od Alaja » sob 27. úno 2021 0:15:56
Kapitola 80
1. V oněch dnech mi odpověděl anděl Ureel: "Hle, Henochu, ukázal jsem ti a odhalil všechno, abys viděl slunce i měsíc a ty, kdo řídí hvězdy nebes, i všechny ty, kdo mění jejich činnost, jejich období i jejich vycházení.
2. Ve dnech hříšníků budou roky kratší a jejich semena se na jejich pozemcích a polích budou opožďovat a všechny věci na zemi budou obráceny naruby a nebudou se dostavovat v pravý čas, déšť bude zadržován a nebe nedovolí zapršet.
3. A v oněch dobách se budou plody země zpožďovat a nevzejdou v pravý čas a plody stromů se neurodí, kdy by měly.
4. Měsíc změní svůj řád a ve svém čase nebude viditelný.
5. V oněch dnech bude možno na nebi spatřit neúrodu, jak přichází na nejzazších velkých vozech od západu a měsíc bude zářit víc než obvykle.
6. Mnozí velitelé předních hvězd se dopustí chyb, v důsledku nichž ony změní své dráhy a poruší svou činnost, takže nebudou viditelné v obdobích, jež jim byla stanovena.
7. Celý řád hvězd bude před hříšníky uzavřen a myšlenky těch, kdo bydlí na zemi, budou ve vztahu k nim! zmatené a oni se odchýlí ze všech svých cest, budou chybovat a považovat je za bohy.
8. Zlo na ně přicházející se rozmnoží a stihne je pohroma, která je všechny zahubí."
Kapitola 81
1. Dále mi řekl: "Henochu, pozoruj nebeskou tabuli a čti, co je na ní napsáno, abys porozuměl všem věcem, jedné po druhé."
2. A tak jsem pozoroval nebeskou tabuli a četl všechno, co na ní bylo napsáno; všemu jsem porozuměl a přečetl jsem knihu všech skutků lidí i všech dětí těla, které budou na zemi po všechna pokolení světa.
3. Ihned jsem velebil velikého Pána, Krále slávy světa, za to, že učinil všechna díla světa, a chválil jsem Pána za jeho trpělivost a žehnal jsem nad lidskými syny.
4. Poté jsem pravil: "Blahoslavený je muž, jenž umírá spravedlivý a bezúhonný, proti němuž nebyla sepsána žádná kniha zaznamenávající jeho nespravedlnosti a proti němuž není namířen soudný den."
5. Oněch sedm svatých mě poponeslo a postavilo na zem přede dveře mého domu. Pravili mi: "Zprav o všem svého syna Metúšelacha a ukaž všem svým dětem, že žádná tělesná bytost nemůže být před Pánem spravedlivá, neboť je jeho pouhým stvořením.
6. Jeden rok tě ponecháme u tvých dětí, podle příkazu!, abys své děti učil, zapsal to pro ně a všem svým dětem to pak dal na srozuměnou. V druhém roce tě z jejich středu vezmou.
7. Tvé srdce nechť je silné, neboť dobří budou dobrým zvěstovat spravedlnost, spravedliví se budou radovat se spravedlivými a navzájem si budou přát blaho.
8. Avšak hříšníci budou umírat s hříšníky a odpadlíci utonou spolu s odpadlíky.
9. A ti, kdo jednali spravedlivě, nezemřou kvůli špatným skutkům lidí a vody potopy budou shromážděny kvůli činům svévolníků."
10. V oněch dnech se mnou rozmluvu ukončili. Vrátil jsem se ke svým lidem a velebil Pána všehomíra.
Kapitola 82
1. Nyní, můj synu Metúšelachu, vyprávím toto všechno tobě a pro tebe zapisuji; všechno jsem ti vy jevil a dal ti knihy týkající se všech těchto věcí. Uchovej, můj synu, knihu z rukou svého otce, abys ji mohl předat pokolením světa.
2. Moudrost jsem dal tobě, tvým dětem i těm, kdo se stanou tvými dětmi, aby ji pak i oni mohli předat svým dětem, budoucím pokolením, tuto moudrost, přesahující jejich chápání.
