Pečivo nebude, maso nebude. Toto zrušit. Mráz po zádech. Výrobce potravin lidem po pravdě
Vláda je hospodářsky naprosto nekompetentní. PL to řekl člen představenstva Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. V případě zastavení dodávek ruského plynu hrozí katastrofa, kterou si nikdo nedovede představit. „Nebude pečivo, nebude maso,“ uvádí s tím, že při prohlášení vládních představitelů mu běhá mráz po zádech. Dosavadní oznámená „opatření“ v podobě například kontrol marží u obchodníků prý neřeší vůbec nic. Jandejsek však nezůstává pouze u kritiky, ale navrhuje soubor konkrétních opatření, které by stát měl podniknout, abychom se dostali z nejhoršího.
Hodně se mluví o ruském plynu a ropě. Zvláště jde o plyn, jehož dvě třetiny v naší zemi spotřebují výrobní podniky. Jak velká část z toho se týká zemědělství, potravinářství a na to navázaných oborů? A jak velký problém nyní působí rostoucí ceny plynu za poslední měsíce?
Problém s cenami plynu a pravidelnou dodávkou jsou nejen pro průmysl, ale i zemědělství a potravinářskou výrobu obrovským strašákem. Vládní a zákonodárné orgány nemají ani tušení, jaké následky by mělo zastavení dodávek plynu pro zemědělství, potravinářský průmysl. Je třeba znát realitu. V dnešní době je cca 70 až 80 % kapacit pro výkrm drůbeže závislé na plynu, kde je nutné zpočátku výkrmu zajistit až 33 °C. Pokud by nebyl k dispozici plyn, uhynuly by do několika hodin statisíce kuřat ve výkrmu. Obdobná je situace u mláďat v chovu prasat, kde od narození do váhy 25 kg se vytápějí prostory ze 70 % plynem. V průběhu několika málo dní by došlo k úmrtí statisíců mláďat. Přestože pracuji v zemědělství více než 43 let a těžko si dokážu představit tuto katastrofu, slyším přesto od některých poslanců a vládních představitelů výzvy k okamžitému zastavení odběru plynu z Ruské federace. A to jsem se zaměřil pouze na dvě komodity, které jsou snad pochopitelné pro většinu čtenářů. Dovedou si vůbec vládní politici představit následky zastavení plynu pro zemědělce a všechny další obory? Dovedou si vůbec představit představitelé lidu následky zastavení plynu pro nás obyčejné spotřebitele, když nebudeme mít čím topit, ohřívat vodu nebo vařit?
Evropští politici mluví o nutnosti přestat odebírat ruský plyn proto, abychom tak nepodporovali Putinovu agresi na Ukrajinu. Plyn ovšem tvoří jen cca 6 % příjmů ruského rozpočtu. Někteří europoslanci dokonce vyzývají k okamžitému ukončení odběru. Co by tento krok znamenal pro zemědělce a výrobce potravin? Nemožnost výroby? Měli bychom vůbec chleba a rohlíky?
Potravinářská výroba je na tom ještě hůře. Pekárny jsou téměř všechny na plyn, jatečné zpracování vepřového či drůbežího masa je převážně napojeno na plyn. Běhá mi mráz po zádech, když slyším prohlášení nevědomých. Při vládnutí neplatí biblické „nevědomost hříchy nečiní“. Pokud sleduji prohlášení našich vládních a zákonodárných orgánů, neslyšel jsem ani jedno prohlášení o převzetí plné odpovědnosti vůči voličům, protože v případě úplného zastavení dodávek plynu nebude ráno nejen čerstvé pečivo, ale v obchodech nebude ani řada druhů masa ne proto, že by nebylo žádné, ale nebude možnost ho zpracovat. Vědomí našich politiků je tak chabé, že tyto scénáře, které se ne s malou pravděpodobností mohou stát, vůbec nevnímají. To nám dává obraz o jejich kompetentnosti.
S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice
Švýcarsko vetovalo reexport munice švýcarské výroby používané samohybnými protiletadlovými systémy Gepard, který se rozhodlo Ukrajině poslat Německo. Oznámila to v úterý podle agentury Reuters švýcarská vláda. Švýcarsko se odvolává na svou neutralitu.
Německá vláda se v pondělí rozhodla poskytnout ukrajinské armádě padesát zařízení systému Gepard. Berlín tak učinil po týdnech tlaku z domova i ze zahraničí, aby Ukrajině čelící ruské agresi poskytl těžké zbraně.
Švýcarský státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) potvrdil zprávu televize SRF, že zablokoval zaslaní munice pro gepardy. Vládní orgán obdržel od Německa dvě žádosti o souhlas s přesunem munice, kterou předtím Berlín dostal od Švýcarska. Jedna žádost se týkala munice ráže 35 milimetrů pro systém Gepard, druhá munice 12,7 milimetru.
„Na obě žádosti ohledně toho, zda může být na Ukrajinu přepravena munice, kterou dostali od Švýcarska, jsme odpověděli negativně s poukazem na švýcarskou neutralitu a závazná kritéria pro odmítnutí vyplývající ze švýcarských válečných zákonů,” uvedl SECO.
