od vostalpetr » ned 11. kvě 2025 12:05:32
Strach ze zmizení, který může vzniknout při zkoumání, je starý pocit: "Jsem tělo." Není to strach z nového, ale z opuštění starého. Nemějte strach a ponořte se do svého vlastního Bytí. Když "vy" zmizíte, veškerý strach také. Zůstaňte v tichu, buďte klidní, tady jste. Zůstaňte jako přítomnost ve svém srdci. Nebojte se setkání se Sebou samým, je to to, čím jste vždy byli. Nic nemůže být ztraceno, nemějte strach.
Pouze když něco vlastníte, vzniká strach ze ztráty. Pouze Sebe nelze držet, takže pouze Sebe nelze ztratit. Jediný způsob, jak se vyhnout strachu, je návrat k vnitřní kráse, k Sobě, k pravému Srdci. Můžete se také bát, že budete bez mysli šílení, ale kde je mysl, tam je dualita, a kde je dualita, tam je touha, hněv, nenávist, strach; stručně řečeno: šílenství.
Takže se nebojte ztráty své mysli, protože nemysl je zdravý rozum. To znamená žádné konání, žádné soudy, žádný hněv, to je nejvyšší Moudrost a Mír. Veškerý strach je neopodstatněný, protože veškerý strach je založen na neexistujícím "jiném." Strach existuje pouze v dualitě bdělého a snového stavu. Kde je strach, tam je faleš, k jeho překonání meditujte každý den. Strach je ignorování cíle, takže udržujte silný vztah ke Svobodě, ať už nenávistí nebo láskou. Strach ve zkoumání je skrytý úmysl být s "tím a oním" po zkoumání. Je potlačen a pak máte klid. Ačkoli je potlačen do podvědomé mysli, znovu se probudí. Nepotlačujte je, jen pochopte, že neexistují. Stále můžete mít "to a ono," ale jen vězte, že neexistují. Je to jako děti a jejich pískové hrady na pláži. Hrají si celý den, ale na konci dne se nesnaží udržet písek v kapsách. Radují se, když ho kopnou do oceánu, nebo jen sledují, jak ho příliv odnáší. Takže písek je písek. Nic vám nepatří! Je to všechno jako vánek. Nechte svou mysl tak volnou jako vánek tím, že se nebudete k ničemu přichytávat.
Tajemství štěstí spočívá v tom, že si užíváte zahradu, ale nepřipoutáváte se k ničemu. K poznání Pravdy je zapotřebí nebojácný sattvický intelekt. S myslí zatíženou vasánami, zmatkem a strachy nelze pátrat. Mysl musí být osvobozena od vasán a strachu, a to závisí na intenzitě vašeho toužení. Ignorujte egoistické "já".
Často při prohlubování meditace přichází strach ze smrti. Tento strach pramení z rozpadu jména, formy, představ a identity; jako když řeka vtéká do oceánu a ztrácí svou "řekovost". Tento rozpad je náhlý skok. V tomto bodě se strach přemění v nebojácnost. Strach je produktem bariér, břehů řeky, omezení. Tato omezení jsou mysl.
Strach spočívá pouze ve ztrátě minulých představ a identit. Při setkání s oceánem strach zmizí, jakmile se stanete oceánem. Strach vzniká z myšlenky, že jste odděleni od oceánu, a proto je formou arogance, oddělenosti, ega. Vzdejte se těchto představ a buďte svobodní.
Každý musí zemřít, a proto má každý tento strach. Strach spočívá pouze v tom, že něco ztratíte, když tu nebudete. Odstraňte tento strach tím, že si uvědomíte a praktikujete: "Nejsem ten, kdo zemře." Je to tělo, které zemře. Smrt je pouze pro tělo, ne pro vás! Když tělo zemře, vy ne. To, co je uvnitř těla, nezemře. Pomalu to praktikujte a odstraňte strach ze smrti; prostě vězte: "Nejsem tělo."
Může to trvat nějaký čas, ale znovu a znovu si v mysli opakujte: "Nejsem tělo, nejsem smysly, nejsem činnost se smyslovými objekty." Pokračujte v tom, a jako mantra to bude fungovat. Oddělte se od těchto věcí. Začněte u svého chodidla a uvědomte si, že nejste chodidlo, a pokračujte odtud výše. Poté, co si uvědomíte: "Tohle všechno nejsem já," položte si otázku: "Kdo jsem já?" Pomalu budete pohlceni Pravdou a ztratíte veškerý strach.
Moje zkušenost s vámi zahrnovala tolik míru, že mě to někdy děsí. Co vás vyděsilo? Intenzita zkušenosti. Ale teď nejsem vyděšený.
Jste vyděšeni, protože poprvé máte klid mysli. Nikdo nikdy nemá Mír, ale když ho máte neustále, může vás to vyděsit, pokud je to zkušenost. Nemusíte se bát. Je to jen proto, že nikdo z vašich přátel nebo rodiny nikdy neměl tuto zkušenost. Nikdo nezažil tuto jedinečnou sladkost. Užívejte si svůj život bez ega, jinak vás ego vždy kousne jako štír; to vždy zažíváte. Polibek ega je jako žihadlo štíra.
Nejedná se o strach že zmizení
(Copak se někdo boji spánku ?)
Ale o strach ze smrti
Zde jsem já a kolem mne je "něco" obrovského co mě přišlo zabit
Je všeobecně známo,
Že zfanatizovaní oblblici nemají strach ze smrti
Není to ovšem proto, že rozpustili své ztotožnění s tělem a myslí,
Ale naopak proto, že skrze ztozneni s tělem a myslí se ztoznili s nějakou predstavou
Tudíž ztoznovani se s jinými pocity, představami a vizualizacemi
Je sebeoblbovani
Nikoliv rozpouštění ztozneni ale naopak ztotožňování se
Pokud jde o strach,
Je to pocit jako každý jiný pocit
Snad jen mnohem intenzivnější
Je třeba postupovat tak jako v případě jiných vizi
Tedy jej přijmout do vědomí
Nepotlacet jej nějakým sebeoblbovanim
Neztotožňoval se s ním nechtenim
Tedy nevytvářet žádné napětí
Pouze se uvolnit...