3. Ti, kdo jí porozumí, nebudou spát, nýbrž budou naslouchat svým uchem, aby se této moudrosti naučili; ona pak ty, kdo z ní budou čerpat, potěší více než dobrý poknn.
4. Blahoslaveni jsou všichni spravedliví, blahoslaveni jsou všichni ti, kdož se ubírají po cestách spravedlnosti a nehřeší jako svévolníci při počítání všech svých dnů, během nichž slunce putuje po nebi; po třicet dní vstupuje a vychází skrze brány společně s náčelníky tisíců tohoto řádu hvězd, společně se čtyřmi, kteří byli přidání, aby rozlišovali čtyři období roku; oni je vedou a spolu s nimi vstupují ve čtyřech dnech.
5. Kvůli nim se lidé mýlí a nezahrnují je do počtu celého světa; lidé se vskutku mýlí a nerozpoznávají je přesně.
6. Oni totiž k počítání roku patří a také jsou na věky zaznamenáni: jeden v první bráně, jeden ve třetí, jeden ve čtvrté, jeden v šesté; rok se završuje ve třech stech šedesáti čtyřech dnech.
7. Zpráva o tom je pravdivá a zaznamenaný počet je přesný, neboť světla, měsíce, svátky, roky a dny mi ukázal a odhalil Ureel, jemuž Pán celého stvoření světa dal pro mne příkaz ohledně nebeského zástupu.
8. On má v nebi ve dne v noci moc dávat světlům zářit nad lidmi slunci, měsíci a hvězdám jakož i všem nebeským mocnostem, které obíhají po svých drahách.
9. Toto jsou řády hvězd, které zapadají na svých místech a ve svých obdobích, svátečních dnech a měsících".
10. Toto pak jsou jména těch, kteří je vedou a kteří dohlížejí a vstupují v pravý čas a kteří je vedou po jejich místech, jejich řádech, obdobích, měsících, mocnostech a stanovištích.
11. Jejich čtyři vůdcové, kteří rozlišují čtyři období roku, vstupují jako první; po nich vstupuje dvanáct vůdců řádů, kteří rozlišují měsíce, a tři sta šedesát náčelníků tisíců, kteří dělí dny a čtyři dny přestupné, jakož i vůdcové, kteří dělí rok na čtyři období.
12. Tito náčelníci tisíců jsou včleněni mezi vůdce a vedeného, každý na své místo; jejich vůdcové pak provádějí rozdělení.
13. A toto jsou jména vůdců, kteří oddělují čtyři ustanovená období roku: Melke'el, Helemmelek, Mele'ejel a Narel.
14. Jména těch, které oni vedou, jsou: Adnare'el, Ijesusael a Ijelumi'el - tito tři následují po vůdcích řádů a jeden následuje po oněch třech vůdcích řádů, kteří zas následují po vůdcích stanovišť rozdělujících čtyři období roku.
15. Na počátku roku vychází jako první a vládne Melkejal zvaný jménem Teme'ani - a slunce, a všech dnů jeho vlády je jedenadevadesát.
16. Toto jsou znamení dnů, která jsou vidět ve dnech jeho vlády na zemi: pot, horko a úzkost; všechny stromy nesou plody a na všech stromech roste listoví; úroda pšenice je bohatá, na lukách1 jsou v rozpuku růže a všechny ostatní květy, avšak zimní stromy usychají.
17. A toto jsou jména vůdců, kteří jsou jejich podřízenými: Berke'el, Zelbesa'el a ještě jeden další, náčelník tisíce jménem Helojasef - dny jeho vlády jsou skončeny.
18. Po něm dalším vůdcem je Helemmelek, kterého nazývají Jasné slunce; a všechny dny jeho světla čítají jedenadevadesát dní.
19. Toto pak jsou znamení dní na zemi: žár a sucho; stromy nesou zrající plody a vydávají své plody vyzrálé; a ovce se navzájem vyhledávají a stávají se březími; a všechny plody země se sklízejí - vše, co je na polích, stejně jako šťáva z lisu; k tomu dochází ve dnech jeho vlády.
