Reinkarnace

naše první fórum... :-)

Re: Reinkarnace

Příspěvekod Alaja » čtv 23. zář 2021 19:51:35

honzam píše:Obecně se říká, že různá zranění se mohou v dalších životech vracet jako potíže s danou částí těla.

Také se říká či píše, že i mateřská znaménka mohou být označení místa, jak byl v minulém životě někým zabit.... :nevim:
Alaja

Příspěvekod Alaja » čtv 23. zář 2021 21:23:05

honzam píše:
Alaja píše:
honzam píše:Jak můžeš lidi odsuzovat podle nějakého domnělého poznání/nepoznání světla? To je přece absurdní.

Odsuzovat?? Já jim jen vracím to, čím mne obdarovávají...

Ten, kdo to světlo už poznal, by nikdy o tom světle nepsal to, co oni.
Vím to, znám spoustu lidí, co to světlo už poznali a nikdy o něm nemluvili či nepsali negativně...NIKDY....

To se mi zdá jako dost fanatické stanovisko, když tady mluvíme o nějakém Tvém prožitku světla.

Ještě jednou se k tomu vrátím.

Není to jen můj prožitek světla. Kdyby byl jen můj, tak mi je šumafuk, co o tom ti dva píšou. Ale je to vlastně prožitek lidí, kolem kterých se pak vlastně utvářela jednotlivá náboženství. Takže, jestliže někdo haní ono vnitřní světlo, tak jen prokazuje svou duchovní neznalost, haní všechna náboženství a vlastně nechce poznat toho Boha. Svým postojem k popisovanému světlu ho předem odmítá a zavrhuje. A přitom na rozpoznání onoho světla stojí veškerá ta duchovnost....
Je to prožitek i spousty lidí kolem nás. Lidí, kteří to tu čtou, ale nejsou vidět, nepíšou tady a ani na Inspiruj a ani na poradně. Jen si to čtou.....

Jestli to haní někdo, kdo se o duchovno nezajímá, tak mi to nevadí. A když to píšou lidé, co se vytahují, jak jsou v tom duchovnu pokročilí, tak se holt musím rozčílit ......

:mrgreen:
Alaja

Příspěvekod Arat » čtv 23. zář 2021 21:43:48

Jednou jsem se zeptal Chadwicka:
„Uvědomuješ si To? Jsi Realizovaným?“ Tuto otázku jsem položil všem starým oddaným, jako jsou Muruganar, Cohen, Osborne, Sadhu Natanananda, Devaraja Mudaliar a další. Nikdo z nich neřekl ano nebo ne - všichni se usmáli. Když jsem se ho zeptal, zda To Poznal, neřekl ano nebo ne.
Místo toho mi řekl: „Řeknu ti, co se stalo. Po mnoha letech svého pobytu u Bhagavana - čtyři nebo pět let, jsem se dopustil chyby, když jsem se pokusil zhodnotit, jak moc jsem duchovně pokročil. To je věc, kterou by žádný hledající neměl dělat. Cítil jsem, že jsem nepokročil.
Mnozí, kdo mě viděli v Ramanashramu, se na mě dívali, jako bych byl mudrc nebo světec,o kterém říkali: „Ach! Je tak šťastný. Je tak blízko Bhagavana. Tolik medituje. Už je v tom stavu. ‘
To ve mně vyvolalo rozpor, protože jsem osobně cítil, že duchovně nepostupuji. Když jsem opustil materiální život, nemohl jsem se vrátit k světskému životu. Cítil jsem se chycen mezi ďáblem a hlubokým mořem. Byl jsem zarmoucen. Běžel jsem do Bhagavanova sálu. Byl sám. Řekl jsem mu:
„Bhagavane, tohle je moje těžká situace. Nejsem ani tady, ani tam, a to ve mně vyvolává mnoho smutku. “
Bhagavan se na mě soucitně podíval a řekl:
„ Chadwicku, kdo to všechno říká? “
V mém těle se okamžitě objevil proud podobný šoku a já doslova utíkal do svého pokoje. , zavřel dveře a přešel do neutrálního stavu. Nezajímalo mě, zda duchovně dospívám, nebo zda budu schopen zůstat ve světě. Byl jsem v neutrálním stavu ticha. Uplynulo několik dní, kdy jsem nebyl ani šťastný, ani ustaraný.
“Jediný luxus, který si Chadwick dovolil, bylo vykoupat se ve vaně, kterou měl na verandě své chaty. Jednoho dne, krátce po výše uvedeném incidentu, se něco neočekávaně stalo.”
Jak mi později řekl Chadwick: „Dával jsem si koupel a velmi upřímně Ganešane, nebyl jsem v duchovním stavu ani v modlitební náladě, když mi najednou začalo svítat -
‚JÁ JSEM ‘!“
Zažil TO - nejen jako slova.
Byl tak u vytržení, že se ani neosušil. Jen si omotal ručník kolem pasu a běžel do Starého sálu, odkud před několika dny utekl. Naštěstí i tentokrát byl Bhagavan sám. V této duchovní extázi prožívání „JÁ JSEM“, kde nebyl žádný Chadwick, jen „JÁ JSEM“, se zeptal Bhagavana: „Bhagavane, je to TOTO?“
Chadwick vyprávěl:
„Bhagaván mi věnoval ten nejnádhernější úsměv a pak potvrdil:
„ Ano, Chadwicku, TO JE TO! “
Potom jsem se ho zeptal:„ Bhagavane, je to tak jednoduché? “
Bhagavan odpověděl:„ Ano, je to tak jednoduché.
"Od té doby jsem nikdy nepochyboval."

