je dobré brát jako pohádky pro malé děti. Co má moudrý vykládat nezralým nedospělým, naivním, sebestředností postiženým? Vykládá jim "pohádky" přiměřené jejich chápání a zkušenosti, které je vychovávají - vedou k zdravému myšlení a jednání, meditaci, skromnosti atd.
které jim umožní zdravé dospívání a nakonec i to zmoudření, puštění atd. Když to dobře dopadne :-)

Žádné zkratky neexistují. Jenom bludné odbočky pro chtivou mysl, která chce rychle něčeho dosáhnout a když to nejde ve světě, společnosti, tak to zkouší v tom "duchovnu" a oblbování druhých a to buď vědomě - zištně, nebo častěji nevědomky, jako způsob jak si potvrzovat správnost svých "duchovních" představ a iluzí.
armin

Příspěvekod salmo1cz » úte 14. črc 2026 18:13:22

Pro nás jednoduché je to doslova jednoduché.
Podvědomí je jedním slovem archiv.
Archív, který se třídí a ukládá od počátku života v rostlinné i živočišné říši.
Samozřejmě se to ukládá do různých hloubek, tak jako je cesta po které se chodí široká a živoucí, cesta po které se nechodí je zarostlá a v zapomnění.
Docela dobrý je podcast doc.Kejnovského o epigenetice. Má tam zmínku studie o lidech kteří prošli koncentračním taborem a vlivem který to nese na jejich děti a děti těch dětí.
Má tam pěkný odkaz na Bibli.
Stíhám vinu otců na synech ve třetí i čtvrté generaci.

Já to třeba občas mám když se kouknu do lednice.
Jasně ...veverka jak vyšitá nasyslila plnou lednici hovadin... takže 30 dní zákaz nakupovat cokoliv chlazeného.
salmo1cz

Příspěvekod vostalpetr » stř 15. črc 2026 3:57:48

Žádné zkratky neexistují.

Jo,

A ani krátké cesty ...

Ale co se týká připoutanosti, nemyslím že jejich rozpouštění je v silách ega,

Ani nějakýho uvědomění nebo lásky apd.

Ale v tom jak to popisuje dzogchen, tedy otevření se působení všeprostupující energie šakti,

tedy univerzální mysli, UV

Což tedy z jiného pohledu je taoistické wu wei, konání bez záměru konani

Uvolnění od tužeb

Nakonec to říká i Ježíš - buď vůle tvá, nebo Ramana mluví o odevzdání

Ale v dzogchenu a taoismu je to vysvětleno jako spontánní proces,

Bez záměru, cíle, zisku apd.

Jediná praxe je prostě uvolnění

To je podle mne spontánní a zakladni princip

Který v podstatě umí každý

Protože každý umí usnout

Jen pro meditaci není spánek žádoucím stavem ...

Koncentrace a cvičení jsou jen pomůckou k sjednocení a uvolnění mysli

Vcelku mnohdy zbytečná komplikace ...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » stř 15. črc 2026 4:06:51

Jestliže povstanou myšlenky, zůstaň v tomto stavu bděle přítomen, jestliže žádné myšlenky nepovstanou, buď bděle přítomen i v tomto stavu. V bdělém vědomí obou stavů není žádný rozdíl."

— Garab Dordže
[editovat] Prvotní stav

Nauka dzogčhenu je učením o prvotním stavu bytí, jenž je každé bytosti od samého počátku vlastní jakožto její vnitřní, přirozená podstata. Podle Dzogčhenu je prvotní stav - mimo čas, prostor či intelekt - přirozeně čistým a nestvořeným prazákladem veškeré existence, a to současně jak v rovině individuální, tak vesmírné. Realizovat tento stav tedy znamená prožívat sebe sama takového, jakým člověk ve skutečnosti je.