20. Toto pak jsou jména, řády a podřízení oněch náčelníků tisíců: Geda'el, Ke'el a He'el; a jméno náčelníka tisíce, jenž je k nim přidán, je Asfa'el; a dny jeho vlády jsou skončeny.
Kapitola 83
1. A nyní ti, můj synu Metúšelachu, popíši všechna vidění, která jsem měl, a budu ti je vyprávět.
2. Dvě vidění jsem měl, než jsem se oženil; jedno se nepodobá druhému: První jsem viděl, když jsem si začal osvojovat vzdělání, a druhé, než jsem si vzal tvoji matku. Měl jsem strašné vidění, kvůli němuž jsem se k Pánu obracel s úpěnlivými prosbami.
3. Odpočíval jsem ve spánku v domě svého děda Maleleela a ve vidění jsem viděl, jak se nebesa zhroutila, byla uchvácena a zřítila se k zemi.
4. Když se hroutila k zemi, viděl jsem, jak je země pohlcována obrovskou propastí, hory se vršily na hory, kopce se propadly na kopce a vysoké stromy, vytržené z kořenů, se řítily dolů a klesaly do propasti. 5. Poté se mi do úst vedrala řeč a začal jsem křičet a volat: "Nastala zkáza země!"
6. Můj děd Maleleel, vedle něhož jsem ležel, mě probudil a řekl mi: "Co tak křičíš, můj synu, a proč tak naříkáš?"
7. Já jsem mu celé to vidění, které jsem měl, podrobně vylíčil a on mi na to řekl: "Jak strašnou věc jsi viděl, můj synu! Ve svém snu jsi měl závažné! vidění: Dozvěděl ses tajemství všech hříchů země, která se propadá do propasti a je ničena velkou katastrofou.
8. Teď vstaň, můj synu, a jakožto muž víry snažně pros Pána slávy, aby na zemi ponechal aspoň zbytek, aby nebyla celá země zničena.
9. Toto všechno, můj synu, dolehne na zemi z nebe, takže země propadne obrovské zkáze."
10. Nato jsem vstal, modlil se a přednášel své snažné a úpěnlivé prosby; svou modlitbu pak, již jsem pro pokolení světa zapsal, ti celou, můj synu Metúšelachu, ukážu.
11. Když jsem se vydal dolů a spatřil nebesa a slunce, jak vychází na východě, a měsíc, jak zapadá na západě, a několik hvězd a celou zemi a všechno to, co on znal už na počátku, tu jsem Pána soudu velebil a vyvyšoval, neboť to on dal slunci vycházet z oken východu tak, že se zvedá a vystupuje na tvář nebes a putuje po cestě, jež mu byla ukázána.
Kapitola 84
1. Ve spravedlnosti jsem pozvedl ruce, velebil Svatého a Velikého a řekl dechem svých úst a jazykem z masa, kterým Bůh obdařil pozemské děti, aby jím lidé mluvili; dal jim dech a ústa, bez nichž by nemohli mluvit:
2. "Jsi blahoslavený, ó Pane, Králi veliký a mocný ve své velikosti, Pane všeho stvoření nebes, Králi králů a Bože celého světa. Tvá moc, království a velikost trvají na věky a tvá vláda po všechna pokolení na věky věků. Celá nebesa jsou na věky tvým trůnem a celá země je podnoží tvých nohou na věky věků.
3. Neboť ty jsi vše stvořil a nade vším vládneš a žádné, vůbec žádné dílo pro tebe není obtížné; žádná moudrost ti neunikne a neopouští místo tvého trůnu ani tvoji přítomnost. Ty všechno víš, vidíš a slyšíš a není nic, co by před tebou zůstalo skryto, neboť všechno objímáš svým zrakem.
4. Andělé tvých nebes se teď dopouštějí hříchu a tvůj hněv bude spočívat na těle lidí až do dne velkého soudu.
5. Nyní, ó Bože, Pane a veliký Králi, snažně a úpěnlivě prosím, abys splnil mé prosby a ponechal mi pokolení, které mě na zemi vystřídá, a abys nevyhladil veškeré tělo člověka a neučinil tak zemi pustou tím, že by došlo k věčné zkáze.