Ramana Periya Puranam -
Arat

Příspěvekod salmo1cz » pát 24. zář 2021 1:18:47

Zažít To nejenom jako slova.

No za sebe můžu napsat, že v bdělém stavu to není problém, ve spánku se sny to v 80% není problém, ale ve spánku beze snů spím jako dřevák nevěda ničeho nic. :haji:
Takže se obávám, že to tak jednoduché úplně nebude.Já jsem se manifestuje ve všech stavech stejně.
Viveka khyati...Para Vairagya
salmo1cz

Příspěvekod honzam » pát 24. zář 2021 13:43:39

Alaja píše:
honzam píše:
Alaja píše:
honzam píše:Jak můžeš lidi odsuzovat podle nějakého domnělého poznání/nepoznání světla? To je přece absurdní.

Odsuzovat?? Já jim jen vracím to, čím mne obdarovávají...

Ten, kdo to světlo už poznal, by nikdy o tom světle nepsal to, co oni.
Vím to, znám spoustu lidí, co to světlo už poznali a nikdy o něm nemluvili či nepsali negativně...NIKDY....

To se mi zdá jako dost fanatické stanovisko, když tady mluvíme o nějakém Tvém prožitku světla.

Ještě jednou se k tomu vrátím.

Není to jen můj prožitek světla. Kdyby byl jen můj, tak mi je šumafuk, co o tom ti dva píšou. Ale je to vlastně prožitek lidí, kolem kterých se pak vlastně utvářela jednotlivá náboženství.

Je to světlo "Já jsem", ve kterém se všechno a všichni ostatní zjevují jako pouhé záblesky, takže je to jen Tvé. Jana by Ti to asi vysvětlila lépe.

https://www.svetmysli.net/templ_cz_45.html

16) Co je podstata Já?

Jediné co skutečně existuje je Já samotné. Svět, duše jedince a Bůh se zjevují na Něm, jako stříbřité záblesky na perleti. Objevují se současně a současně mizí.
Já je ten stav, kdy není vůbec žádná myšlenka Já. To nazýváme Tichem (mauna). Já samo je světem, Já samo je Já, Já samo je Bůh. Vše je Šiva, Bůh, Já.
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod Trini » pát 24. zář 2021 18:03:14

Alaja píše:
Není to jen můj prožitek světla. Kdyby byl jen můj, tak mi je šumafuk, co o tom ti dva píšou. Ale je to vlastně prožitek lidí, kolem kterých se pak vlastně utvářela jednotlivá náboženství.

Asi jsi dost ojedinělá, Alajo. Pro většinu duchovnáků je zřejmě důležitější opakování přečteného než přímá zkušenost jako u tebe.