Podle SRF není jasné, jakou munici teď, po švýcarském vetu, Německo spolu s gepardy na Ukrajinu pošle.
Rusové mluví o rozpadu Ukrajiny na několik států
Vlivný tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjevě, že jejich politika vede k rozpadu Ukrajiny. Agentura Reuters uvádí, že jeho slova lze chápat jako varování, že ruská válka proti Ukrajině by mohla vést k rozdělení země a že Moskva by z toho obviňovala své oponenty.
V rozhovoru s deníkem Rosijskaja gazeta Patrušev, patřící do okruhu lidí, kteří mají nejblíže k prezidentu Vladimiru Putinovi, řekl, že Spojené státy se už celé roky snaží rozdmýchávat v Ukrajincích nenávist vůči všemu ruskému.
„Nicméně historie nás naučila, že nenávist se nikdy nemůže stát spolehlivým faktorem při vzniku národní jednoty,“ uvedl také Patrušev.
Napětí v Podněstří roste. Ukrajina se obává ruského útoku z jihu
„Jestli dnes něco spojuje lidi žijící na Ukrajině, pak je to jedině strach ze zvěrstev nacionalistických jednotek,“ řekl šéf bezpečnostní rady v narážce na některé jednotky ukrajinské armády, které Moskva označuje za neonacisty a jejichž zničení využívá jako záminku k nynější válce.
Podle Patruševa výsledkem politiky Západu a vlády v Kyjevě může být rozpad Ukrajiny na několik států.
Agentura Reuters k tomu píše, že Patruševovy výroky jsou dalším z náznaků, že Moskva usiluje o rozbití Ukrajiny. Oficiálně přitom tvrdí, že jejím záměrem není okupace ukrajinského území. Jeden z ruských generálů ale už minulý týden dal najevo, že Moskva chce plně ovládnout východ a jih Ukrajiny.
Arat píše:A co práce pro O2?
Arat píše:
Poznali jsme se před x lety. Nejdříve jsi vystupoval jako Franta v kauze "maríči".
Pak Miroslav.
Pak armin.
Alfons píše:Respektive, vždyť můžeš popsat, jak jsi tu bankovní architekturu navrhnul, jaké má členění, horizontální, vertikální strukturu, vazby atpod., už se na to těším.
Alfons píše:
Respektive, vždyť můžeš popsat, jak jsi tu bankovní architekturu navrhnul, jaké má členění, horizontální, vertikální strukturu, vazby atpod., už se na to těším.
Arat píše:A jak se jmenuješ skutečně?
armin píše:zavedlo se procesní řízení IT, proběhla výběrová řízení na tvorbu nového bankovního SW, HW atd. Na analýze a celkovém návrhu a přechodu na novou architekturu s námi úzce spolupracovala poradenská firma - ta to v podstatě vytvořila
armin píše:A co ty Brute, jak to je u tebe, čím se živíš nebo si se živil?
armin píše:Arat píše:A jak se jmenuješ skutečně?
To na internetu ze zásady nesděluji, jak sis mohla všimnout.
Alfons píše: O nějakém programování či softwarovém návrhu ale nemůže být ani řeči.
teď si užívám volnosti bez povinností a moudřím.
Arat píše:armin píše:Arat píše:A jak se jmenuješ skutečně?
To na internetu ze zásady nesděluji, jak sis mohla všimnout.
To jsem si právě všimla a nevím, proč. Nemusíš psát celé jméno i s příjmením, stačí jméno, přece. Tady se skoro všichni známe skutečným jménem, vůbec to není důležité, ale právě to, že si tak chráníš soukromí mě vede k tomu, že v tom něco není ok, není důvod, přece se tak skrývat.
Já jsem Eva, těší mě
Alfons píše:Je to divný, nejdřív že vyleze z anonymity, aby mohl veřejnosti předávat své mystické zkušenosti
armin píše:Alfons píše:Je to divný, nejdřív že vyleze z anonymity, aby mohl veřejnosti předávat své mystické zkušenosti
To už jsem si rychle rozmyslel.
Takových veřejných předavačů je dnes více než moc.
Komu je to souzeno, ten mne potká, pozná, komu ne, tak by to pro něj ani nebylo k ničemu dobré.
armin píše:Alfons píše:Je to divný, nejdřív že vyleze z anonymity, aby mohl veřejnosti předávat své mystické zkušenosti
Komu je to souzeno, ten mne potká, pozná, komu ne, tak by to pro něj ani nebylo k ničemu dobré.
Arat píše:armin píše:Alfons píše:Je to divný, nejdřív že vyleze z anonymity, aby mohl veřejnosti předávat své mystické zkušenosti
Hele, ale Alfons má pravdu. Jméno je určitě více anonymní (Karel, Pavel...) než fotografie. Kdysi, jak jsi mi ji poslal, tak jsi chtěl svatosvatě slíbit, že ji nikdy nezveřejním a že mě Ája párkrát lámala a svůj slib jsem dodržela a pak ji zveřejníš sám.
A jméno je ti problém napsat.
No, to fakt je podivné.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 návštevníků