6. Vyhlaď můj Pane, z povrchu země tělo, které zavinilo tvůj hněv, avšak tělo spravedlnosti a bezúhonnosti zachovej jako rostlinu věčného semene; neskrývej svou tvář před prosbami svého služebníka, ó Pane!"
Kapitola 85
1. Poté jsem měl jiný sen a celý ten sen ti, můj synu, vylíčím.
2. A Henoch pozvedl svůj hlas a řekl svému synovi Metúšelachovi: "Chci ti povědět, můj synu, naslouchej tedy mým slovům a popřej sluchu vidění, jež měl ve snu tvůj otec.
3. Dříve, než jsem se oženil s tvojí matkou Ednou, měl jsem na svém loži vidění: Hle, ze země vyšel býk a tento býk byl celý bílý; pak vyšla jalovička a spolu s ní dva býčci, z nichž jeden byl černý a druhý červený.
4. Ten černý býček nabral na rohy červeného a pronásledoval ho po zemi; pak už se mi ten červený ztratil z očí.
5 Zato černý býček rostl a rostl, k němu se pak připojila jalovička a viděl jsem, jak od něho vzešlo mnoho býčků, kteří se mu podobali a následovali jej.
6. Ta první jalovička od prvního býka poodešla hledat onoho červeného býčka, avšak nenašla jej; a tak se dala do velkého nářku a nepřestávala ho hledat.
7. A uviděl jsem, jak k ní přišel onen první býček, aby ji ukojil. Od té chvíle přestala naříkat.
8. Poté porodila ještě jednoho bílého býčka a pak porodila ještě mnoho býčků a černých kraviček.
9. Ve spánku jsem dále viděl onoho bílého býčka. Ion rostl, až se z něho stal velký bílý býk; od něho pak pocházely mnohé bílé krávy, které se mu podobaly.
10. Ty pak počaly rodit mnoho bílých kraviček, které se jim podobaly; následovaly jedna za druhou."
Kapitola 86
1. Dále jsem ve spánku na vlastní oči viděl zvláštní úkaz: Spatřil jsem do výše se týčící nebe, a hle, z nebe spadla hvězda, zvedla se a jedla pasouc se mezi oněmi dobytčaty.
2. Pak jsem viděl velká černá dobytčata, a hle, všechna si vyměnila své chlévy a pastviny svá telata a počala mezi sebou naříkat.
3. V dalším vidění jsem pozoroval nebesa, a hle, mnoho hvězd sestupovalo a vrhalo se z nebes dolů k oné první hvězdě. Mezi oněmi telaty se pak hvězdy proměnily v býky a ti se pak v jejich středu společně s nimi pásli.
4. Hleděl jsem na ně, a vtom jsem uviděl, jak na způsob koní ztopořili své údy a počali skákat na jalovice; ty pak všechny počaly a porodily slony, velbloudy a osly.
5. Všechna dobytčata se jich bála a ve strachu je počala svými zuby kousat a trhat a svými rohy trkat.
6. Pak začali ta dobytčata požírat a hle, všechny děti země se před nimi počaly chvět, třást a prchat.
Kapitola 87
1. Znovu jsem je viděl, jak se vzájemně brala na rohy a trhala, až se země dala do křiku.
2. Já jsem znovu pozvedl své oči k nebesům a měl další vidění: Hle, z nebes vyšly bytosti podobné bílým lidem; jedna vyšla z toho místa a tři další s ní.
3. Ty tři, které vyšly naposled, mě vzaly za ruku a odvedly pryč od pokolení země, vyzdvihly mě na vysoké místo a ukázaly mi věž vypínající se vysoko nad zem, takže všechny okolní kopce byly nižší.
4. A řekly mi: ,,Zůstaň zde, dokud neuvidíš všechno, co se stane s oněmi slony, velbloudy a osly i s hvězdami a dobytčaty, s nimi se všemi."
Kapitola 88
1. Viděl jsem jednu z oněch čtyř bytostí, které před tím vyšly, jak vzala tu první hvězdu, která spadla z nebes, spoutala jí ruce i nohy a svrhla ji do propasti; ta propast byla úzká a hluboká, hrozivě zející temnotou.
