Kapitola 22.
Stříbrný vítr Knihu Stříbrný vítr od Fráni Šrámka mám velmi rád. Nebudu však mluvit o ní, ale o přeneseném významu toho, co slova stříbrný vítr původně vyjadřovala. Hezky to formuloval jeden z mých duchovních učitelů, Eduard Tomáš, který říkal, že stříbrný vítr je původní český, hezký termín pro vnímání přítomnosti Boží. Ovlivnilo mě to na celý život. Když dojde na vnímání přítomnosti Boží, pokaždé se mi vybaví toto pojmenování.
V kapitole 20. Jak vnímat duchovní svět jako skutečný jsem mluvil o vertikále mezi peklem a nebem, o tom, že když se blíží peklo, upadáme do deprese, a když se blíží nebe, upadáme do extáze. Slovo extáze se sem moc nehodí, více se mi líbí Šrámkův stříbrný vítr. Stříbrný vítr je něco jako spirituální extáze. Mám rád ten stav, jsem šťastný, když mohu vnímat stříbrný vítr.
Prožíval jsem teď období, během něhož jsem si přerovnával svoje priority v terapii. Vyplynulo z toho, jak moc je pro mě stříbrný vítr důležitý, že mi je měřítkem kvality života. Řekl jsem o své práci, že vodím lidi z deprese, ale už jsem nedodal, kam. A já je chci vodit ke stříbrnému větru. Neslibuji nikomu, že bude ve stříbrném větru neustále, já sám v něm taky pořád nejsem, ale chci se tomu více věnovat. Co jiného má na světě smysl než stříbrný vítr?
Fráňa Šrámek to možná úplně takhle nemyslel. Když psal o stříbrném větru, bylo to spíše v souvislosti s romantickou láskou, když se Jeník Ratkin zamiluje do Aničky posedlé (Karasové). Pro mě je to důkazem, že romantická láska má vysoce spirituální charakter. Stříbrný vítr znamená vnímání posvátnosti života obecně. Kdykoliv se vám poštěstí, že právě vnímáte posvátnost života, dostáváte tím jeden z nejúčinnějších léků proti depresi. Je-li život posvátný, přestává být nesmyslný. Posvátnost života je opodstatněním jeho existence. A proto má smysl chtít zažívat stříbrný vítr.
Stříbrný vítr je pro mě také kritériem ryzosti channelingu. Snažím se, aby byl při něm vždy přítomen, neboť je projevem toho, že komunikuji se zdrojem z dostatečně vysokých úrovní, se zdrojem z posvátné sféry.
Nepřináším vám tu žádný návod, ale jen trochu poezie, neboť jsem zatoužil mluvit o něčem krásném, o něčem, co mám rád a za čím směřuji, o něčem, k čemu chci vodit svoje klienty. Přeju vám hodně stříbrného větru.
http://www.cesta-z-deprese.cz/kapitola-22/Autora si vyberte sami...
http://www.cesta-z-deprese.cz/autori/