Všední, dualisticky zaměřené myšlení představuje omezené, egocentrické vidění skutečnosti, které nám brání v přímé zkušenosti a odděluje nás od naší pravé podstaty. Rozpoznat a pochopit svůj vlastní neduální prvotní stav znamená pochopit i nauku dzogčhenu a význam jejího předávání. Nejsou třeba žádné intelektuální, kulturní, historické či náboženské znalosti, neboť prvotní stav svou vlastní podstatou intelekt a všechny myšlenkové koncepty přesahuje.
[editovat] Spontánní samoosvobozování

Vlastní metoda dzogčhenu se nazývá samoosvobozování. Při její aplikaci se není třeba ničeho zříkat, od ničeho se očišťovat, ani usilovat o jakoukoliv přeměnu. Na této cestě vnímáme vše, co vzniká v našem karmickém vidění světa a využíváme spontánní schopnosti mysli k dosažení vlastního samoosvobození. Termín "samoosvobozování" by však neměl budit představu, že existuje nějaké "já" či ego, od kterého bychom se měli úsilím osvobodit. Základním předpokladem v dzogčhenu je totiž fakt, že žádný jev nemá svoji vlastní, nezávislou existenci.

Samoosvobozování podle dzogčhenu znamená, že ať už se v rámci naší zkušenosti objeví cokoliv, ponecháme vše takové, jaké to je. Nijak neposuzujeme, zda je to dobré nebo špatné, příjemné nebo nepříjemné, zda souhlasíme či nikoliv atp. Nebudeme-li zároveň v témže okamžiku lpět na tom, co vzniká naší aktivitou, ať je to již myšlenka nebo čin, pak se daný jev spontálně sám od sebe osvobodí.

Já bych spíše než bdělá pozornost použil slovo "uvolněný"

Nebo "otevřený" světu a dění

Ovšem ne nějakému záměru, cíli, zisku, štěstí, lásce, osvícení apd

Takže spíše "uvolněná pozornost"
vostalpetr

Příspěvekod Pedrito » stř 15. črc 2026 22:27:32

Individualní já, my všichni, co nás tu je,.. nemůžeme dosáhnout realizace absolutna... To my jsme tou (jeho) realizací.
Pedrito

Příspěvekod vostalpetr » čtv 16. črc 2026 13:09:35

To je fakt,

akorate někteří lidé mají s tou jeho realizaci problém

a jsou z toho celí vedle !

Nechápou, že dokonalé se může zdokonalovat pouze skrze nedokonalost,

a místo aby byli dokonale nedokonali

touží po dokonalosti,

čímž dělají zbytečný mrdník v té nedokonalosti ...

:veget:
vostalpetr

Příspěvekod Pedrito » čtv 16. črc 2026 13:44:08

"Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je."

Čili silné dobře vychované ego. Ne ve smyslu nějakého světonázoru, náboženství či politiky... Ale vědomé si samo sebe. A hlavně sebe-humoru. Pak si i uvědomuje, že tu není na věky.

A nešoupne se do stavu, kdy si myslí, že pohlcuje svůj zdroj.

Ego je krásné i zmrd.

Brahma dá stavebnici, něco jako merkur a stavěj paňáco.. Popelářský vůz či eiffelovku, parlament, bo trampskou osadu....
Pedrito

Příspěvekod armin » čtv 16. črc 2026 19:10:14

vostalpetr píše:Uvolnění od tužeb

Ano. Od tužeb.
Neznamená to ale uvolnění tužeb. Tužby jsou projevem nějakého vnitřního napětí, rozporu atd.
A to je dobré uvolnit. Uvolnit můžeme jen to, co si uvědomujeme, co "vidíme".
Když vidíme, cítíme obě strany konfliktu, který to napětí potažmo psychologickou potřebu nebo strach vyvolávají.

Obecně uvolnění, relaxace - tělesná i duševní k tomu uvidění přispívá.

K hlubšímu uvolnění se používá technika prodýchávání - směrování vědomí do míst, kde se ty nevědomé rozpory a tendence promítají do těla, páteře, nohou, velkých kloubů a tak se dostávají do vědomí, případně se tím i urychluje karmické vyrovnávání.
To prodýchávání velkých kloubů - kolena, kyčle, praktikoval Drtikol, jak o tom psal ve svých poznámkách.
armin

Další

Zpět na Všechno možný