honzam píše:Obecně se říká, že různá zranění se mohou v dalších životech vracet jako potíže s danou částí těla.
Také se říká či píše, že i mateřská znaménka mohou být označení místa, jak byl v minulém životě někým zabit....
honzam píše:Obecně se říká, že různá zranění se mohou v dalších životech vracet jako potíže s danou částí těla.
honzam píše:Alaja píše:honzam píše:Jak můžeš lidi odsuzovat podle nějakého domnělého poznání/nepoznání světla? To je přece absurdní.
Odsuzovat?? Já jim jen vracím to, čím mne obdarovávají...
Ten, kdo to světlo už poznal, by nikdy o tom světle nepsal to, co oni.
Vím to, znám spoustu lidí, co to světlo už poznali a nikdy o něm nemluvili či nepsali negativně...NIKDY....
To se mi zdá jako dost fanatické stanovisko, když tady mluvíme o nějakém Tvém prožitku světla.
Alaja píše:honzam píše:Alaja píše:honzam píše:Jak můžeš lidi odsuzovat podle nějakého domnělého poznání/nepoznání světla? To je přece absurdní.
Odsuzovat?? Já jim jen vracím to, čím mne obdarovávají...
Ten, kdo to světlo už poznal, by nikdy o tom světle nepsal to, co oni.
Vím to, znám spoustu lidí, co to světlo už poznali a nikdy o něm nemluvili či nepsali negativně...NIKDY....
To se mi zdá jako dost fanatické stanovisko, když tady mluvíme o nějakém Tvém prožitku světla.
Ještě jednou se k tomu vrátím.
Není to jen můj prožitek světla. Kdyby byl jen můj, tak mi je šumafuk, co o tom ti dva píšou. Ale je to vlastně prožitek lidí, kolem kterých se pak vlastně utvářela jednotlivá náboženství.
Alaja píše:
Není to jen můj prožitek světla. Kdyby byl jen můj, tak mi je šumafuk, co o tom ti dva píšou. Ale je to vlastně prožitek lidí, kolem kterých se pak vlastně utvářela jednotlivá náboženství.
Trini píše:Alaja píše:
Asi jsi dost ojedinělá, Alajo. Pro většinu duchovnáků je zřejmě důležitější opakování přečteného než přímá zkušenost jako u tebe.
Trini píše:Asi jsi dost ojedinělá, Alajo. Pro většinu duchovnáků je zřejmě důležitější opakování přečteného než přímá zkušenost jako u tebe.
P.S. Bude to tím, že přímá zkušenost se hned tak někomu nedá.
Alaja píše:Myslela jsem, že to světlo je docela dostupné pro ty, co ho chtějí opravdu poznat.
honzam píše: Každá prožívaná blaženost v tom má svůj prvotní zdroj.
Trini píše:honzam píše: Každá prožívaná blaženost v tom má svůj prvotní zdroj.
To myslíš tu blaženost, za kterou někdo jiný musí trpět - jak jsi doposud tvrdil?
vostalpetr píše:nebot v budhismu se nepočítá s nějakou věčnou duší která se furt dokolečka inkarnuje, tam je ten pojem anatman...
honzam píše: Je k tomu potřeba se navždy vzdát prožitků blaha,
Trini píše:honzam píše: Je k tomu potřeba se navždy vzdát prožitků blaha,
Kdo se toho má vzdát? Osoba, která stejně zemře? Nebo dušička, která se stále inkarnuje, aby se vyvíjela?
Ze všech možných konceptů odpovídá Poznání nejlépe to, co říkal Nisargadatta - že je to Vědomí, ztotožněné s nějakou formou. Takže ztotožněné Vědomí by se mělo navždy vzdát blaha. Hm... Nebylo by lepší vzdát se toho ztotožnění?
Trini píše::idea:
Nisargadatta: Ve Vědomí není žádné "Já jsem".
............................
"Já jsem" je ve vědomí - tedy ve vědomí s malým v.
"Já jsem" má význam pro projev, "vytváření" světa.
honzam píše:Trini píše:honzam píše: Je k tomu potřeba se navždy vzdát prožitků blaha,
Kdo se toho má vzdát? Osoba, která stejně zemře? Nebo dušička, která se stále inkarnuje, aby se vyvíjela?
Ze všech možných konceptů odpovídá Poznání nejlépe to, co říkal Nisargadatta - že je to Vědomí, ztotožněné s nějakou formou. Takže ztotožněné Vědomí by se mělo navždy vzdát blaha. Hm... Nebylo by lepší vzdát se toho ztotožnění?
To vzdání se blaha vychází ze zákona o zachování blaženosti a utrpení. Pokud někdo chce přispět ke snížení utrpení ve světě, měl by snížil svůj prožitek blaha.
Je potřeba brát teze Nisargadatty v souvislostech. Především nikotin působí na stejná mozková centra jako například pervitin. Je to stimulant, který vyvolává stavy a pocity, že člověk je "superman" nebo v krajním případě například, že je vším nebo absolutnem, ze kterého vše pochází. Je to droga vyvolávající závislost a její nedostatek pak působí propady opačným směrem, např. že je ničím. Mezi tím pak plyne život závislého člověka bažícího opakovaně po své dávce drogy a příjemného stavu opojení sebou samým.
honzam píše:Je potřeba brát teze Nisargadatty v souvislostech.
Alaja píše:Pro křesťany jsou k mání pojmy:
lumen fidei (Světlo Víry) a lumen dei (Světlo Slávy)
Což je vlastně naše savikalpa a nirvikalpa.....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 návštevníků