Moudra pro každý den

naše první fórum... :-)

Re: Moudra pro každý den

Příspěvekod Jarka » pon 20. dub 2026 8:13:15

Vnímáme jen tolik temnoty a zla ve svém okolí,
kolik strachu a zloby živíme uvnitř sebe.

Vladimír Kafka
Jarka

Příspěvekod vostalpetr » pon 20. dub 2026 8:17:09

Tak, tak,

To je základ "duchovna"

Podsunout druhým zlo utrpení, ega, světa !!

A z tohoto se pak vysere pozitivismus duchovní cesty,

Osvícení, neměnnosti a věčnosti, božího království atd

A tak se lidem neustále podsouvá zlo, aby se mohlo blbnout s dobrém !!!

:halo:
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pon 20. dub 2026 8:22:48

PS

Největším zlem jsou tak dobroserove,

Bojující proti zlu

Především duchovnaci a politici !!!
vostalpetr

Příspěvekod Jarka » pon 20. dub 2026 18:59:18

Jarka

Příspěvekod Jarka » úte 21. dub 2026 9:41:23

„Svět patří těm, co se neposerou.“ — Charles Bukowski
Jarka

Příspěvekod vostalpetr » úte 21. dub 2026 9:52:10

Jarka píše:„Svět patří těm, co se neposerou.“ — Charles Bukowski

A těm co se poserou patří duchovno, náboženství a politika !

To aby mohli svět posrat podle své posranosti !!!

:bumpc:
vostalpetr

Příspěvekod Jarka » pát 24. dub 2026 9:05:22

„Kdybych mohl volit, dal bych přednost tiché moudrosti před upovídanou hloupostí.“ Marcus Tullius Cicero
Jarka

Příspěvekod Jarka » ned 26. dub 2026 8:00:49

Jarka

Příspěvekod vostalpetr » ned 26. dub 2026 8:04:11

Jo,

a dej jí ptáka

A ona ho zavře do klece !!!

:malir:
vostalpetr

Příspěvekod Jarka » ned 26. dub 2026 8:09:31

Jarka

Příspěvekod Jarka » ned 26. dub 2026 10:36:30

Jarka

Příspěvekod vostalpetr » ned 26. dub 2026 10:44:20

Jj,

Někdy je problém i s tím,

že nemá problém !

:kafe:
vostalpetr

Příspěvekod Jarka » ned 26. dub 2026 10:47:09

Někdo má holt problém na každé řešení.... :tralala:
Jarka

Příspěvekod Jarka » čtv 04. čer 2026 10:03:39

Jarka

Příspěvekod vostalpetr » čtv 04. čer 2026 11:04:10

Pouze relaxace je činnost mimo ego,

Každý záměr ega, i ten neuvědomělý, neumožní relaxaci

Vše ostatní včetně uvědomování je činnosti ega !

Ego - mysl si dokáže vše přivlastnit a zmanipulovat k sebeposileni ...

