vostalpetr píše:
Je zajímavý,
Jak nejvíc zvaniva piča mele o svém opaku - tichu
Tak tak
vostalpetr píše:
Je zajímavý,
Jak nejvíc zvaniva piča mele o svém opaku - tichu
Jsem to, co je, když není nic jiného.“ — Nisargadatta Maharadž
Klíčem k Maharšiho pohledu na karmu je pochopení, že karma existuje pouze tehdy, pokud existuje ego.
Pokud věříte, že jste tělem a myslí, pak jste plně v moci karmy. Pokud skrze dotazování „Kdo jsem já?“ odhalíte, že jste čisté vědomí, karma ztrácí svůj subjekt.
Když se ho jeden z návštěvníků zeptal: „Je možné uniknout prárabdha karmě?“, Maharši odpověděl s neúprosnou logikou:
„Prárabdha se týká pouze těla. Jelikož se ztotožňujete s tělem, ptáte se na osud. Ale jste vy tímto tělem? Pokud nejste tělem, pak pro vás žádný osud neexistuje.“
Ramana Maharši nám neodkázal techniky, jak si „vylepšit karmu“. Učil nás, jak se z mechanismu karmy úplně vymanit. Jeho poselství je jasné: Místo toho, abyste se snažili změnit svůj osud, hledejte toho, komu se tento osud děje.
Když pochopíme, že nejsme omezenou schránkou těla, ale nekonečným prostorem, v němž se vše objevuje, zjistíme, že jsme byli vždy svobodní – bez ohledu na to, co nám hvězdy nebo minulost přichystaly.
---
Citáty k rozjímání:
* "Všechny karmy jsou zničeny realizací Já."
* "Odevzdání se znamená, že přijmete cokoli, co se děje, jako vůli Boží. Pak pro vás není žádná karma."
* "Dokud si myslíte, že jste konatelem, musíte zakoušet plody svých činů. Jakmile realizujete Já, konatel zmizí a s ním i karma."
---
Tento článek čerpá z klasických děl jako „Talks with Sri Ramana Maharshi“ a „Be As You Are“ od Davida Godmana.
Návštěvník
Odevzdání se znamená, že přijmete cokoli, co se děje, jako vůli Boží. Pak pro vás není žádná karma."
Prárabdha se týká pouze těla.
Hlavní body Rupertova vysvětlení:
Účel otázky: Otázka typu „Kdo si uvědomuje mou zkušenost?“ nebo „Co je to, co je vědomé?“ má jediný účel: odloučit nás od obsahu naší zkušenosti (myšlenek, pocitů, vjemů) a obrátit pozornost zpět k subjektu – k tomu, co si uvědomuje.
Přechod k bytí: Jakmile se pozornost vrátí k Já, otázka splnila svůj úkol. Není třeba ji opakovat. V tu chvíli se sebe-dotazování mění v sebe-spočívání (Self-abidance). Člověk v tomto stavu prostě odpočívá, klesá do něj a zůstává jím.
Zjednodušení na „Já jsem“: Postupem času už není třeba celá věta. Stačí si v mysli jen jednou nechat zaznít „Já jsem“. Tato slova fungují jako portál k naší pravé přirozenosti. Nakonec zmizí i slova a zbude jen tiché spočinutí.
Metafora svlékání vrstev: Rupert vede Kate meditací, kde si představuje, že odkládá myšlenky, pocity, vzpomínky a vjemy těla. To, co zbývá, když je vše odstraněno, je naše „nahé bytí“ – čisté vědomí.

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků