Má být opuštěno 2

naše první fórum... :-)

Re: Má být opuštěno 2

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 10:57:30

K hlubšímu uvolnění se používá technika prodýchávání - směrování vědomí do míst, kde se ty nevědomé rozpory a tendence promítají do těla, páteře, nohou, velkých kloubů a tak se dostávají do vědomí, případně se tím i urychluje karmické vyrovnávání.
To prodýchávání velkých kloubů - kolena, kyčle, praktikoval Drtikol, jak o tom psal ve svých poznámkách.

To jo,

To je dobre cvičení

Ale dle mého názoru to je duplikát toho, co má dělat praxe dzogcenu spontánně

Prostoupí tělo a těla a rozpustí vasany zcela spontánně a nevědomě

energií světla - šakti

A takto přes savikalpa samadhi se dojde k sahadza nirvikalpa samadhi

až k možnosti proměnění těla ve světlo

To je lepší postup než dznana s uvnitrnovani, srdcem a sebedotazování atd.

Protože neobchází vasany a nevede k realizaci Armani ale Brahmanu...

Navíc,

Mně to přijde zcela spontánní a fungující na pouhém uvolnění od tužeb

Aniž by se vytvářely nějaké nauky s koncentracemi a teorií apd.

Proto kritizují vselike mistry a návody apd.

To, v čem si Jana rochni jak prase v žitě a čím se oblbuje

Ať už vizualizacema nebo jini lidé praktikováním...
vostalpetr

Příspěvekod armin » pát 17. črc 2026 11:47:09

vostalpetr píše:
Prostoupí tělo a těla a rozpustí vasany zcela spontánně a nevědomě

energií světla - šakti

No, to se tak říká, aby se to dělalo v naději, že se něco udělá za nás.
Světlo je krásné a povznášející, takže je to příjemná praxe.
I to prodýchávaní "světlem vědomí" - třeba jako součást relaxace před spaním je krásná praxe
Výsledek je ale zase, že to světlo vynese obsahy nevědomí do vědomí a tam se ta změna, uvolnění teprve vědomě uděje.
Nevědomě se nic neuvolní, nevyruší, nepozná, nikdo se za nás nevyčůrá.

"Amen, pravím ti, že odtud nevyjdeš, dokud nezaplatíš do posledního haléře."

A i když bytost dosáhne všech samadhi a kdoví čeho, nakonec se zase vrátí zpátky na zem, dokud není vše vyrovnáno.
To je přirozený zákon bytí a není důvod aby tomu bylo jinak.
armin

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 12:50:36

Vědomí a uvědomění s tím nemá nic moc společného,

Stavební materiál je Světlo, ať už osvícení nebo připoutanosti, prostě všeho

hlavně karmy..

Vědomí je plátno

Světlo je promítačka jenž tvoří film a projev včetně osoby a těla

Láska je pohon všeho

Co bys ty platil ?

Nic z toho jsi nevytvořil, jen sis to (hloupě) přivlastnil a tak se stal konatelem

Proto je z hlediska ega podstatně pouze puštění ztotožňování s touhou

To je to jediné co může udělat, tedy v rámci svých možností

Nakonec,

To všichni říkají, ale většinou až na konci svých rad a sadhan..

Takže vše ostatní jsou jen pomůcky...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 12:56:24

Uvědomění,

To se pouze buďto rozšiřuje, nebo zužuje,

Proto taky funguje ono prodychavani těla i bez uvědomění,

Ono rozšíření vědomí je pouze následek účinku světla, šakti...

Samozřejmě je to všechno celek Já,

Jen jsem to rozsekal na sekanou

Aby bylo vidět co za čím stojí

A ne jako Maháriši jenž mluví pouze o plátně Vědomí...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 18:50:47

Tedy i v dzogchenu se mluví o přítomnosti a jasnosti atd.

Ale základ vidím v uvědomění "prostoru" nebo otevření se prostoru

Což je opakem kořene ega - ztotožnění se s tělem

Tedy nejsem pouze toto tělo!

