od vostalpetr » pát 12. zář 2025 8:23:42
Jestliže se ztotožňujeme s tělem a tím pádem i s jeho projevy, pak jsme tím, kdo se jeví jako ten, kdo dělá chyby. Pro džívu je rozplynutí iluze oddělenosti tajemstvím – tajnou naukou, ke které nemá přístup.
Půjdeme-li však cestou Pravdy, kterou učí Ramana, Nisargadatta a další, pak nejsem ničím, co je možné vidět, slyšet nebo vnímat smysly. Nejsem ničím, co si o sobě myslím, ani ničím, co si o mně myslí kdokoli jiný. To, co zůstává, když zmizí jakékoli ztotožnění, je pouhé uvědomění „já jsem“, ještě před vznikem samotné myšlenky „já jsem“. Tedy čisté Bytí: klid, mír, bez chyby a bez problému. Stejným způsobem je možné si uvědomit i Tebe: nejsi ničím, co lze zachytit smyslovým vnímáním, ani ničím, co by bylo možné o Tobě myslet. Zůstává to samé – čisté Bytí, které nemá žádnou chybu.
Uvědomění, že ve své podstatě jsi Já, tedy absolutně totéž, je láskou, štěstím a blažeností. Není to osobní láska, že má osoba nemůže být bez Tvé osoby, ale spíš uvědomění skutečnosti, že to, co jsi Ty, nemůže být bez toho, co jsem já – protože zde není žádná oddělenost. Z pohledu osoby se oddělenost může jevit skutečná, ale s uvědoměním toho, kým jsme, se to ukazuje jako pouhá iluze.
A teď zkus na tomto blaženém Bytí najít jakoukoli chybu.
Chyby samozřejmě můžeme vidět, když se ztotožníme s tělem a myslí. Jenže se zmizením iluze oddělenosti mizí nejen konatel, ale i osobní mysl, která by mohla komukoli jakékoli chyby přisuzovat.
Blablabla
Furt dokola pitomá hovna...
Neustálý unik před utrpením !!!
Proč bych doprdele měl vidět chyby při ztotožnění s myslí ???
Je tady univerzální mysl
A ta vidí mnohem lépe chyby než mysl individualni
Protože je vidí z pohledu celku
Proste ti jen nešťastné mrda z lásky,
Nic co by nebylo neznámé...
A teď tahni do prdele nešťastná kundo !