:-)
Trini

Příspěvekod Trini » pát 24. zář 2021 18:05:59

Trini píše:
Alaja píše:

Asi jsi dost ojedinělá, Alajo. Pro většinu duchovnáků je zřejmě důležitější opakování přečteného než přímá zkušenost jako u tebe.

P.S. Bude to tím, že přímá zkušenost se hned tak někomu nedá. :mrk:
Trini

Příspěvekod Alaja » pát 24. zář 2021 18:40:54

Trini píše:Asi jsi dost ojedinělá, Alajo. Pro většinu duchovnáků je zřejmě důležitější opakování přečteného než přímá zkušenost jako u tebe.

P.S. Bude to tím, že přímá zkušenost se hned tak někomu nedá.

Myslela jsem, že to světlo je docela dostupné pro ty, co ho chtějí opravdu poznat.
Alespoň kamarádka kdysi s tím problémy neměla - stačilo ji 14 dní, aby ho našla, rozlišila...a pak ho už jen upevňovala.... :nevim:
Alaja

Příspěvekod honzam » pát 24. zář 2021 19:17:09

Alaja píše:Myslela jsem, že to světlo je docela dostupné pro ty, co ho chtějí opravdu poznat.

1) Je to jednoduché, protože je to základní přirozeností umožňující prožívat vůbec nějakou blaženost. Každá prožívaná blaženost v tom má svůj prvotní zdroj.
2) Zná to úplně každý jen na různém stupni intenzity.
3) Jako záře je to, až když v tom mizí svět a zůstává vyzařující blaho sebe sama. Ta záře není optické světlo, ale intenzivní blaho prozařující vše ostatní jako vědomí sebe sama.
4) Nejpřímější a nejrychlejší cesta k prožití té záře Já je átmavičára.
5) Je absurdní podle toho "kastovat" lidi, protože to má každý i zvířata a vůbec všichni, kdo mohou prožívat blaho.
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod Trini » pát 24. zář 2021 21:14:43

honzam píše: Každá prožívaná blaženost v tom má svůj prvotní zdroj.

To myslíš tu blaženost, za kterou někdo jiný musí trpět - jak jsi doposud tvrdil?
Trini

Příspěvekod Alaja » sob 25. zář 2021 1:25:22

https://cs.ert.wiki/wiki/luminous_mind

Světelná mysl - Luminous mind

:idea:
:medith:
Alaja

Příspěvekod Alaja » sob 25. zář 2021 2:14:12

Pro křesťany jsou k mání pojmy:

lumen fidei (Světlo Víry) a lumen dei (Světlo Slávy)

Což je vlastně naše savikalpa a nirvikalpa..... :idea:

Alaja

Příspěvekod honzam » sob 25. zář 2021 8:32:12

Trini píše:
honzam píše: Každá prožívaná blaženost v tom má svůj prvotní zdroj.

To myslíš tu blaženost, za kterou někdo jiný musí trpět - jak jsi doposud tvrdil?

Jistě.

vostalpetr píše:nebot v budhismu se nepočítá s nějakou věčnou duší která se furt dokolečka inkarnuje, tam je ten pojem anatman...

To krásné blažené vědomé jsoucno sebe sama může vyhasnout a není věčné. Je k tomu potřeba se navždy vzdát prožitků blaha, ukončit své duchovní dětství a kolečko inkarnací larválního stadia. Toto "Já jsem" je kromě zdroje blaha také příčinou znovuzrozování ve smyslu přirozeného vývoje nehmotných životních forem, které se opakovaně rodí do fyzické úrovně.

Anatman -> nebytí, nevědomí a neblaho
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod Trini » sob 25. zář 2021 10:10:47

honzam píše: Je k tomu potřeba se navždy vzdát prožitků blaha,

Kdo se toho má vzdát? Osoba, která stejně zemře? Nebo dušička, která se stále inkarnuje, aby se vyvíjela?

