armin píše:
Osho: „Meditace sama o sobě nepotřebuje žádnou techniku, je snadno pochopitelná, znamená bdělost, uvědomění. Ani bdělost a ani uvědomění nejsou žádnou technikou. Avšak na cestě k bdělosti je tolik překážek. Po staletí byly lidem kladeny spousty těchto překážek. A ty musíš překonat, odstranit. Meditace sama je nedokáže odstranit, k odstranění je třeba určité techniky. Práce s technikami je tedy pouze přípravou zeminy, přípravou cesty, průchodu. Technika sama o sobě není meditací. Pokud přerušíš techniku, uteče ti její význam. J.Krishnamurti po celý život trval na tom, že neexistuje žádné techniky pro meditaci. Kvůli tomu v konečném výsledku miliony lidí nedosáhly meditace, v konečném důsledku byly miliony lidí přesvědčeny, že žádná technika pro meditaci neexistuje. A tak zapomněli na všechno, co mají dělat na odstranění bloků, překážek a zůstali rozumově přesvědčení, že není třeba žádné techniky. Potkal jsem mnoho J. Krishnamurtiho následovníků a řekl jsem jim: "Já s vámi absolutně souhlasím, žádné techniky není třeba. Ale přišla opravdu meditace k tobě a k dalším, co naslouchali učení J. Krishnamurtiho?" Přesto, že Krishnamurti říká v podstatě pravdu, sděluje pouze tu pozitivní stránku této zkušenosti. Ta má však i tu negativní. A pro tuto negativní stránku jsou určeny všechny ty techniky.“
Osho má pravdu,
jenže Oshova meditační technika je prazvláštní,
v podstatě se jmenuje "dělej co tě baví"
to je v podstatě technika, která takto definována není technikou...
Kdyby byl Osho o chlup votevřenější, mohla mít jeho Oranžová kniha se 108 katarzníma technikama klidně pětkráte více katazních meditací,
a furt by to bylo narosto správně...
Todle asi ten Krišnamurti nevěděl a proto to svým žákům neřekl,
že je zapotřebí techniky která není technikou...
Ani Osho to takto otevřeně neříká, jen říká vyber si a pokud tě to přestane bavit, začni s něčím jiným...