vostalpetr píše:
a navíc ještě ke všemu neexistují....
Je docela zajímavý čím vším se člověk dokáže v tom duchovnu voblbnout,
Vždyť tak to má běžně kde kdo. Málo kdo nosí ve své mysli neustále ceduli s nápisem že existuje a že se jmenuje tak a tak. Má v ní většinou pusto ...nemá tam ani to omílané Nic, které by mu tu pustinu alespoň osvítilo....
Archetypy
V rané definici termínu Jung píše: „Archetypy jsou typickými způsoby vyjadřování obav a kdekoli se setkáváme s jednotnými a pravidelně se opakujícími způsoby vyjadřování těchto obav, máme co dočinění s archetypem, a to bez ohledu na to, zda je jeho mytologický charakter rozpoznatelný či nikoliv.“[11] Jung vysledoval stopy tohoto pojmu zpět až k Filénu Alexandrijském, Irenejovi z Lyonu a dílu Corpus Hermeticum. Společně spojují archetypy s božstvím a stvořením světa. Jung zdůrazňuje, že byli ovlivněni vztahem s platonickými myšlenkami.[12]
Tyto archetypy žijí ve světě mimo chronologii lidského života a vyvíjejí se na evolučním časovém rámci. Pokud jde o archetypy animus a anima, tedy mužský princip v ženě a ženský princip v muži, Jung píše:
Zjevně žijí a fungují v hlubších vrstvách nevědomí, zejména v tom fylogenetickém substrátu, které jsem nazval kolektivní nevědomí. Tato lokalizace vysvětluje hodně jejich podivností: vnášejí do našeho pomíjivého vědomí neznámý psychický život patřící do vzdálené minulosti. Je to mysl našich neznámých předků, jejich způsob myšlení a cítění, jejich způsob prožívání života a světa, bohů a lidí. Existence těchto archaických vrstev je pravděpodobně zdrojem víry člověka v reinkarnaci a vzpomínky na „předchozí zkušenosti“. Stejně jako lidské tělo je muzeum, z hlediska fylogenetické historii, je také tak i psychika.[13]
—Carl Gustav Jung
Jung také popsal archetypy jako otisky momentálních nebo často se opakujících situací v dlouhé lidské minulosti.
Nelze vytvořit úplný seznam archetypů, ani nelze absolutně vymezit rozdíly mezi jednotlivými archetypy.[14] Například Orel je běžný archetyp, který může mít mnoho interpretací. Navzdory těmto obtížím jungiánský analytik June Singer vytvořil částečný seznam dobře prostudovaných archetypů, které jsou uvedeny v dvojicích protikladů:[15]
Ego Stín
Velká Matka Tyranský otec
Moudrý stařec Podvodník
Anima Animus
Význam Nesmyslnost
Centrálnost Difúze
Pořádek Chaos
Opozice Spojení
Čas Věčnost
Posvátný Rouhavý
Světlo Tma
Proměna Stabilita
vostalpetr píše:
To by mohlo bejt tím, že když trpící radžastik spadne do tamasické mysli,
tak je mu tam tak dobře, že to začne považovat z nirvánu,
a přijde mu, že už se zbavil toho ega když je ted tím ničím,
v obou stavech je víceméně klid a mír,
ale jeden stav je temnotou a druhej světlem...
Zpět do radžasu se mu nechce, tam je utrpení,
uvědomění ničeho taky pustit nechce, jelikož už je to hotový a není kam jít a je to nirvána,
a von by nerad přišel vo to uvědomění, vždyt vono to uvědomění je vědomí,
a je to ta nirvána...
A přitom se jen plácá v jednom ze tří stavů mysli, kteří jiní lidé znají poměrně dobře
jen by je nenapadlo z toho dělat nějakou nirvánu...
Jak voni ostatní to mají blbě...
Chce to ale hodně bujné fantazie si to takhle hloupě vysvětlovat, co druzí dělají a proč, aby to pro "krásné" ego bylo skousnutelné.
vostalpetr píše:Proto se nikdy nemýlím a i kdybych se mýlil tak mám pravdu...
A samozřejmě nemám žádný pitomý brnění, postačí mě otočit ty vaše Pravdy v protiklad, což je ta moje pravda která se nikdy nemýlí,
a tím je věc vyřešena,
vostalpetr píše:Chce to ale hodně bujné fantazie si to takhle hloupě vysvětlovat, co druzí dělají a proč, aby to pro "krásné" ego bylo skousnutelné.
No jo, je s tím fakt šíchta kouknout na to co kdo dělá,
ty se vo to sice snažíš,
ale vykoumal jsi leda hovno, páč se sereš s pitomostí "negativních emocí"
a nechápeš co je entropie,
že to je prostě jen vyrovnávání protikladů
takže to chce fakt hodně bujné fantazie, asi tolik jako v případě padajícího jablka...
Pravda je jen jedna a když ji nejrůznějším způsobem otáčíš, dostáváš se na stranu lži a smrti.
dostáváš se na stranu lži a smrti.
vostalpetr píše:Chápu, to už ti do tý tvý Pravdy nezapadá, to je třeba prostě popřít....
vostalpetr píše:No vidíš,
to ani nevím,
dokonce jsem to ani nevěděl že to je i v taoismu
páč mě číst to tao te ping pong nebavilo,
a tam je to napsaný, pak to někdo překopíroval na Poradnu,
když jsem byl jebán za nějaký neduchovní píčoviny...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 265 návštevníků