od vostalpetr » pát 09. led 2026 13:00:21
Pohled profesora Horáčka a moderní neurovědy nabízí fascinující paralely k tomu, co mistři jako Ramana Maharši nebo Nisargadatta Maharadž popisují jako "probuzení" nebo realizaci pravého Já.
Když se na to podíváme optikou mozkových sítí, o kterých Horáček mluví, můžeme vidět, co se v biochemii a struktuře mozku pravděpodobně mění:
1. Utišení "Default Mode Network" (Sítě pro bloumání)
Jak zmínil Horáček, tato síť je zodpovědná za naše autobiografické "já" – za neustálé přemítání o minulosti, strachy z budoucnosti a budování příběhu o "mně".
* V běžném stavu: Tato síť produkuje 50–100 % negativních myšlenek a vytváří iluzi odděleného, trpícího ega (iluzi oddělenosti).
* Při probuzení: U pokročilých praktikujících a realizovaných bytostí dochází k výraznému útlumu této sítě. "Já", které by mohlo být nešťastné, prostě přestává být aktivně konstruováno. Zůstává čisté vnímání přítomnosti, což odpovídá Nisargadattovu "Já jsem" bez dalších přívlastků.
2. Rozpuštění "predikční chyby" a odporu
Horáček vysvětluje, že neštěstí pochází z toho, že se realita liší od našich predikcí.
* Duchovní vhled: Mistři učí totální odevzdanost nebo přijetí toho, co jest. Z neurovědeckého hlediska to znamená, že mozek přestává klást odpor realitě. Pokud neexistuje predikce (očekávání), jaký by svět "měl být", nemůže vzniknout frustrace.
* Výsledek: Nastává stav, který Horáček nazývá lehkostí. Pro pravé Já je vše, co se děje, jen "hrou" , která nenarušuje vnitřní klid.
3. Odpojení od biologického stresu
Zatímco běžný mozek pod vlivem stresu "rozpojuje neurony", mozek v hlubokém míru (Samadhi) funguje v koherentním stavu.
* Nezávislost na vnějšku: Mistři mluví o štěstí nezávislém na objektech. Neurověda by řekla, že systém odměny v mozku (dopamin) už není vázán na vnější stimuly (peníze, úspěch), ale je stabilizován hlubokým vnitřním klidem (vliv GABA a dalších mediátorů), který pramení ze samotného Bytí.
4. Průhled skrze "balast" (Ketaminový efekt v přirozené formě)
Horáček zmiňuje, že látky jako ketamin mohou "odstřihnout schémata" a ukázat nám, kým jsme pod nánosem kultury a historie.
* Trvalé probuzení: Zatímco látka je dočasná, realizace u Mistrů je trvalým rozpuštěním těchto filtrů. Mozek už neinterpretuje svět skrze "nálepky" a diagnózy, ale vnímá přímo podstatu reality.
Shrnutí v duchu Ramany a Nisargadatty
To, co Horáček nazývá resiliencí a přesným myšlením, je v duchovním kontextu procesem Atma-višára (sebezpytování). Tím, že se soustředíme na zdroj vědomí, mozek přestává investovat energii do "rozpojených neuronů" stresu a začíná rezonovat s jednotou.
Z hlediska pravdy je mozek pouze nástrojem (orgánem), který se v přítomnosti realizovaného vědomí "přelaďuje" na vyšší frekvenci – z režimu "přežití odděleného já" do režimu "zrcadlení neomezeného Bytí".
Nic
Poděkoval: 80
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích
To jsou debility,
Tam, kde energie volně proudi nevzniká žádné napětí
Můžeš být kopaná do prdele kdykoliv vyseres hovno
A je zcela jedno zda je tak činěno pozitivistický či negativně..
Postačí znalost Ohmova zákona o proudu, napětí a odporu..