Duplikátem je pak šakti a kundalini joga či prodychavani těla apd.
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 18:56:37

Výsledek je ale zase, že to světlo vynese obsahy nevědomí do vědomí a tam se ta změna, uvolnění teprve vědomě uděje.
Nevědomě se nic neuvolní, nevyruší, nepozná, nikdo se za nás nevyčůrá.

To je názor dznany,

Která se věnuje vědomí a uvědomění

Což není celek Já kde je i Světlo a Blaženost ...
vostalpetr

Příspěvekod armin » pát 17. črc 2026 19:04:58

No jo. Ale jak probíhá to přivlastnění a to puštění?

To že přivlastnění probíhá z hlouposti (koho?) se tak říká aby i slabší intelekt pochopil, přijal, že je dobré se pustit.
Zpočátku puštění, zmenšování se probíhá poznáváním, že to k ničemu není, že se to vždy nakonec pos...
Jak říkal Šalamoun "Marnost nad marnost, všechno je marnost a trápení ducha". Tím všechno je myšleno jen to usilování něco získat přivlastnit si - něco mít, něčím být apod. a udržet si.

Mám dojem že vznik toho přivlastnění a vznik toho kdo si přivlastňuje probíhá současně a také se tak udržuje. Že není jedno bez druhého.

Proto je tak těžké to ´plné puštění. Tedy puštění i sebe sama.

Puštění probíhá běžně tak, jako leze píďalka. Napřed se chytne něčeho jiného a pak se teprve pustí toho čeho se držela do té doby.
armin

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 19:37:19

Mám dojem že vznik toho přivlastnění a vznik toho kdo si přivlastňuje probíhá současně a také se tak udržuje. Že není jedno bez druhého.

To jo,

A příčinou je zaměření pozorování, tedy opakovane pozorování

V podstatě zúžení pozornosti

Proto obces píšu že je to ne-pozorováni

Něco na způsob "čumění do blbá" kdy sice díváš ale nic nevidíš

Tedy spíše vidíš celek než detail, ale to neznamená že nevidíš detail, ale je součástí celku

Samozřejmě vždy lze zaměřit pozorování pouze na konkrétní věc jako to dělá ego

Jenže to je zúžení uvědomování

Z hlediska poznání nevíš nic a zároveň víš všechno,

Tedy v případě že něco potřebuješ vědět

Podobné jako intuice

Jak to říkal Svěrák v Cimrmanovi :

Nevíš nic zato to víš správně ..
vostalpetr

Příspěvekod Pedrito » pát 17. črc 2026 19:44:53

To je dobre cvičení

Člověk je zrozen k pohybu a práci.. a lásce, radosti. A to, co ho uhnětlo, je tichem tišším než ticho.. jak je známé...

Je to jak srdce v srdci. Ono bije vlevo, tam cítíme.. Ale hloub pod buňkami a atomy, je tišina vesmírná. Nemá jména ani idejí, stran.. Drahokam ticha v očích novorozeněte. To my jsme toho jmény a pocity a myšlenkami.. veděním o tom.
Pedrito

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 19:45:51

Puštění probíhá běžně tak, jako leze píďalka. Napřed se chytne něčeho jiného a pak se teprve pustí toho čeho se držela do té doby.

Vůbec netuším jak to probíhá,

Ale vždycky se najde čeho se chytnout

Ale když jsem rozvažoval, zda-li se chytnout nebo ne,

Nechal jsem to na vědomí a nenutil jsem jej se nechytat

Je to "jeho boj" a ne můj

Vědomí to vytvořilo tak ať si to rozpustí

Buď vůle tvá a já ti do toho kecat nebudu i když vidím že jsem se chytnul

Což by asi dznanin takto vědomé neudělal..
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 20:15:25

To jsem vyrazil z AI

Odevzdání se vyšší síle (Prapatti / Šaranágati)Ačkoli je Maháriši známý především učením o stezce poznání (Džňána márga), cestu odevzdání (Bhakti márga) považoval za rovnocennou a stejně účinnou

