Život v přítomném okamžiku

naše první fórum... :-)

Re: Život v přítomném okamžiku

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 21:46:33

Pozoruji, jak se potvrzuje, že pro pravdu se člověk nejvíce zlobí.
Když jeho mindráky pravdivost probudí.
Musí ji za každou cenu "zabít", zbavit se jí, ale zachovat si tvář. Opravdu pěkné představení, přímo archetypální dilema.
Honzam už mne pochopil,
vypadá to, že už i Pedrito.

Ale to vyžaduje víc než jen chrlit negace.
Naopak.
Zastavit se...

Ty jsi fakt debil co sere hovna,

takže dle tvé vrcholné debilnosti pro lži a omyly je nejspíš naopak každej zcela nadšenej,

já ty tvý tomášovský hovna co tě tlačej do prdele taky chápu,

ty jsi prostě zmrdanej debilní katolík...
vostalpetr

Příspěvekod armin » ned 01. srp 2021 21:47:02

Trini píše:
Já tě ráda nemám. Vím, že za to nemůžeš, jak se projevuješ, ale Hitler taky za to nemohl, jaký byl.

No to je tvůj názor.
Já to vidím naopak tak, že si každý - pokud existuje jako individualita - za všechno může sám.
I za to, jestli má někoho rád, nebo nemá - je to na něm. Ne, že za to nemůže. Že "je chozen" jak nedávno napsal Petr.
Je dobré si uvědomit tuto naši naprostou svobodu a s tím nerozlučně spojenou odpovědnost.
To sklízení a zároveň právě probíhající tvorbu naší karmy.
armin

Příspěvekod honzam » ned 01. srp 2021 21:47:58

Trini píše:
Pedrito píše:To ti přece nikdo nenařizuje ani nezakazuje.

To by taky ještě scházelo.

To je největší a první přikázání.
Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘

- Matouš 22:38-39
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod honzam » ned 01. srp 2021 21:50:00

armin píše:Já to vidím naopak tak, že si každý - pokud existuje jako individualita - za všechno může sám.

Vidím to stejně. :-)
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 21:50:36

Já to vidím naopak tak, že si každý - pokud existuje jako individualita - za všechno může sám.
I za to, jestli má někoho rád, nebo nemá - je to na něm. Ne, že za to nemůže. Že "je chozen" jak nedávno napsal Petr.
Je dobré si uvědomit tuto naši naprostou svobodu a s tím nerozlučně spojenou odpovědnost.
To sklízení a zároveň právě probíhající tvorbu naší karmy.

No jo, klidně si to přivlastni,

to je v podstatě celá tvoje duchovní hitparáda,

ale já vím proč,

ty klundo chceš totiž do vyšších sfér,

ale já ti povím kam půjdeš, půjdeš doprdele...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 21:52:55

Krasná práce. Už nejde o to, co jeden říká. Jde o osobní pocity.

Jak že nejde ???

Seš jak ta debilka Jana !

Mrdá mu prostě z pocitů, páč je katolická kunda která se dorazila hovnama u Tomáše...
vostalpetr

Příspěvekod Alaja » ned 01. srp 2021 21:56:44

Koukám, že s kočkami na zahradě si popovídám lépěji, než s arminem.
Ony mi rozumějí. Já jim řeknu, třeba že jídlo je připraveno v boudě...a ony jdou a nají se.
Nebo dnes....Mie jsem řekla, že by měla přivést ty své mladé k jídlu a ona odešla a za chvíli ty své mladé opravdu přivedla. No, jsou zatím velmi bázlivá.... :hra:
Alaja

Příspěvekod Trini » ned 01. srp 2021 21:59:43

honzam píše:
armin píše:Já to vidím naopak tak, že si každý - pokud existuje jako individualita - za všechno může sám.

Pro ty, kteří sebe vnímají jako existující individuality, to platí. Ale samozřejmě jen zdánlivě. :-)
Trini

Příspěvekod Trini » ned 01. srp 2021 22:01:16

Alaja píše:Koukám, že s kočkami na zahradě si popovídám lépěji, než s arminem.
Ony mi rozumějí. Já jim řeknu, třeba že jídlo je připraveno v boudě...a ony jdou a nají se.
Nebo dnes....Mie jsem řekla, že by měla přivést ty své mladé k jídlu a ona odešla a za chvíli ty své mladé opravdu přivedla. No, jsou zatím velmi bázlivá.... :hra:

:mavam: :-)
Trini

Příspěvekod Alaja » ned 01. srp 2021 22:02:00

vostalpetr píše:
Krasná práce. Už nejde o to, co jeden říká. Jde o osobní pocity.