Ze všech možných konceptů odpovídá Poznání nejlépe to, co říkal Nisargadatta - že je to Vědomí, ztotožněné s nějakou formou. Takže ztotožněné Vědomí by se mělo navždy vzdát blaha. Hm... Nebylo by lepší vzdát se toho ztotožnění? :mrgreen:

Trini

Příspěvekod Trini » sob 25. zář 2021 10:38:52

:idea:
Nisargadatta: Ve Vědomí není žádné "Já jsem".

............................

"Já jsem" je ve vědomí - tedy ve vědomí s malým v.

"Já jsem" má význam pro projev, "vytváření" světa.

Trini

Příspěvekod honzam » sob 25. zář 2021 11:35:43

Trini píše:

Kdo se toho má vzdát? Osoba, která stejně zemře? Nebo dušička, která se stále inkarnuje, aby se vyvíjela?

Ze všech možných konceptů odpovídá Poznání nejlépe to, co říkal Nisargadatta - že je to Vědomí, ztotožněné s nějakou formou. Takže ztotožněné Vědomí by se mělo navždy vzdát blaha. Hm... Nebylo by lepší vzdát se toho ztotožnění? :mrgreen:

To vzdání se blaha vychází ze zákona o zachování blaženosti a utrpení. Pokud někdo chce přispět ke snížení utrpení ve světě, měl by snížil svůj prožitek blaha.

Je potřeba brát teze Nisargadatty v souvislostech. Především nikotin působí na stejná mozková centra jako například pervitin. Je to stimulant, který vyvolává stavy a pocity, že člověk je "superman" nebo v krajním případě například, že je vším nebo absolutnem, ze kterého vše pochází. Je to droga vyvolávající závislost a její nedostatek pak působí propady opačným směrem, např. že je ničím. Mezi tím pak plyne život závislého člověka bažícího opakovaně po své dávce drogy a příjemného stavu opojení sebou samým.
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod honzam » sob 25. zář 2021 11:37:54

Trini píše::idea:
Nisargadatta: Ve Vědomí není žádné "Já jsem".

............................

"Já jsem" je ve vědomí - tedy ve vědomí s malým v.

"Já jsem" má význam pro projev, "vytváření" světa.

"Já jsem" je popis pomocí slov, která zastupují myšlenky. Vyzařování Já a blaženost s tím spojená je něco jiného. Ta záře je velmi příjemné bytí sebe sama se sebou samým.
E PLURIBUS UNUM
honzam

Příspěvekod Trini » sob 25. zář 2021 12:53:32

honzam píše:
Trini píše:

To vzdání se blaha vychází ze zákona o zachování blaženosti a utrpení. Pokud někdo chce přispět ke snížení utrpení ve světě, měl by snížil svůj prožitek blaha.

Je potřeba brát teze Nisargadatty v souvislostech. Především nikotin působí na stejná mozková centra jako například pervitin. Je to stimulant, který vyvolává stavy a pocity, že člověk je "superman" nebo v krajním případě například, že je vším nebo absolutnem, ze kterého vše pochází. Je to droga vyvolávající závislost a její nedostatek pak působí propady opačným směrem, např. že je ničím. Mezi tím pak plyne život závislého člověka bažícího opakovaně po své dávce drogy a příjemného stavu opojení sebou samým.

Na tebe kouření takhle působí/působilo? :cumim: Na mne ne.
Nebo sis to přečetl v nějaké příručce proti kouření? :mrgreen:

Trini

Příspěvekod Trini » sob 25. zář 2021 12:58:53

honzam píše:Je potřeba brát teze Nisargadatty v souvislostech.

Kdepak, potřeba to není. Ale když to potřebuješ, tak je to ok. :mrk: Potřebuješ vidět Nisargadattu jako narkomana, zajímavé.
Trini

Příspěvekod Trini » sob 25. zář 2021 13:02:48

Alaja píše:Pro křesťany jsou k mání pojmy:

lumen fidei (Světlo Víry) a lumen dei (Světlo Slávy)

Což je vlastně naše savikalpa a nirvikalpa..... :idea:

Podle Honzama jsi jako kuřačka narkomanka. :cumim: Takže není potřeba brát Honzama příliš vážně. :mrgreen:

Trini

PředchozíDalší

Zpět na Všechno možný