2. Jedna z nich vytasila meč a dala jej oněm slonům, velbloudům a oslům; ti pak se na sebe začali sápat, až se pod nimi rozechvěla celá země.
3. Zřel jsem dále ve vidění: Hle, jedna z oněch čtyř bytostí, které vyšly, shazovala z nebes kamení; pak se ony bytosti shromáždily a odnesly všechny ty velké hvězdy, jejichž údy byly ztopořené jako údy koní, a všechny je svázaly na rukách i na nohách a svrhly je do propasti.
Kapitola 89
1. Pak jedna z těch čtyř bytostí odešla "k onomu bílému býkovi" a třesouc se poučila ho o svém tajemství: Byla zrozena jako býk, ale stala se člověkem; postavila si velkou loď a bydlela na ní; spolu s ní na té lodi bydlili tři býci a ta loď nad nimi tvořila příkrov.
2. Znovu jsem pozvedl oči k nebesům a spatřil vysokou střechu, s níž se valilo sedm proudů vody; tyto proudy unášely spousty vod do uzavřeného prostoru.
3. Znovu jsem hleděl, a hle, prameny na povrchu onoho velkého prostoru byly otevřeny, takže voda se počala vzdouvat a stoupat. Pozoroval jsem ten uzavřený prostor, dokud se celý jeho povrch nepokryl vodou.
4. Voda, temnota a mlha pak na něm nabyly na mohutnosti. Pozoroval jsem výši té vody a ta se zvedala nad úroveň onoho uzavřeného prostoru a proudila přes tento prostor, až nakonec stála nad zemí.
5. Všechna dobytčata z tohoto uzavřeného prostoru byla pospolu až do chvíle, kdy jsem je uviděl, jak se potápějí. Byla pohlcena vlnami a zahynula ve vodě.
6. Ona loď však po vodě plula, zatímco všechna dobytčata, sloni, velbloudi a osli se potopili spolu se všemi zvířaty, takže jsem je ztratil z dohledu. Nebyli s to se dostat ven, takže zahynuli; utonuli v hlubině.
7. Mé vidění pak pokračovalo až do chvíle, kdy se proudy valící se vody stáhly, prameny země se ustálily a otevřeny byly ostatní hlubiny.
8. Do nich počala voda odtékat, až se objevila země. Loď na zemi dosedla, temnota zmizela a nastalo světlo.
9. Vtom onen bílý býk, který se stal člověkem, vyšel z lodi spolu se třemi dalšími býky. Jeden z těch tří byl bílý jako ten první býk, jeden z nich byl červený jako krev a jeden černý; onen bílý býk se od nich vzdálil.
10. Počali plodit polní zvěř a ptáky; z nich povstalo velké množství druhů: lvi, tygři, psi, vlci, hyeny, divoká prasata, lišky, veverky, vepři, sokoli, supi, luňáci, orli a havrani. Mezi nimi byl zrozen také bílý býk.
11. Pak se počali navzájem hryzat. Bílý býk, jenž byl zrozen v jejich středu, zplodil divokého osla! a s ním bílého býka; osel se rovněž rozmnožil.
12. Onen býk, jenž jím byl zrozen, zplodil černé divoké prase a bílou ovci. Prase vrhlo mnoho selat, avšak ona ovce vrhla jen dvanáct jehňat.
13. Když oněch dvanáct jehňat dorostlo, předalo jednu ovci ze svého středu oslům; tito osli pak onu ovci předali vlkům a ta ovce mezi vlky vyrostla.
14. Pán přivedl oněch jedenáct ovcí, aby s ním bydlely, a pásly se mezi vlky; ony se rozmnožily a vznikla početná stáda ovcí.
15. Protože vlci se jich začali bát, tak silně je utiskovali, až vyhladili jejich mláďata tím, že je vhodili do rozvodněné řeky; ovce počaly pro svá mláďata křičet a stěžovat si svému Pánu.
16. Jedna ovce, jež se před vlky zachránila, uprchla a našla útočiště u divokých oslů. Viděl jsem ovce naříkat, křičet a ze všech sil prosit svého Pána, až tento Pán ovcí na jejich volání ze svého vznešeného paláce přišel k nim a pásl je.
