nebot, kdyby mysl byla skutečně prázdná, okamžitě by došlo k osvícení,
což ovšem v nepřítomnosti myšlenek jaksi okamžitě nenastává,
že jo
Jana píše:vostalpetr píše:ale jen pro tvou informaci, mysl bez myšlenky není prázdná !!!!!
Kde není nic, ani smrt nic nebere.
Má zkušenost je, že díky prázdnotě myšlenek
MYSL JE PRÁZNÁ
NENÍ V NÍ NIC
ale nemám zájem Tě tím znepokojovat.
Trini píše:Jana píše:vostalpetr píše:ale jen pro tvou informaci, mysl bez myšlenky není prázdná !!!!!
MYSL JE PRÁZNÁ
NENÍ V NÍ NIC
A kde ji máš tu mysl? Ukaž, že ji máš prázdnou.
Mysl je zcela abstraktní pojem, který se v podstatě nedá definovat. Nejdříve vznikl pojem myšlenka a potom asi otázka, odkud se bere. A vymyslel se pojem mysl - že otdud přicházejí myšlenky. V podstatě je to úplně padlý na hlavu mluvit o prázdné mysli. Asi tak - když mysl nevytváří myšlenky, tak už to není mysl.
Jana píše:Trini píše:Jana píše:vostalpetr píše:ale jen pro tvou informaci, mysl bez myšlenky není prázdná !!!!!
MYSL JE PRÁZNÁ
NENÍ V NÍ NIC
A kde ji máš tu mysl? Ukaž, že ji máš prázdnou.
Mysl je zcela abstraktní pojem, který se v podstatě nedá definovat. Nejdříve vznikl pojem myšlenka a potom asi otázka, odkud se bere. A vymyslel se pojem mysl - že otdud přicházejí myšlenky. V podstatě je to úplně padlý na hlavu mluvit o prázdné mysli. Asi tak - když mysl nevytváří myšlenky, tak už to není mysl.
Co na tom není jasne?
MYSL JE PRÁZNÁ
Mysl je zcela abstraktní pojem, který se v podstatě nedá definovat.
Trini píše:
To je jakási hra pro lidi, co mají problém se strachem a bolesti. Vždyt' to tam stojí.
Toto je lék na konkrétní strach a konkrétní bolest.
Zřejmě máš strach a bolest, a tak si takhle pomáháš.
Trini píše:Samozřejmě se to dá řešit i jinými způsoby. Např. To nejsou tvoje myšlenky. To není tvoje bolest. To nejsou tvé pocity.
Jana píše:nebot, kdyby mysl byla skutečně prázdná, okamžitě by došlo k osvícení,
což ovšem v nepřítomnosti myšlenek jaksi okamžitě nenastává,
že jo
Nabízí se to, že prázdná mysl je osvícená. Jenže jak si vysvětlit tamas, ve kterém je mysl prázdná a není osvícená, viď?
Jednoduše chybí spojení s osvíceným Bytím, chybí Milost, jinými slovy, chybí Láska.
Aby život měl šmak blaha, musí tu být oboje. Moudrost a Láska
honzam píše:Trini píše:Samozřejmě se to dá řešit i jinými způsoby. Např. To nejsou tvoje myšlenky. To není tvoje bolest. To nejsou tvé pocity.
Nebo také ...
Já jsem ten strach.
Já jsem ta bolest.
Čímž se otevírá cesta k hledání pravdy o sobě a o příčině utrpení všech bytostí.
Nabízí se to, že prázdná mysl je osvícená.
vostalpetr píše:A proto to jednoduše zkrátíme :
KONCENTRACE NENÍ MEDITACE
Z toho důvodu o takových volovinách jako je nějaký uvědomění nepíšu...
Dalo by se říct , že jsem furt nechápala, proč Petr nechápe, že obojí ve své dokonalosti je stejné, že mikro je stejné jako makro, že uvnitř je totéž, co venku, že to, čemu říká nekonečný prostor, který při meditaci a uvolnění nalézá, není nijak omezen egem,osobou, tělem. Že uvnitř není jiná kvalita, než venku. Jenže když se venku nalézá idiot, tak hrozí, že by mohl být potom nalezen uvnitř, ta mysl se pak koncentrací jen tak neprohlédne. Proto je bezpečnější tvrdit, že to nemůže být stejné.
Jenže když se venku nalézá idiot, tak hrozí, že by mohl být potom nalezen uvnitř, ta mysl se pak koncentrací jen tak neprohlédne. Proto je bezpečnější tvrdit, že to nemůže být stejné.
KÜNŽI A VLASTNÍ ZKUŠENOST
Jakmile nám mistr objasní základ, jak jej chápe dzogčhen, je dobré tento popis srovnat s vlastní zkušeností základu, kterou získáme prostřednictvím praxe a uvedení.
V dzogčhenu je základem všech jevů künži, která odpovídá ze sebe samé povstávající moudrosti a principu osvobození. V Žangžung ňängjü je všudypřítomnost künži symbolizována neohraničeným prostorem. Prostor je nekonečným základem veškeré existence... Podle bönu není tento prostor omezen pouze na vnější prostor či na vnitřní prostor mysli. V künži neexistuje rozlišování na vnější a vnitřní... Künži prostupuje naprosto stejnoměrně sansáru i nirvánu a není rozdělena na vnitřní a vnější. Běžná dualistická mysl však rozlišuje mezi vnitřní künži, neexistencí já v člověku, a vnější künži, která je absolutní skutečností veškeré existence. Takové hranice ale künži nemá. Sama ze sebe povstávající moudrost künži prostupuje jak myslí cítících bytostí, tak i všemi jevy a celým vesmírem...
Jak říkávali mí rodáci z Břežánek: Zdař Bůh
vostalpetr píše:Jak říkávali mí rodáci z Břežánek: Zdař Bůh
Tak to tedy "Těpéro sombréro" jak říkáme my toustovači,
nedáš si koblížek nebo mafinu, mám tady jak vnitřní tak i vnější...
Viz Červený trpaslík....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 271 návštevníků