armin píše:Koukám, že jsi se dala na studium Vacka. Toho všichni známe,
armin píše:
ale co o tom říkají Toltékové?
Trini píše:J. Vacek:
ROZPOUŠTĚNÍ NEŽÁDOUCÍCH VZRUCHŮ TĚLESNÝCH I DUŠEVNÍCH
Nežádoucí tělesná a duševní hnutí, vasány a sklony můžeme rozpouštět dvojím způsobem.
Prvý spočívá v zaujetí postoje pozorovatele, který je oddělen od pozorovaných projevů a nezúčastněně je pozoruje, aniž by je přijímal či zapuzoval nebo se pro ně trápil či dokonce odsuzoval. Díváme se na ně zcela neutrálně jako na dům, židli či stůl. Pokud neslevíme ze své nezaujatosti, pozorované vasány a touhy počnou v našem vědomí ztrácet na intenzitě, rozpouštět se ve vědomí, až zmizí úplně. Tím získáváme zpět i sílu, kterou jsme je vytvořili a a kterou jsme do nich vložili. Ta je také příčinou, proč jim, pokud důsledně nerozlišujeme a nebdíme nad nimi v pozorovateli, tolik podléháme. Vládnou nám doslova našim vědomím a naší silou, kterou do nich vkládáme.
Pedrito píše:
Vacek je pro určitý okruh, co rozumí jeho stylu a slohu, určitě lepší než pseudo mistři.
LÉČENÍ ŽIVOTNÍ SILOU
Životní síla má příznivé až léčivé účinky na naše tělo. Její nedostatek, at již v celém těle nebo v jeho některých částech, má za následek slabost, nedostatečnou funkci a na konci nemoc. Její dostatek naopak udržuje tělo i jeho orgány ve zdraví. Působí preventivně i léčivě. Žákovi, který cvičí vnitřní pranajámu se tak otevírá možnost, aby se pránou v případě nemoci či poranění léčil nebo může dokonce léčit i druhé. Není však cílem jogy stát se léčitelem a léčit každého bez uvážení důsledků pro léčitele i léčeného.
Jak bylo řečeno, i když tělesné zdraví není cílem jogy, není důvodu, proč bychom se nemohli pomocí prány léčit, zejména v případech, kdy nám nemoc brání v duchovní praxi. Neznamená to však, že bychom odmítali zásadnš pomoc oficielní mediciny; je naopak moudré využít všech skutečně účinných prostředků.
Léčivé působení prány není zázračné ani okamžité. Vyžaduje čas i příslušnou intenzitu, která je úměrná vážnosti nemoci. Smrtelné choroby vyžadují nepochybně celodenní léčení. Každá nemoc má svou příčinu; není-li odstraněna, ani intenzivní léčení příliš nepomůže. Je proto vždy nutné nejen se léčit, ale i vypátrat příčinu nemoci a odstranit ji. Ta může být i karmická nebo naopak nějaký zlozvyk: kouření, přejídání, nedostatek pohybu, negativní myšlenky a hlavně city a podobně.
Trini píše:Pedrito píše:
Vacek je pro určitý okruh, co rozumí jeho stylu a slohu, určitě lepší než pseudo mistři.
Vacek dává zcela konkrétní, praktické rady. Zřejmě to právě ted potřebuji, jinak bych si na jeho Stezku síly - šakti joga nevzpomněla. Před 25 lety mně taky v mnoha směrech poradila.
LÉČENÍ ŽIVOTNÍ SILOU
armin píše:Tak mne napadá, jestli ten tvůj náhlý obrat od politických keců k duchovnosti, k té opravdové duchovnosti nesouvisí s Alájinou smrtí.
Trini píše:armin píše:Tak mne napadá, jestli ten tvůj náhlý obrat od politických keců k duchovnosti, k té opravdové duchovnosti nesouvisí s Alájinou smrtí.
Nevěděla jsem, že Alaja zemřela. Nečtu ve foru. Odvrat od čtení zpráv a tvojich politických keců nastal ve čtvrtek 22. září.
Ale proč mne v neděli napadl ten Vacek, tak to opravdu nevím. Alaja ho, pokud vím, ráda neměla. Ale jak jsem v neděli četla u něho o Světle, tak jsem myslela na Alaju. Měla Světlo tolik ráda. A jistě pořád má.
armin píše:Zřejmě ten její duchovní základ byl velmi dobrý i když to tak navenek nevypadalo.
armin píše:Mně tenhle Vacek hodně připomíná ducha starých dobrých duchovních dob, kdy se o duchovnost zajímali hlavně duchovně opravdoví lidé.
Arat píše:V neděli se Ája přišla rozloučit, v noci, alespoň se mnou..., zemřela v sobotu 24.9....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 246 návštevníků