.Dva způsoby osvobození: Maháriši často opakoval: „Jsou jen dva způsoby, jak dosáhnout osvobození. Buď se ptejte 'Kdo jsem já?', nebo se zcela odevzdejte Nejvyšší síle.“
Konec břemene: Člověk se podle něj podobá cestujícímu ve vlaku, který si nechává těžké zavazadlo na hlavě, místo aby ho položil na podlahu. Vlak (Šakti / Bůh) veze vlak i se zavazadlem. Skutečné odevzdání znamená složit toto břemeno (své starosti, plány a ego) a uvědomit si, že tatáž síla, která řídí celý vesmír, se postará i o nás.Kde se potkává Bhakti a Džňána: Dokonalé odevzdání vyžaduje, aby člověk odevzdal i samotné ego. Jakmile neexistuje žádné „já“, které by vlastnilo své skutky, zbývá pouze čisté Bytí. V tomto bodě se cesta lásky a odevzdání stává totožnou s cestou poznání.

Co je (a co není) skutečné odevzdáníMnoho lidí si myslí, že odevzdání znamená říct „Bože, dělej si se mnou, co chceš,“ a pak dál žít v úzkostech nebo očekáváních. Maháriši toto polovičaté odevzdání odmítal.Absolutní absence podmínek: Skutečné odevzdání znamená, že Bohu nebo Guruovi nekladete žádné podmínky. Nemůžete říct: „Odevzdávám se ti, ale zařiď, ať se uzdravím a ať mám dost peněz.“ Odevzdáváte se bez ohledu na to, co přijde – ať je to radost, nebo bolest.Odevzdání práva na stěžování: Pokud se skutečně odevzdáte Vyšší síle, ztrácíte právo si stěžovat na svůj osud. Vše, co se vám děje, pak přijímáte jako vůli Toho, komu jste se svěřili.Zánik toho, kdo se odevzdává: Maháriši říkal, že dokud existuje pocit „já se odevzdávám“, odevzdání není úplné. Skutečné odevzdání nastává tehdy, když si uvědomíte, že žádné individuální „já“ nikdy neexistovalo a že vše je pouze pohybem jediné Božské síly.

Praktický návod: Jak se odevzdat v každodenním životě
Hledající si často stěžovali, že nedokážou mysl udržet v klidu. Maháriši jim dával tuto praktickou radu založenou na odevzdání:Přestaňte nést břemeno konatelství: Kdykoli se objeví úzkost z budoucnosti nebo výčty z minulosti, připomeňte si, že svět neřídíte vy. Ta síla, která dává růst stromům a pohybuje planetami, se postará i o vaše tělo a vaše povinnosti.Přijměte svůj osud (prarabdha karma): Maháriši učil, že to, co má toto tělo v životě zažít, je již předem určeno Vyšší mocí pro jeho duchovní růst. Odevzdání znamená nebojovat s tím, co nemůžete změnit, ale vnitřně se od toho odpoutat.Vraťte myšlenky jejich majiteli: Kdykoli vás přepadne touha nebo strach, Maháriši radil: „Darujte tuto myšlenku Bohu. Řekněte: 'Tato touha patří Tobě, ne mně.'“ Tím, že Bohu odevzdáte své touhy, mysl přirozeně utichne.

No jo, není to žádnej zázrak...
vostalpetr

Příspěvekod Pedrito » pát 17. črc 2026 20:42:50

Mě se líbí přirovnání, jak jel borec do chrámu na koňi.
Jel a jel a bojoval, hrál divadlo, zpíval, sbíral co kde našel. Kůň funěl už. A tu konečně chrám.
Jenže můstek jen bez koňe. Ok, ale začalo to pod ním praskat. A tak odhazoval z tašek..
A v poslední příčce musel zahodit i oděv... Došel naháč. A co bylo potom, kdo ví?
Pedrito

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 20:46:04

Dva způsoby osvobození: Maháriši často opakoval: „Jsou jen dva způsoby, jak dosáhnout osvobození. Buď se ptejte 'Kdo jsem já?', nebo se zcela odevzdejte Nejvyšší síle.“

A to říká i Cimrman,

Buďto hledáme pravdu nebo odstraňujeme omyl, což ach viděl jako to odevzdání...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » pát 17. črc 2026 20:50:12

Pedrito píše:Mě se líbí přirovnání, jak jel borec do chrámu na koňi.
Jel a jel a bojoval, hrál divadlo, zpíval, sbíral co kde našel. Kůň funěl už. A tu konečně chrám.
Jenže můstek jen bez koňe. Ok, ale začalo to pod ním praskat. A tak odhazoval z tašek..
A v poslední příčce musel zahodit i oděv... Došel naháč. A co bylo potom, kdo ví?