Jak že nejde ???

Seš jak ta debilka Jana !

Mrdá mu prostě z pocitů, páč je katolická kunda která se dorazila hovnama u Tomáše...

No, četla jsem, nebo snad v nějakém videu slyšela, že na tu chatu Tomášů směli přijít jen ti, co byli Mílou prověřeni, že jsou OK....nebo ti úplně noví aby byli prověřeni?.... :mrgreen:

Prostě.. líbí nebo nelíbí....samý pocit....
Alaja

Příspěvekod Trini » ned 01. srp 2021 22:06:05

https://www.zivotvpritomnosti.cz/clanky ... -balsekar/

Hřích a vina - Raméš Balsekar

Základním problémem při snaze vysvětlit, ilustrovat nebo uvést příměr k metafyzickému principu je, že každé takové zpodobení musí být na relativní úrovni, a tudíž nemůže vysvětlovat absolutní hledisko.

Přirozenost projeveného světa
Vědomí v klidu si není vědomo své existence do té doby, než objeví přirozený, ale náhlý pohyb z vědomí samotného. Tento pohyb je znám ve védické literatuře pod různými jmény, jako třeba Ómkar (prvotní zvuk) a v moderní astronomii jako „Velký třesk"! Spontánní objevení se tohoto pohybu je pocit existence, pocit Přítomnosti - JÁ JSEM -, s nímž se samovolně, paralelně a souběžně objevuje projevený svět. Aby k tomu mohlo dojít, je třeba určitých podmínek, bez kterých by takový projev nebyl možný - vytvoření dvojice konceptů „prostoru" a „času".
Pokud se na tento projev díváme objektivně, není žádný rozdíl mezi živými a neživými objekty. Ze subjektivního hlediska nám, cítícím bytostem, umožňuje vnímat projev citlivost. Vnímavost je jeden z aspektů Vědomí - prvotní energie - ale nemá co dělat se vznikem zdánlivého projevu. I když citlivost umožňuje lidským bytostem vnímat jiné objekty a intelekt, další aspekt Vědomí, jim umožňuje rozlišovat, tak není rozdíl mezi lidskou bytostí a jakýmkoliv jiným jevem vytvořeným ze stejných pěti elementů. Je to objekt, druh objektu. Vnímavost přináší ztotožnění s tělem jako s individuální entitou stejně zvířeti jako člověku. To je ego. Zásadní rozdíl mezi egem zvířete a egem člověka je ten, že ego člověka je prostoupeno pocitem osobního konatelství. To, co vytváří Zdroj skrze lidský organismus (komplex tělo-mysl), je nahlíženo člověkem jako jeho/její konání. Tento pocit osobního konatelství způsobuje, že je člověk pyšný na svůj úspěch, je zklamán z neúspěchu, prožívá hřích a nese vinu za některé činy, které se staly skrze jeho vlastní tělo. A co více, ten stejný pocit osobního konatelství přináší nenávist, žárlivost a nevraživost, které jsou vyprovokovány činy, jež se staly skrze „ostatní" osoby. Zatížení mysli touto zásobou pýchy, viny, zklamání, nenávisti, žárlivosti a závisti způsobuje, že se jedinec cítí v zajetí individuality.

S konečným pochopením, které znamená úplné vyhlazení zátěže hříchu, viny a nenávisti způsobené pocitem osobního konatelství, se ego dále účastní života, trpí bolestí a zármutkem podle boží vůle a nikoliv konáním jakékoliv jiné osoby. Konečné pochopení znamená, že vše, co se děje, je božským děním a není činěno jakoukoliv individualitou. Toto konečné pochopení, které je známo jako seberealizace nebo osvícení, znamená účastnit se života a zároveň být ukotven v míru, který vznikne odstraněním zátěže způsobené pýchou, vinou, nenávistí a žárlivostí nebo závistí.

Před časem jsem sledoval v televizi kanál National Geographic. Na obrazovce se objevila droboučká rybka, která plavala ve vodě. Najednou k ní zezadu připlula velká ryba, snad padesátkrát větší, a malou rybku spolkla. Pomyslel jsem si: to je význam života - život se objevuje a život končí. Nikdo by si neměl dělat starosti s hříchem a vinou, minulostí a budoucností. Žádné výčitky kvůli minulosti, žádné očekávání v budoucnosti. To je zakoušení radosti nirvány společně s účastí na utrpení samsáry. Cokoliv se děje, je boží vůle.