17. Pak zavolal onu ovci, která vlkům uprchla, a mluvil s ní ohledně vlků - aby je varovala, ať se ovcí nedotýkají.
18. Ta ovce tedy podle slova Páně šla k vlkům8; jiná ovce ji potkala a doprovázela ji, takže šly obě dvě a vstoupily společně na shromáždění oněch vlků; promluvily s nimi a varovaly je, aby se napříště ovcí nedotýkali.
19. Poté jsem viděl, jak vlci ovce ze všech sil strašně utiskovali, až křičely úzkostí.
20. Jejich Pán k ovcím přišel a začal ty vlky bít; vlci se dali do vytí, ovce však byly klidné a od té chvíle přestaly naříkat.
21. Sledoval jsem ovce do chvíle, než od vlků odešly; oči vlků byly zasaženy slepotou, a ti vlci se pustili do divokého pronásledování ovcí.
22. Pán ovcí šel s nimi jako jejich vůdce a všechny jeho ovce jej následovaly. Jeho tvář byla nádherná, vznešená a na pohled hrozivá.
23. Vlci však v pronásledování ovcí pokračovali, až je nalezli u jakési vodní nádrže.
24. Tato vodní nádrž byla rozdělena ve dví a voda stála před jejich zraky zde i tam; jejich Pán, jenž je vedl, se postavil mezi ně a vlky.
25. Vlci stále ještě ovce nespatřili, ty však vešly doprostřed oné vodní nádrže; vlci dál ovce pronásledovali a hnali se za nimi do té vodní nádrže.
26. Když spatřili Pána ovcí, obrátili se, aby před ním prchli. Obě části vodní nádrže se spojily dohromady a ona se ihned vrátila do původního stavu, voda se v ní vzdula a vystoupila do výše, až vlky zatopila.
27. Viděl jsem, jak všichni vlci, kteří ovce pronásledovali, zahynuli a utopili sen.
28. Ovce však z té vody unikly a vydaly se do pouště, kde nebyla voda ani tráva; počaly otevírat oči a rozhlížet se. Viděl jsem, jak je Pán ovcí odvedl na pastvu a dal jim vodu a trávu. Dále jsem viděl onu ovci, jak jde a vede je.
29. Ona ovce vystoupila na vrchol vysoké skály a Pán ovcí to k nim poslal.-
30. Poté jsem spatřil Pána ovcí, jak stojí před nimi. Jeho vzezření bylo vznešené, hrozivé a mocné; všechny ovce na něho hleděly a bály se před jeho tváří.
31. Všechny<! se bály a chvěly a zavolaly pak na onu ovci, jež byla mezi nimi: "Nejsme s to stát před naším Pánem a hledět na něho."
32. Ona ovce, která je vedla, se vrátila a znovu vystoupila na vrchol té skály. Ovce, jejichž oči zastřela slepota, sešly z cesty, kterou jim ukázal. Ona ovce o tom však nevěděla.
33. Pán ovcí se na ně rozhněval velkým hněvem. Ona ovce si toho všimla, sestoupila z vrcholu skály, přišla k ostatním ovcím a shledala, že většina z nich má oči zastřené slepotou a že sešla z cesty.
34. Když jej uviděly, zachvátil je strach, chvěly se před jeho tváří a chtěly se vrátit do svých ovčinců.
35. Ona ovce s sebou vzala ostatní ovce a přišla k těm ovcím, které sešly z cesty, načež je počala usmrcovat; tyto ovce z ní zachvátil strach. Tak přiměla ovce, které sešly z cesty, aby přišly zpět a navrátily se do svých ovčinců.
36. Mé vidění pokračovalo, až jsem spatřil, jak se ona ovce stala člověkem, pro Pána ovcí zbudovala dům a do toho domu umístila všechny ovce.
37. Pozoroval jsem dále, že ona ovce, která potkala ovci, jež byla jejich vůdcem, usnula. Viděl jsem, jak všechny dospělé ovce zahynuly a jehňata zaujala jejich místo. Pak přišla na pastvinu a dospěla do blízkosti vodního toku.
38. Tam se ona ovce, jež je vedla a jež se stala člověkem, od nich oddělila a upadla do spánku. Všechny ostatní ovce ji hledaly a bědovaly pro ni s velkým nářkem.