Taková je síla tvořivé síly projevu - lásky !
vostalpetr

Příspěvekod Jarka » úte 09. čer 2026 15:12:12

• Pokud žiješ pro to, aby Tě lidé přijali, pak umíráš s každým jejich odmítnutím.
• Když jsem četl Bibli, napočítal jsem v ní větu “Neboj se” třistapětašedesátkrát. Myslím, že je to připomínka na každý den, abychom žili beze strachu. Abychom skutečně žili!
• Když jsem v roce 1977 utekl do zahraničí, denně jsem se obviňoval. Vypadalo to, že se dvěma dětmi umřeme hlady. Čas mě ale naučil dívat se dopředu a nikdy se necítit provinile za rozhodnutí, které jsem v dané chvíli vnímal jako nejlepší.
• To nejlepší na minulosti je, že nám ukazuje, co si nemáme přinášet do budoucnosti.
• Tajemství životního úspěchu a štěstí není v tom, co děláš, ale jak to děláš. Ne v tom, co vidíš, ale jak se na to díváš. Ne v tom, co Ti přináší nebo odnáší život, ale jak dokážeš prožít každý jeho okamžik. O štěstí nebo neštěstí člověka nikdy nerozhoduje co, ale jak.
• Když jsem byl na dně, pomohlo mi představit si sebe jako mrtvého. Bez možnosti cokoli už změnit. Pak jsem otevřel oči. Najednou jsem měl moc změnit všechno.
• Slyšel jsem repliku, že člověk má jít do hrobu zhuntovanej. Nesouhlasím s tím. Člověk má jít do hrobu především vzdělanej. Proto se pořád učím. Duše smrtí neumírá.
• Ostré slovo? Raději mlčím. Říkám si, že moudrý člověk má své myšlenky v hlavě, hlupák na jazyku.
• Nejvíce zbytečných starostí mi v životě odebralo uvědomění, že nemusím bránit ani vysvětlovat jakékoli své rozhodnutí před druhými. Protože je to můj život.
• Neříkejte, že žijeme jenom jednou. Není to pravda. Žijeme znovu každé ráno. Umíráme jen jednou.
• Snažím se žít tak, abych byl člověkem, o jakém jsem toužil v mládí. To je cesta, jak si splnit své sny.
• Přál jsem si nebýt ničí nepřítel, ale když mě tak někdo vnímal, odmítl jsem být jeho oběť.
• Žít šťastný a spokojený život, to není náhoda, která spadne z nebe nebo se stane zásluhou okolností. Žít šťastný a spokojený život je především osobní rozhodnutí. Rozhodnout se žít takový život, aby mi na něm záleželo.
• Nejvíce o sobě jsem se naučil ve chvílích klidu a vnitřní rovnováhy. A to nejzajímavější, co jsem se naučil, bylo, kolik síly mi dá nechat některé věci být.
• Nikdy nedovol, aby strach rozhodoval o Tvé budoucnosti.
• Lépe je věřit a zklamat se, než prožít celý život bez naděje.
• Všechno, co děláš z lásky, děláš dobře.
• Když miluješ to, co děláš, nebo když miluješ to, co máš, v tu chvíli máš všechno, co v životě potřebuješ.
• Když děláš věci s láskou, dáváš tím lidem ve svém okolí doživotní vzpomínku, že jsi tu pro ně byl.
• Jako malého mě děsily bouřky a hromobití. Myslel jsem si, že se na mě nebe zlobí. Jak jsem zestárl, zjistil jsem, že mě bouřky a hromobití uklidňují. Možná proto, že vím, že se i příroda potřebuje někdy vykřičet.
• Říká se o mně, že rád mlčím. Neznamená to, že jsem klidný a bezstarostný. Jen prožívám boje, o kterých nikdo nic neví.
• Nerozmlouvejte mi to, jak žiji. Jsem jen člověk, který musí zemřít - a ten den se s každým dnem blíží. Proto mě, prosím, nechte žít tak, jak chci.
• Můj život možná nemá všechno, jak si představujete, ale já jsem vděčný za všechno, co mám. Díky tomu mi připadá, že můj život má všechno, co potřebuji.
• S nikým se nepoměřuji, nezávodím. Proto když běhám, nikdo mě nemůže porazit.
• Rád cestuji. Když je mi dobře a cestuji, je mi ještě lépe. Když je mi špatně a cestuji, zapomínám na to špatné. A když se v mém životě nic neděje, cestuji, protože se něco vždy začne dít.
• Lidé se prý nemění. Já se snažím nebýt stejný. Naopak být každý den lepší.
• Dávám si pozor na své myšlenky. Jsou totiž jako dům, ve kterém pak musíme bydlet.
• Mám pořád oči na stopkách. Ještě se mi nestalo, aby nějaký okamžik přišel v životě dvakrát.
• Emigrace mě mnohému naučila. Zpočátku jsem prosil Boha, aby učinil můj život snazším. Časem jsem se naučil soustředit spíše na to, abych já byl silnějším. Nakonec jsem v Americe natočil čtyřicet čtyři filmů.
• Když odcházím do divadla nebo z divadla, nikdy ty, na kterých mi záleží, nezanechávám bez laskavého slova. Uvědomuji si totiž, že je možná vidím naposledy.
Jan Tříska
Jarka

Příspěvekod Jarka » úte 16. čer 2026 14:03:03

Jarka

Příspěvekod armin » úte 14. črc 2026 13:22:35

Kdo zbožňuje velký kyj, kompenzuje malý pyj.
(Sigmund Freud)
armin

Příspěvekod armin » úte 14. črc 2026 22:37:13

[Madždžhmanikájó, 129, sv.3, s. 171]

Mnichové, jako se stíny vysokých vrcholků horských snášejí v době západu slunce na zemi, kladou se na ni, rozprostírají se po ní, tak se také snáší k rozumnému muži, když usedl do lenošky nebo se položil na lůžko nebo ulehl na zemi, to, co dříve krásného vykonal myšlením, řečí, skutky, ukládá se to v jeho nitru a rozprostírá se to v něm.
Tehdy si, mnichové, rozumný muž pomyslí: Nedopustil jsem se zlého, nedopustil jsem se krutosti, nedopustil jsem se hříchu, dobře jsem jednal, blahodárně jsem jednal, ochraňoval bázlivé. Až zemru, půjdu cestou těch, kteří se nedopustili zlého, kteří se nedopustili krutosti, kteří se nedopustili hříchu, kteří dobře jednali, blahodárně jednali, ochraňovali bázlivé.
Muž ten není zarmoucen, není v nesnázích, neběduje, nebije se kajícně v prsa, neupadá v zoufalství.
armin

Předchozí

Zpět na Všechno možný