Trini

Příspěvekod honzam » ned 01. srp 2021 22:07:56

Trini píše:
honzam píše:

Pro ty, kteří sebe vnímají jako existující individuality, to platí. Ale samozřejmě jen zdánlivě. :-)

Pravím ti, že odtud nevyjdeš, dokud nezaplatíš do posledního haléře.

- Lukáš 12:59
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod Alaja » ned 01. srp 2021 22:10:06

No já nevím....kočky dokážou být žárlivé jedna na druhou .... :mrgreen: :mrgreen: :hra:

Ale jelikož kočky dokážou meditovat v tom vnitřním světle....tak jako sem tam některý člověk....tak jsou na tom spíš jako lidé... :medith:
Alaja

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 22:11:18

Jde o osobní pocity - vyvrať cokoliv na tomhle vyjádření.

Nejde vo žádný pocity,

když někdo hlásá debility tak to není věc pocitů ale věc uvědomění a pochopení,

co je mu platný roky duchovní snahy když se furt plácá s nějakejma pocitama ???

Pokud má někdo blbý pocity z pocitů, tak at jde do prdele !
vostalpetr

Příspěvekod Trini » ned 01. srp 2021 22:14:06

honzam píše:
Trini píše:
honzam píše:

Ale o tom, naštěstí nerozhodují lidé, kdo už zaplatil a kdo ne. :mrk:
Trini

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 22:15:02

To já obvykle pravím běž do prdele, to je dostačující praxe...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 22:26:12

Re: Svoboda

Příspěvekod Návštěvník » úte 20. srp 2019 9:29:28
Vědomí je SVOBODA
Jiří Krutina

Nelze – z principu hledat svobodu v čemkoliv, co si můžeme jenom uvědomovat, v myšlenkách, emocích, jakýchkoliv pocitech sebe či impulsech k řeči a jednání. Přitom právě zde svou „svobodu” mnohdy skutečně hledáme.

Je skutečnou svobodou moci projevit okamžitě, co cítíme nebo sdělovat ihned vše, co nás napadne či prostě dát průchod jakémukoliv “spontánnímu” chování?

Přitom v každém okamžiku, za jakékoliv situace, za všech dob a ve všech zkušenostních prostorech je to pouze samo vědomí, které je Svobodou. Proč?

Protože vědomí jakékoliv věci, myšlenky, emoce, pocitu sebe, impulsu k jednání a řeči není samotnou věcí, myšlenkou, emocí, pocitem sebe, impulsem k jednání a řeči, ALE z principu všeho toho prosté – a tedy svobodné vědomí samé.

Jsme-li prosti jakýchkoliv forem “napětí” či impulsů k jednání, řeči či projevování, je to pak samo pole vědomí, které nám umožňuje jednat a hovořit skutečně svobodně.

Svoboda začíná ve vědomí. Je skutečnou “svobodou slova” možnost cokoliv říct, jakkoliv se chovat, zkrátka projevovat, když není projevem svobodného vědomí, ale nevědomým napětím či impulsem jako “katarze”?

Abychom mohli hovořit například o skutečné “svobodě slova”, musí prvně být samo slovo svobodným projevem širšího vědomí v nás a nikoliv jenom “křečí” či “spasmem” nebo tzv. okamžitou “spontánní” reakcí.

Vědomí má moc transformovat náš běžný život a osvobodit jej od všeho, co je v něm zdrojem diskomfortu či nemoci.

Základní projev naší nesvobody spočívá v pohlcení našeho vědomí v námi vykonávaných aktivitách, prožívaných zkušenostech až do úplného ztotožnění se s nimi. Kdykoliv je naše vědomí příliš zaměřené nebo soustředěné jedním směrem, na jednu konkrétní skutečnost, ztrácíme ze své zkušenosti samo širší pole vědomí, které podobně jako prostor obklopuje nás jako celek i uvědomované věci. Například při práci na počítači nebo při sledování filmu nebo hraní počítačových her si můžeme být sice vědomi to, co sledujeme, ale nemusíme si být vědomi například vůbec našeho těla, například nohou a dolní části a prostoru kolem nás a věcí v něm se nacházejících. Jsme tedy “při vědomí”, ale nejsme vědomí a vědomím samým. To je základní nesvoboda, ze které plynou nesvobody další.

Vědomí samo není nijak zaměřené, jeho základní charakteristikou je, že jde o subjektivní prostorovost – pole, které podobně jako prostor obsahuje a obklopuje uvědomované věci, je od nich neoddělitelný, ale přeci současně naprosto kvalitativně různý a rozlišený. Život ve sféře samotného vědomí je podoben životě v prostoru a jako samotná cítící prostorovost. Vědomí vše v sobě obsahuje a současně je od všeho různé.

Proto k “osvobození” od všeho, co si můžeme uvědomovat, vede skrze schopnost ztotožnit se se samotnou prostorovostí prostoru. Prvním krokem k tomu je zvýšení intenzity vědomí těla jako takového, jak jej cítíme z nitra a skrze něj začít skutečně pociťovat prostor vně a kolem těla i všechno, čeho si v těchto prostorách jsme vědomi, jako rozšíření prostoru vědomí samotného prostého všeho, co si v něm můžeme uvědomovat. Osvobození či rozšíření svého vědomí tak můžeme chápat jako základní přesun od zaměřeného vědomí či pozornost řízené z určitého prožívaného já k nezaměřenému prostorovému vědomí všech našich zkušeností, včetně já a uvolnění mechanismu pozornosti ve ztotožnění se samotným vědomím prožívání sebe, těla i jeho prostorů jako celku. Ztotožněním se samotným prostorem vědomí kolem a v nitru nás se nejen osvobozujeme od pohlcení v jednotlivých uvědomovaných zkušenostech, ale současně můžeme svobodně intenzivněji vnímat vše, co zakoušíme, ať to je z pohledu afinity příjemné či nepříjemné. Svoboda vědomí není jenom “svobodou ze” všeho, v čem je naše vědomí pohlceno, ztotožněno a omezeno, ale i svoboda k intenzivnějšímu vědomí všech uvědomovaných zkušeností. Skutečná svoboda je vysvobození z nevědomého navyklého procesu ztotožňování se s uvědomovanými zkušenostmi, tedy s tím co si můžeme pouze uvědomovat a ztotožnění se s cítícím prostorovým vědomím, ve kterém zakoušíme všechny věci a fenomény, ať už v nitru nebo vně.

„Osvícení“ tedy probuzení do sféry samotného vědomí znamená tedy primárně rozpoznání a ztotožnění se s prostorovým polem vědomí našeho prožívání jako celku. Vědomí je primárním zdrojem, ale centrem nejen našeho bytí, ale i bytí všeho ostatního. Naše duchovní centrum pak zakoušíme jako silový bod-centrum či těžiště celého pole vědomí, kterým jsme. Jak naše prostorová konfigurace či rozsah vědomí je proměnlivý, tak podobně i naše duchovní centrum není fixní.

Jedinou skutečnou svobodu můžeme hledat skrze vědomí a ve vědomí. Vědomí přináší svobodu plně vnímat vše, co si uvědomujeme a zakoušíme, ale bez ztotožnění či pohlcení v zakoušeném.

To červený je špatně...
vostalpetr

Příspěvekod honzam » ned 01. srp 2021 22:27:26

Trini píše:
vostalpetr píše:
Ale Armin není Jana, má za sebou dlouhou cestu, a má zkušenosti.

Jaký zkušenosti ???

Vždyt mu furt mrdá naprosto stejně jako Janě z negativních pocitů,

je to katolickej pablb...

Máš pravdu. Obrázek

Nesuďte, abyste nebyli souzeni.
Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám.
Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?
Anebo jak to, že říkáš svému bratru: ‚Dovol, ať ti vyjmu třísku z oka‘ – a hle, trám ve tvém vlastním oku!
Pokrytče, nejprve vyjmi ze svého oka trám, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra.

- Matouš 7:1-5
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 22:29:22

A co pak je asi takové uvědomění než pocity?

Uvědomění je poznání,

pocity jsou pak hodnocením tohoto poznání,

nebaví mě plácat se v hovnech jednoho či druhého...
vostalpetr

Příspěvekod vostalpetr » ned 01. srp 2021 22:31:25

Nesuďte, abyste nebyli souzeni.

Ty ses rozhodnul nás dneska furt jen srašit pitomostma z bible ?
vostalpetr

PředchozíDalší

Zpět na Všechno možný