39. Dále jsem viděl, jak ve svém nářku pro onu ovci ustaly a jak přebrodily onen vodní proud. Pokaždé se vynořily další ovce na místo těch, které byly v čele a upadly do spánku, a ty se samy ujaly vedení.
40. Pozoroval jsem ovce dále, až došly na pěkné místo do líbezné a slavné země; dále jsem viděl, jak ty ovce byly nasyceny. Onen dům stál v té líbezné zemi v jejich středu.
41. Jednou byly jejich oči otevřeny, jindy zas byly zastřeny slepotou, než povstala jiná ovce, ujala se vedení a odvedla je všechny zpět, aby se jejich oči znovu otevřely.
42. Tu počali psi, lišky a divocí kanci ovce požírat, až Pán ovcí povýšil z jejich středu jinou ovci, totiž jednoho berana, aby je vedl.
43. Ten beran začal psy, lišky a divoké kance ze všech stran trkat, až je zahubil.
44. Když se oné ovci otevřely oči, uviděla berana, jenž byl mezi ovcemi, jak se zpronevěřuje své pověsti a začíná na ovce útočit, jak po nich šlape, a jak odchází v necti.
45. Pán ovcí poslal tu ovci k jiné ovci a povýšil ji, aby se stala beranem, který povede ovce místo onoho berana, který se zpronevěřil své pověsti.
46. Odešel k němu a rozmlouval s ním o samotě. Povýšil toho berana, učiniv jej soudcem a vůdcem ovcí. Během toho všeho však psi na ovce dotírali.
47. Ten první beran onoho druhého berana pronásledoval, a tak onen druhý beran vstal a před ním uprchl. Díval jsem se dále, dokud psi nepovalili prvního berana na zem.
48. Druhý beran vstal a vedl malé ovce. Zplodil mnoho ovcí a pak upadl do spánku. Jedna malá ovce se místo něho stala beranem a stala se soudcem a vůdcem oněch ovcí.
49. Ony ovce rostly a množily se. Všichni psi, lišky a divocí kanci se ho strachovali a uprchli před ním. Onen beran všechna divoká zvířata utrkal k smrti a divoká zvířata neměla více mezi ovcemi moc a zhola nic jim už neuloupila.
50. Onen dům se stal velkým a prostorným a pro ovce byla vystavěna vysoká věž. Byla zbudována na domě pro Pána ovcí; dům byl nízký, avšak věž byla vysoká a mohutně se tyčila do výše. Pán ovcí na oné věži stál a ony před něho postavily plný stůl.
51. Opět jsem viděl ony ovce, jak zbloudily a vydaly se různými cestami a svůj dům opustily. Pán ovcí některé ze středu ovcí povolal a poslal je k ostatním ovcím, avšak ty ostatní ovce je začaly usmrcovat.
52. Jedna z nich však zabita nebyla, zachránila se a uprchla a nad oněmi ovcemi hlasitě bědovala. Ony ji chtěly usmrtit, ale Pán ovcí ji před nimi zachránil; dal jí vystoupit vzhůru ke mně a usídlit se tam.
53. Pak k oněm ovcím vyslal ještě mnoho dalších ovcí, aby o nich podaly svědectví a nad nimi naříkaly.
54. Poté jsem viděl, že když opustily dům Pána a jeho věž, zcela sešly z cesty a jejich oči byly zastřeny slepotou. Viděl jsem Pána ovcí, jak se mezi nimi dal do velkého pobíjení v jejich stádech. Když ovce počaly to pobíjení přivolávat, on své místo opustil.
55. Vydal je do rukou lvů, leopardů, vlků a hyen, jakož i do rukou lišek a všech divokých zvířat; tato divoká zvířata začala ovce trhat na kusy.
56. Viděl jsem, jak jejich dům a jejich věž opustil a všechny je uvrhl do moci lvů - i do moci všech divokých zvířat - aby je roztrhali na kusy a sežrali.
57. Začal jsem ze všech sil křičet a volat Pána ovcí. Vypověděl jsem mu o těch ovcích všechno, jak byly požírány všemi dravými zvířaty.