Pak běhal po světě nahatej,

jako ti indičtí naga babove

Naga Baba (nebo Naga Sadhu) je označení pro specifickou a vysoce respektovanou skupinu hinduistických asketů (sadhůů), kteří zasvětili svůj život uctívání boha Šivy a absolutnímu odříznutí se od materiálního světa. Jsou známí svým radikálním životním stylem, asketickými praktikami a rolí „duchovních bojovníků“ za ochranu víry.Hlavní rysy a způsob životaNahota jako symbol: Slovo „Naga“ je odvozeno ze sanskrtského slova pro „nahý“. Tito mniši nenosí téměř žádné nebo vůbec žádné oblečení, což symbolizuje úplné překonání ega, studu a závislosti na fyzickém světě.Tělo pokryté popelem: Svá těla potírají posvátným popelem (vibhutí) z rituálních ohňů, což představuje pomíjivost lidského života a smrtelnost těla.Vzhled: Typické jsou pro ně dlouhé, nikdy nestříhané spletené vlasy (džaty), plnovous a nošení náhrdelníků z posvátných semínek rudrákša.
vostalpetr

Příspěvekod salmo1cz » pát 17. črc 2026 22:19:16

Tak to já se. obávám, že to co hledáš v těch textech nikdy nenajdeš.
Protože tu cestu směřují státi se konečně zase plátnem.
Zabít mysl, zabít svět snad jedině bódhisattva má možnost volby.Ten který se vynořil aby zachránil živoucí z nekonečného utrpení světa.

https://webmium.blob.core.windows.net/u ... hajana.pdf
Viveka khyati...Para Vairagya
salmo1cz

Příspěvekod armin » pát 17. črc 2026 22:59:46

salmo1cz píše:Protože tu cestu směřují státi se konečně zase plátnem.

To je zase jenom koncept, co se drží konatele. Zase rozdělování.
"Ničím nebýt" ani plátnem. ničím se nestávat. To by byla zase ta píďalka.
armin

Příspěvekod Pedrito » sob 18. črc 2026 1:18:48

vostalpetr píše:
Pedrito píše:Mě se líbí přirovnání, jak jel borec do chrámu na koňi.

Pak běhal po světě nahatej,

jako ti indičtí naga babove

Naga Baba (nebo Naga Sadhu) je označení pro specifickou a vysoce respektovanou skupinu hinduistických asketů (sadhůů), kteří zasvětili svůj život uctívání boha Šivy a absolutnímu odříznutí se od materiálního světa. Jsou známí svým radikálním životním stylem, asketickými praktikami a rolí „duchovních bojovníků“ za ochranu víry.Hlavní rysy a způsob životaNahota jako symbol: Slovo „Naga“ je odvozeno ze sanskrtského slova pro „nahý“. Tito mniši nenosí téměř žádné nebo vůbec žádné oblečení, což symbolizuje úplné překonání ega, studu a závislosti na fyzickém světě.Tělo pokryté popelem: Svá těla potírají posvátným popelem (vibhutí) z rituálních ohňů, což představuje pomíjivost lidského života a smrtelnost těla.Vzhled: Typické jsou pro ně dlouhé, nikdy nestříhané spletené vlasy (džaty), plnovous a nošení náhrdelníků z posvátných semínek rudrákša.

Tak ty neznám.. Jen Náthy. Ti se tam rojili někde kolem Kašmíru. Tam někde tkal i Kabír.
Pedrito

Předchozí

Zpět na Všechno možný