Jana píše:Prázdnota znamená, že forma je prázdná a je tvořená prázdnotou.
Jana píše:Nicméně ...bla bla....
vostalpetr píše:Prázdnota není “nicotnost.”
Trini píše:Jana píše:Prázdnota znamená, že forma je prázdná a je tvořená prázdnotou.
Forma je forma a bez forem by nebyl možný svět ani všechny tvorové v něm. "Prázdnota" je paradoxní duchovní koncept vzhledem k projevu, ke světu forem: Že existuje něco, co je zcela bez forem, ale prázdné to opravdu není. To se pozná zkušeností.Jana píše:Nicméně ...bla bla....
Tohle jsou už zcela zbytečné řečičky, aby se mysl vyřádila.
Maharádž: Všichni jste promočení, protože hustě prší. V mém světě je vždy pěkné počasí. Není tu noc ani den, teplo ani chladno. Netrápí mne tu žádné starosti ani výčitky svědomí. Má mysl je osvobozena od myšlenek, neboť tu nejsou žádné touhy, jichž by byla otrokem.
Tazatel: Existují dva světy?
M: Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte.
T: V čem se váš svět liší od mého?
M: Můj svět nemá žádné charakteristické vlastnosti, podle kterých by se dal rozpoznat. Nelze o něm říci nic. Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý. Každý otisk je vymazán, každá zkušenost odmítnuta. Nepotřebuji nic, dokonce ani sebe ne, neboť sám sebe nemohu ztratit.
https://www.advaita.cz/26232n-23.-rozli ... ja-jsem-to
Jana píše:Trini píše:Jana píše:Prázdnota znamená, že forma je prázdná a je tvořená prázdnotou.
Forma je forma a bez forem by nebyl možný svět ani všechny tvorové v něm. "Prázdnota" je paradoxní duchovní koncept vzhledem k projevu, ke světu forem: Že existuje něco, co je zcela bez forem, ale prázdné to opravdu není. To se pozná zkušeností.Jana píše:Nicméně ...bla bla....
Tohle jsou už zcela zbytečné řečičky, aby se mysl vyřádila.
Péťo, bez poznání...
Petra: Forma je forma a bez forem by nebyl možný svět ani všechny tvorové v něm. "Prázdnota" je paradoxní duchovní koncept vzhledem k projevu, ke světu forem: Že existuje něco, co je zcela bez forem, ale prázdné to opravdu není.
Nisargadatta: Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte.
Jana píše:
Péťo, takže okecávání?Petra: Forma je forma a bez forem by nebyl možný svět ani všechny tvorové v něm. "Prázdnota" je paradoxní duchovní koncept vzhledem k projevu, ke světu forem: Že existuje něco, co je zcela bez forem, ale prázdné to opravdu není.Nisargadatta: Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte.
Trini píše:Jana píše:
Péťo, takže okecávání?Petra: Forma je forma a bez forem by nebyl možný svět ani všechny tvorové v něm. "Prázdnota" je paradoxní duchovní koncept vzhledem k projevu, ke světu forem: Že existuje něco, co je zcela bez forem, ale prázdné to opravdu není.Nisargadatta: Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte.
Zřejmě, Jani, nechápeš, že v tom okamžiku, kdy má Nisargadatta tělo a k někomu mluví, tak je ve světě forem. To se můžeš smát, jak chceš, tohle zřejmě nikdy nepochopíš.
Kdyby Nisargadatta nebyl ve světě forem, tak by nemohl nic říkat a ani by nebylo ke komu.
Vůbec se nedivím, že Nisargadatta chtěl, at všechno zapomeneme, co říkal ...všechno to jsou jen koncepty.
salmo1cz píše:Bože můj
A samotná Shunyata je nebo není?
Jak nebo proč je nedostupné, je nebo není?
To samo je odpověď.
Jana píše:Trini píše:Jana píše:
Zřejmě, Jani, nechápeš, že v tom okamžiku, kdy má Nisargadatta tělo a k někomu mluví, tak je ve světě forem. To se můžeš smát, jak chceš, tohle zřejmě nikdy nepochopíš.
Kdyby Nisargadatta nebyl ve světě forem, tak by nemohl nic říkat a ani by nebylo ke komu.
Vůbec se nedivím, že Nisargadatta chtěl, at všechno zapomeneme, co říkal ...všechno to jsou jen koncepty.
Péťo, tohle nejde pochopit.
Jana píše:salmo1cz píše:Bože můj
To samo je odpověď.
Pokud se dokážete soustředit na své tělo jako na prázdný prostor a překonat všechny myšlenky, i kdyby jen na okamžik, vaše mysl bude osvobozena a vezme na sebe formu této prázdnoty.
Trini píše:Jana píše:salmo1cz píše:Bože můj
To samo je odpověď.
Pokud se dokážete soustředit na své tělo jako na prázdný prostor a překonat všechny myšlenky, i kdyby jen na okamžik, vaše mysl bude osvobozena a vezme na sebe formu této prázdnoty.
Jani, ty pořád nejsi schopna poznat, že jsme osvobozeni. Akorát ty jsi neustále připoutaná k těm svým řečičkám. Jednou se od nich osvobodíš....To bude úleva, uvidíš.
Jana píše:Trini píše:Jana píše:salmo1cz píše:Bože můj
To samo je odpověď.
Jani, ty pořád nejsi schopna poznat, že jsme osvobozeni. Akorát ty jsi neustále připoutaná k těm svým řečičkám. Jednou se od nich osvobodíš....To bude úleva, uvidíš.
Péťo, to jsi mě uklidnila, že tu je každému jasné, že není co osvobozovat
Trini píše:Jana píše:Trini píše:Jana píše:
Péťo, to jsi mě uklidnila, že tu je každému jasné, že není co osvobozovat
Po zkušenosti Poznání to rozpoznáš sama, že jsme osvobozeni a nebude potřeba tě uklidnovat.
Jana píše:Je tady jen ta dokonalost,
Jana píše:salmo1cz píše:Bože můj
To samo je odpověď.
Trini píše:
P.S. Potom také přestaneš mít potřebu se neustále dopovat těmihle řečičkami:Jana píše:Je tady jen ta dokonalost,
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 219 návštevníků