58. On mlčky přihlížel a radoval se, že jsou požírány, pohlcovány a rozsápávány; všem těm zvířatům je ponechal za pokyn.
59. Pak povolal sedmdesát pastýřů a ovce jim vydal, aby je pásli. Pastýřům a jejich druhům řekl: "Nechť jeden každý z vás od nynějška pase ty ovce; čiňte vše, co vám přikážu.
60. Předám vám je řádně spočítané a řeknu vám, které z nich mají být pobity - a ty vy pobijete." A ovce jim předal.
61. Pak povolal jiného pastýře a řekl mu: ,,Pozoruj a sleduj vše, co budou pastýři s těmi ovcemi dělat, neboť jich chtějí pobít více, než jsem jim přikázal.
62. A zapiš, kolik jich pastýři pobíjejí přes míru: Počet těch, které pobíjí na můj příkaz, a ty pobité svévolně. To zapiš k tíži každého jednotlivého pastýře.
63. Přede mnou pak přečti v číslech, kolik jich usmrcují a kolik jich předávají k usmrcení, abych to proti nim měl jako svědectví, abych znal všechny činy pastýřů, abych je mohl hodnotit a sledovat, co dělají; zda jednají podle příkazu, který jsem jim dal, či nikoli.
64. Oni se to nedozvědí; ty jim to neodhalíš ani je nepokáráš, nýbrž pokaždé zapíšeš, kolik ovcí pastýři pobili - u každého ve stanovené době - a všechno to pozvedneš ke mně.
65. Sledoval jsem, když ti pastýři ve stanovené době ovce pásli a mnohé začali pobíjet; bylo jich více, než jim bylo přikázáno. Ty zabité předhodili lvům.
66. Lvi a leopardi většinu ovcí roztrhali a sežrali; spolu s nimi sežrali i divoké kance. Onu věž zapálili a onen dům zbourali.
67. Zkáza té věže mě velice zarmoutila, neboť když byl onen dům ovcí pobořen, nebyl jsem s to zjistit, kolik ovcí do toho domu vstoupilo.
68. Pastýři a jejich druhové nechali ovce napospas tlamám divokých zvířat; každý z nich dostal ve stanovené době určitý počet ovcí, jiný pak zapisoval do knihy, kolik jich každý pobil.
69. Každý z nich jich pobil víc, než mu bylo přikázáno. Začal jsem pro ony ovce plakat a naříkat.
70. Ve vidění jsem uzřel onoho zapisovatele, jak zapisuje každou, jež byla oněmi pastýři ubita, jak den co den pozvedá, pokládá a ukazuje Pánu ovcí celou knihu zaznamenávající vše, co spáchali, co každý z nich sprovodil ze světa a odsoudil k zahubení.
71. Tu knihu četl před Pánem ovcí; on ji vzal z jeho rukou, přečetl si ji, zapečetil a pak odložil.
72. Poté jsem uzřel, jak pastýři po dvanáct hodin pasou. A hle, tři z ovcí se navrátily, přišly, vešly dovnitř a daly se do stavění všeho, co se z onoho domu zřítilo. Divocí kanci se jim v tom pokusili zabránit, ale nebyli s to.
73. Ony znovu začaly stavět jako dříve. Když dostavěly do výše onu věž, nazvaly ji vysokou věží. A opět počaly před tu věž dávat stůl, na němž je všechen chléb poskvrněný a nečistý.
74. K tomu všemu byly oči ovcí zastřeny slepotou, takže neviděly stejně jako jejich pastýři - a byly svým pastýřům předávány k hromadnému pobíjení; ti po ovcích dupali vlastníma nohama a pojídali je.
75. A Pán ovcí mlčel, dokud se všechny ovce nerozptýlily a nesmísily se s nimi a dokud je pastýři z rukou zvířat nezachránili.
76. Ten, kdo psal knihu, ji pozvedl, ukázal a přečetl před Pánem ovcí, a úpěnlivě a snažně jej kvůli nim prosil, ukazuje mu všechny zločiny pastýřů a vydávaje před ním proti všem pastýřům svědectví.
77. Pak tuto knihu vzal, položil ji vedle něho a odešel.